ΤΟΠΙΚΑ

Ανοίγει γραφεία στην Αθήνα το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945 – Ποιες οι αποφάσεις που αφορούν την Κρήτη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου τιμήθηκε και φέτος η 76η επέτειος του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος .

Το παρών έδωσαν:

H A.E ο προέδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Πικραμένος .

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμος.

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

Βουλευτές και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και ο πρέσβης της Γερμανίας. Επίσης και ο δήμαρχος της Μαρτυρικής Μόρφου Κύπρου κ. Βίκτωρας Χατζαυράμ.

Παρόντες και οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των μαρτυρικών τόπων.

Παρασκευή 13/12/ 2019 στις 10πμ στον καθεδρικό ναό της μαρτυρικής πόλης τον Καλαβρύτων Τελέστηκε πάνδημο μνημόσυνο για τους Καλαβρυτινούς ήρωες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Καλαβρύτων και κ.κΙερώνυμου, και την παρουσία του προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο καθηγητής οικονομικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Βασίλειος Καρδάσης.

Ακολούθησε πομπή από το καθεδρικό ναό στο «λόφο του ΚΑΠΗ», τόπο της εκτέλεσης όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση από τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο και κατάθεση Στεφάνου από το πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ρίγη συγκίνησης στο προσκλητήριο νεκρών. Στη συνέχεια στο καθιερωμένο γεύμα από το Δήμο Καλαβρύτων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του απευθυνόμενος και στο Γερμανό πρέσβη τόνισε ότι «οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις της ναζιστικής κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες.»

Το Σάββατο 13- 12- 2019 στις 11 π.μ στο «Πέτρινο» έγινε η γενική συνέλευση του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940 – 1945 «Ελληνικά ολοκαυτώματα.»

Στην γενική συνέλευση αντιπροσωπεύτηκαν 129 χωριά – κοινότητες που αντιστοιχούν σε 54 δήμους.
Πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις όπως

1) Με τροποποίηση του καταστατικού του δικτύου θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων ισότιμα με τους εκπροσώπους που θα ορίζει το δημοτικό συμβούλιο.

2)Η Γενική συνέλευση έκανε δεκτό το ψήφισμα που ο δήμαρχος Ανωγείων κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης κατέθεσε με αριθμό 115 / 12 – 11-2019 που ομόφωνα είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο υστέρα από πρόταση που κατατέθηκε από το δημοτικό σύμβουλο της λαϊκής συσπείρωσης Ανωγείων κ Σταυρακάκη Στυλιανού με το οποίο καταδικάζεται «το άθλιο και ανιστόρητο αντικομουνιστικό ψήφισμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου το οποίο πέραν της κατάφορης διαστρέβλωσης της ιστορίας που επιχειρεί κλιμακώνει των αντικομουνισμό που σχεδιασμένα η ευρωπαϊκή ένωση προωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.»

3) Αποφασίστηκε το άνοιγμα γραφείου στην Αθήνα για τις ανάγκες του δικτύου.

4)Καθορίστηκε ετήσια συμμετοχή των δήμων στο δίκτυο στο ποσό των 1000€. Στην γενική συνέλευση ήταν παρόντες μέλη του εθνικού συμβουλίου διεκδίκησης οφειλών Γερμανίας προς την Ελλάδα και τοποθετήθηκαν για το θέμα.

Η χανιώτικη αντιπροσωπεία αποτελούνταν από το δήμαρχο Κανδάνου – Σελίνου κ. Αντώνη Περάκη, τον πρόεδρο της μαρτυρικής Μαλαθύρου και πρώην δήμαρχο Μηθύμνης κ.Σπύρο Δαράκη και εκπρόσωπο του Δήμου Πλατανιά κ. Μαραγκουδάκη Χρυσούλα.

Η Γενική συνέλευση εξέλεξε δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο από την Κρήτη στο συμβούλιο συμμετέχουν ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου κ. Αντώνης Περάκης ο πρόεδρος μαρτυρικής Μαλαθύρου και πρώην δήμαρχος Μηθύμνης κ.Σπύρος Δαρακης, ο δήμαρχος Ανωγείων κύριος Σωκράτης Κεφαλογιάννης ,ο δήμαρχος Βιάννου κ Σταυρακάκης Μηνάς.

Το συμβούλιο συγκλήθηκε σε σώμα και εξέλεξε πρόεδρο τον δήμαρχο Καλαβρύτων κ.Θανάση Παπαδόπουλο και αντιπρόεδρο τον δήμαρχο Διστόμου κ. Γιάννη Σακκά.

Αξίζουν συγχαρητήρια ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του και το δημοτικό συμβούλιο Καλαβρύτων για την άψογη οργάνωση και την εγκάρδια φιλοξενία.

Χανιά 16/12/2019

Σπύρος Δαράκης

Πρόεδρος της Μαρτυρικής Κοινότητας Μαλαθύρου

Πρώην Δήμαρχος Μηθύμνης

Ιδρυτικό μέλος Δικτύου Μαρτυρικών πόλεων & χωριών της Ελλάδας (περιοδ. 1940-1945 Ελληνικά Ολοκαυτώματα)

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έφυγε από τη ζωή ο Μίμης Πλέσσας – Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης στις 12 Οκτωβρίου θα έκλεινε τα 100 του χρόνια | Βίντεο

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο μεγάλος Ελληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας. Η ειρωνεία είναι ότι από τις…

1 hour ago

ΗΠΑ: Πιθανή η πρόκληση πυρηνικού όλεθρου από το Ισραήλ

Δεν είναι καθόλου απίθανο το εφιαλτικό σενάριο ενός πυρηνικού όλεθρου στην Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ παραδέχονται…

1 hour ago

Νίκος Πλακιάς: «Όσο υπάρχει το αντίτιμο δεν θα πάω στη συναυλία» – «Δε μας χωρίζει τίποτα, ο πόνος είναι κοινός. Στα δικαστήρια θα μας βρουν όλους ενωμένους»

«Δεν έκανα κανένα βήμα πίσω. Εφόσον οι αρμόδιες Αρχές έκριναν ότι η συναυλία τηρεί όλες τις προϋποθέσεις,…

1 hour ago

Το κόλπο γκρόσο γνωστού κρητικού επιχειρηματία – Πάνω από 20 εκατ. ευρώ ο κρυφός τζίρος

«Πάρτι» φοροδιαφυγής είχε στήσει επιχειρηματίας από την Κρήτη στο οποίο συμμετείχαν ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται…

1 hour ago

Νέες αφίξεις μεταναστών στη Γαύδο: Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς

Σε εξέλιξη βρίσκεται μια νέα σειρά επιχειρήσεων διάσωσης μεταναστών στα ανοιχτά της Γαύδου, με τον…

2 hours ago

Σοκαριστικό βίντεο από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις Βρύσες Αποκορώνου

Τη Δευτέρα αναμένεται να εκδικαστεί το απίστευτο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, που συνέβη στις 13 Σεπτεμβρίου 2024,…

2 hours ago

This website uses cookies.