12.8 C
Chania
Wednesday, November 27, 2024

Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο και δραματικές εκκλήσεις για καύσιμα

Ημερομηνία:

Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν εκατομμύρια εγκλωβισμένοι, μαζί με τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες φροντίδας και βοήθειας, καθώς η βοήθεια μπαίνει με πολύ αργό ρυθμό από το πέρασμα της Ράφα, ωστόσο, η τραγική έλλειψη καυσίμων δημιουργεί νέα δραματικά δεδομένα.

Το πρώτο κονβόι 20 φορτηγών που μπήκε από την αιγυπτιακή μεθόριο προς τη Γάζα δεν μετέφερε καύσιμα και τρόφιμα παρά μόνο ιατρικές προμήθειες, ενώ συγκεχυμένες είναι ο πληροφορίες και για τον δεύτερο γύρο ανθρωπιστικής βοήθειας που αποτελείται από 17 φορτηγά.

Δημοσιογράφοι του Associated Press επισημαίνουν ότι είδαν στο δεύτερο κονβόι επτά φορτηγά που μεταφέρουν καύσιμα, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Πηγές από την Αίγυπτο και την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, έξι δεξαμενές καυσίμων μεταφέρονται σε δύο νοσοκομεία της Γάζας, ωστόσο ο ισραηλινός συντονιστής για κυβερνητικές δραστηριότητες στις παλαιστινιακές περιοχές υπογραμμίζει ότι δεν έχουν μπει καύσιμα στη Λωρίδα.

Νωρίτερα το Al Jazeera σε ανταπόκρισή του ανέφερε ότι τα φορτηγά δεν μεταφέρουν καύσιμα ή τρόφιμα. Γιατροί αναφέρουν ότι  η βοήθεια προορίζεται για τα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας, που έχουν απόλυτη ανάγκη από ιατρικές προμήθειες. Το είδος που είναι σε μεγαλύτερη έλλειψη είναι το αντισηπτικό. Η έλλειψη αντισηπτικών έχει αναγκάσει πολλές ιατρικές εγκαταστάσεις στην πολιορκημένη λωρίδα να χρησιμοποιούν ξύδι ως υποκατάστατο.

Έκκληση από τον ΟΗΕ

Το δραματικό αίτημα για καύσιμα δεν είναι σημερινό, αλλά κυριαρχεί από τις πρώτες ώρες της νέας σύγκρουσης, όταν το Ισραήλ αποφάσισε τον ολοκληρωτικό στραγγαλισμό της Γάζας.

Την κατάσταση που επικρατεί περιγράφει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), τονίζοντας ότι θα ξεμείνει από καύσιμα μέσα στις επόμενες 72 ώρες.

«Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα λειτουργούν νοσοκομεία και αρτοποιεία. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν θα φτάσει σε πολλούς πολίτες που έχουν απελπιστική ανάγκη. Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρινί.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, Τόμας Γουάιτ ξεκαθαρίζει ότι τα καύσιμα είναι το βασικό αγαθό που έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες.

Από την πλευρά της η Σίντι Μακέιν επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Σίτισης του ΟΗΕ (WFP) υπογράμμισε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική και ότι τα φορτηγά είναι μια σταγόνα στον ωκεανό, ενώ οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες χρειάζονται μία ασφαλή, και διαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας.
Μιλώντας στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου ABC “This Week” η Μακέιν δήλωσε ότι το αναφερόμενο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η βοήθεια φτάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται, αλλά η Γάζα είναι μία πολεμική ζώνη, στην οποία «συμβαίνουν πράγματα».

Δεκάδες χιλιάδες έγκυοι και εκατοντάδες μωρά σε κίνδυνο

Η έλλειψη καυσίμων και βασικών αγαθών, εκτός από τα προβλήματα στην περίθαλψη των τραυματιών και όσον έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία, θέτει σε άμεσο κίνδυνο και χιλιάδες έγκυες, αλλά και νεογέννητα παιδιά.

Η Γκιγιεμέτ Τομά, ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη δηλώνει, επίσης, ότι υπάρχουν και πολλές γυναίκες που έχουν ήδη γεννήσει σε νοσοκομεία, στα οποία έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 έγκυες στη Γάζα, με περίπου 5.500 να εκτιμάται ότι θα γεννήσουν μέσα στον μήνα, δηλαδή περίπου 165 γέννες ανά ημέρα για τα νοσοκομεία και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι υπάρχουν 130 μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων στα νοσοκομεία της περιοχής. Προς το παρόν τα μωρά νοσηλεύονται σε έξι μονάδες νεογνών, με τους γιατρούς να προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.

Με δήλωσή της στο Associated Press η οργάνωση «Ιατρική βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» κάνει έκκληση για άμεση και επαρκή είσοδο καυσίμων στη Γάζα για να μπορέσουν οι υγειονομικές υπηρεσίες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

«Ο κόσμος δεν μπορεί απλά να κοιτάει, ενώ τα μωρά αυτά πεθαίνουν στην πολιορκία της Γάζας. Εάν αποτύχουμε είναι σα να καταδικάζουμε τα μωρά αυτά σε θάνατο» αναφέρει η Μέλανι Γουόρντ, επικεφαλής της οργάνωση.

efsyn.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγουν σωματεία και πολίτες για την τιμολόγηση του νερού

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ....

Πανελλήνιο ρεκόρ καταγράφηκε στις μεταμοσχεύσεις το 2024 – Πολύ υψηλά το ΠΑΓΝΗ

Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε...