Σημείο αναφοράς των εξελίξεων στην ενέργεια αποτελεί η Κρήτη και η Ρόδος που αποτελούν τους μεγαλύτερους “πυλώνες” ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Του Σωτήρη Μεταξά
Το άνοιγμα της αγορά ηλεκτρισμού στην Κρήτη παίρνει σάρκα και οστά καθώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ρίχνει τους … τίτλους τέλους σε ένα καθεστώς που κράτησε εγκλωβισμένη την αγορά για 12 χρόνια. Η ΡΑΕ έχει ήδη δώσει το σύνθημα για τη σύνταξη του Κώδικα Διαχείρισης για τα ηλεκτρικά συστήματα των νησιών που ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την απελευθέρωση της αγοράς στα νησιά, διαδικασία που έχει προηγηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα από το 2002.
Σημείο αναφοράς των εξελίξεων στην ενέργεια αποτελεί η Κρήτη και η Ρόδος που αποτελούν τους μεγαλύτερους “πυλώνες” ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ο κώδικας που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ, όπως αναφέρει το eyro2day.gr αποσκοπεί στο άνοιγμα της αγοράς, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, σε συνδυασμό με την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μεγαλύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ.
Μέχρι τώρα η ΔΕΗ χρεώνει το κόστος λειτουργίας των συστημάτων των μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ειδικό λογαριασμό. Τα ελλείμματα που δημιουργούνται μεταξύ των εισπράξεων από την κατανάλωση και του υψηλού κόστους παραγωγής λόγω χρήσης πετρελαίου ντίζελ και μαζούτ, καλύπτονται από το τέλος για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού. Για τα νησιά, η διαφορά αυτή ανέρχεται σε 600 εκατομμύρια το χρόνο και αντιπροσωπεύει κυρίως το κόστος καυσίμων.