Τους λόγους για τους οποίους η διαχείριση του νερού πρέπει να είναι δημόσια, καθώς και την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν οι Έλληνες προκειμένου να αποφύγουν την ιδιωτικοποίησή του, ανέλυσε η αντιδήμαρχος του Παρισιού και πρόεδρος της εταιρείας Eau de Paris, Ανν Λε Στρατ, σε συνέντευξή της στο tvxs.gr. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα, τόνισε μεταξύ άλλων η Λε Στρατ, η οποία θα βρεθεί στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς σε Αθήνα και Θες/νίκη, με τίτλο «Το νερό ως κοινό αγαθό από την θεωρία στην πράξη».
Της Νικολέττας Ρούσσου
Το Παρίσι αποτελεί μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις όπου το νερό ιδιωτικοποιήθηκε σε ποσοστό 77% το 1985. Εντούτοις από τον Ιανουάριο του 2010 η διαχείριση του νερού επανήλθε στην κυριότητα του δήμου.
Η αντιδήμαρχος του Παρισιού που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του νερού και των καθαρισμού των καναλιών, πρόεδρος της Eau de Paris και της Αqua Publica Europea, ανέφερε ότι την εποχή όπου η υδροδότηση στο Παρίσι ήταν υπό τον έλεγχο δύο πολυεθνικών εταιρειών, της Suez και της Veolia απουσίαζε ουσιαστικά ο έλεγχος του κράτους. «… διαπιστώσαμε ότι ο δημόσιος τομέας δεν είχε πλέον την εποπτεία, ούτε αναφορικά με την διαχείριση ούτε και με τις τεχνικές διεργασίες τη υδροδότησης, γεγονός που οδήγησε σε σημαντική αύξηση της τιμής του νερού… »
Έπειτα τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο η ιδιωτικοποίηση του νερού κόστιζε περισσότερο στους Παριζιάνους πολίτες ήταν το γεγονός ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις έδιναν τα έργα υπεργολαβία, κάτι που αύξανε το κόστος των εργασιών και κατά συνέπεια την τιμή του νερού, που καλούνται να πληρώσουν οι κάτοικοι της πόλης.
«…Πλέον ο δημόσιος τομέας αναλαμβάνει τον σχεδιασμό την ολοκλήρωση των έργων και γενικά τη διαχείριση της υδροδότησης. Το δημόσιο είναι πλέον ο διαχειριστής και ιδιοκτήτης του συστήματος υδροδότησης, με αποτέλεσμα να διεξάγονται οι ίδιες εργασίες με λιγότερο κόστος σε σχέση με παλιότερα…», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Λε Στρατ.
Η αντιδήμαρχος του Παρισιού υπογράμμισε ότι το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, η διαχείριση του οποίου πρέπει να στοχεύει στο κοινό καλό χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων. Επιπλέον πρόσθεσε ότι η δημόσια διαχείριση του νερού σε αντίθεση με την ιδιωτική είναι μακροπρόθεσμη, απαλλαγμένη από την καπιταλιστική λογική, παράγοντες που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της, διατηρώντας παράλληλα την τιμή του νερού σε χαμηλά επίπεδα. Στη συνέχεια ανέφερε ότι προκειμένου να αντιδράσουν στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση του νερού, οι Έλληνες οφείλουν να κινητοποιηθούν άμεσα έχοντας υπ’ όψιν ότι η δημόσια διαχείριση του είναι πάντα η καλύτερη λύση.
«Η ιδιωτικοποίηση είναι ένα αποτυχημένο μοντέλο»
Για τις συνέπειες που έχει η ιδιωτικοποίηση του νερού καθώς και για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν προκειμένου να αποτραπεί στην Ελλάδα μίλησε στο tvxs.gr o Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Ε.Υ.Α.Θ και μέλος του συντονιστικού πολιτών και φορέων «Sosτε το νερό». Ο κ. Αρχοντόπουλος ανέφερε ως κύρια αρνητική συνέπεια της ιδιωτικοποίησης την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, καθώς οι ιδιώτες δεν πρόκειται να επενδύσουν το απαραίτητο ποσό χρημάτων για την καλύτερη διαχείριση της υδροδότησης.
Επιπλέον ανέφερε ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού ζημιώνει το κράτος, παραθέτοντας το παράδειγμα της Βρετανίας: «… το μοντέλο της Αγγλίας, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου οι εταιρείες ύδρευσης δημιουργήσανε θυγατρικές σε φορολογικούς παραδείσους στα νησιά της Μάγχης. Εκεί πέρα υπάρχει ένα φορολογικό παράθυρο, έτσι όταν οι εταιρείες ύδρευσης δανείζονται από θυγατρικές τους που είναι off shore εταιρείες, παρουσιάζουν ζημιές με αποτέλεσμα να μην δίνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στο κράτος…..»
Ωστόσο τόνισε ότι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, που είναι ουσιαστικά μια πολιτική απόφαση δεν μπορεί να επιτευχθεί από ένα μικρό σωματείο, αλλά με την μαζική υποστήριξη του κόσμου. «…Σκοπεύουμε να αφυπνίσουμε και να ενημερώσουμε τον κόσμο. Αν καταφέρουμε να βγάλουμε στον δρόμο τον κόσμο της Θες/νίκης που είναι 1 εκατομμύριο, πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορούμε να το σταματήσουμε. Μόνο έτσι γιατί μεμονωμένοι μικροί αγώνες δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα…».
SOSτε Το Νερό
Με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνονται δύο εκδηλώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
ΤΟ ΝΕΡΟ ΩΣ ΚΟΙΝΟ ΑΓΑΘΟ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ
Σάββατο 19 Οκτωβρίου, Αθήνα
19:00 μ.μ., Αίθουσα Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ακαδημίας 18, Αθήνα)
Ομιλήτρια
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
Παρεμβάσεις από την πρωτοβουλία πολιτών Save Greek Water (www.savegreekwater.gr) και εκπροσώπους συλλογικοτήτων εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, Θεσσαλονίκη
19:00 μ.μ., Δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Αίθ. Πολλαπλών Χρήσεων
Σε συνδιοργάνωση με την κίνηση πολιτών «SOSτε Το Νερό» (www.sostetonero.blogspot.gr)
Ομιλητές
ΑΝΝ ΛΕ ΣΤΡΑΤ (Αnne Le Strat), αντιδήμαρχος Παρισιού, πρόεδρος της Eau de Paris
ΟΣΜΑΝ ΟΖΓΚΙΟΥΒΕΝ (Osman Özgüven), δήμαρχος Δικελί (Τουρκία)
tvxs.gr
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως θα ξεκινήσει αμέσως την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, θέτοντας…
Ο Ντόναλντ Τραμπ, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δικού του κρυπτονομίσματος, του…
Όταν η είδηση της απαγόρευσης λειτουργίας του TikTok στις ΗΠΑ άρχισε να “εξασθενεί”, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος…
Της Ιωσηφίνας Γριβέα Ο David Lynch ήθελε να δει τις ζωγραφιές του να κινούνται. Γι’…
Στις εκπομπή «Εξελίξεις Τώρα» του MEGA μίλησε ο δικηγόρος του πατέρα του 22χρονου Παναγιώτη που…
Η Κρήτη ψηφίζεται από τους ταξιδιώτες ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς στον κόσμο, για…
This website uses cookies.