ΚΟΣΜΟΣ

Ανοίγει η Ράφα για ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους – Στην Χάγη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου από την Παλαιστινιακή Αρχή

Την πλήρη στηριξή του στο Ισραήλ έδειξε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη συνάντησή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιμίν Νετανιάχου στον απόηχο της αιματηρής επίθεσης στο νοσοκομείο της Γάζας που σκότωσε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έως τώρα – 471 άτομα.

Ο Τζο Μπάιντεν έδειξε την ισλαμική τζιχάντ για το θανατηφόρο χτύπημα, τη στιγμή που το Ισραήλ με ηχητικά και φωτογραφικά ντοκουμένα προσπαθεί να αποδείξει πως δεν εύθυνεται για το χτύπημα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στο να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, με το Κάιρο ωστοσο να επιτρέπει σε μόλις 20 φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια – αλλά όχι καύσιμα – να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι άνθρωποι έχουν απελπιστική έλλειψη τροφής και νερού μετά τον αποκλεισμό του Ισραήλ.

Επιπλέον, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως αν μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας πέσει σε χέρια μαχητών της Χαμάς, τότε αυτή θα διακοπεί αυτομάτως.

Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς από πλευράς του, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ο οργανισμός θέλει να επαναφέρει τις παραδόσεις βοήθειας στη Γάζα σε 100 φορτηγά την ημέρα, στο επίπεδο δηλαδή πριν από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Οι προμήθειες θα παραδοθούν υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya. Ερωτηθείς εάν οι αλλοδαποί και οι διπλής υπηκοότητας που επιθυμούν να φύγουν θα επιτραπούν να περάσουν, είπε: «Εφόσον η διέλευση λειτουργεί κανονικά και η εγκατάσταση (διέλευσης) έχει επισκευαστεί».

Με το όπλο «παρα πόδα» η Χεμπολάχ

Τη νύχτα που πέρασε, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε δυο χωριά στον νότιο Λίβανο και μια στρατιωτική θέση του καθεστώτος στη νότια Συρία. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή θα μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο που θα ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ. Το Ιράν έχει ήδη απειλήσει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν αναφορές στα αραβικά μέσα ενημέρωσης ότι οι – υποστηριζόμενες από το Ιράν – πολιτοφυλακές κινούνται δυτικά από το Ιράκ και τη Συρία προς τον νότιο Λίβανο, πιο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Ορισμένοι από αυτούς τους μαχητές έχουν πρόσφατη πολεμική εμπειρία, αφού ενίσχυσαν τον συριακό στρατό κατά των ανταρτών.

Από όλες τις διάφορες φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στην περιοχή, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι η πιο ισχυρή, η οποία συγκρούστηκε με το Ισραήλ το 2006 και έκτοτε ανανέωσε τις προμήθειές της σε ρουκέτες και πυραύλους, οι οποίες θεωρείται ότι ανέρχονται πλέον σε περίπου 150.000. Ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους είναι μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας και φτάνουν για να ισοπεδώσουν ολόκληρα υπουργεία στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ, αν καταφέρουν να εξουδετερώσουν την αεράμυνα του Ισραήλ.

Για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ – επομένως και το Ιράν – από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Χαμάς κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει δύο ολόκληρες δυνάμεις κρούσης αεροπλανοφόρων στα ανοιχτά, στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρέπει να επισημανθεί πως εάν και όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γάζα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για τη Χεζμπολάχ και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο από τον Λίβανο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η εκτόνωση της κατάστασης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Στην Χάγη ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου

Η Παλαιστινιακή Αρχή θέλει να διερευνηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο της Γάζας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται το Ισραήλ και η Χαμάς, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπός της στη Γαλλία, Χάλα Άμπου Χασίρα.

«Το παλαιστινιακό κράτος κατέθεσε σήμερα (Τετάρτη) έναν φάκελο στο ΔΠΔ, ζητώντας να διερευνηθεί αυτό το έγκλημα. Χρειάζεται μια διεθνής έρευνα», είπε η Άμπου Χασίρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην έδρα της αποστολής της Παλαιστίνης στη Γαλλία.

Μολονότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στήριξε την ισραηλινή εκδοχή, σύμφωνα με την οποία για το πλήγμα αυτό ευθύνεται ο Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση, η Άμπου Χασίρα δεν είχε καμία αμφιβολία για το ποιος είναι ο υπεύθυνος: «Το Ισραήλ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος (…) Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ στοχοθετεί πολιτικές υποδομές και συγκεκριμένα νοσοκομεία», τόνισε.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Teleperformance: Καταγγελίες για απαράδεκτη συμπεριφορά σε τραυματίες εργαζόμενους στα Χανιά

Το σωματείο εργαζομένων της Teleperformance καταγγέλλει με σκληρούς τόνους την εταιρεία για την απαράδεκτη συμπεριφορά…

5 hours ago

Φωτορεπορτάζ: Γεμάτη με ονειρικούς ηλεκτρονικούς ήχους η 3η μέρα του Μουσικού Φεστιβάλ Χανίων – Ο σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τα Χανιά μεταμορφώθηκαν σε έναν ζωντανό μουσικό καμβά, φιλοξενώντας το Μουσικό…

5 hours ago

Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή αν γελάσουν – Τρομακτικές μαρτυρίες για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν

“Δεν θεωρούμαστε άνθρωποι, δεν έχουμε δικαιώματα. Είμαι γυναίκα και ζητάω να με υπολογίζουν σαν άνθρωπο”.…

7 hours ago

Ντοκουμέντο από τις τελευταίες στιγμές του Σινουάρ – Πώς εντοπίστηκε από το Ισραήλ

Την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (17/10) ο ισραηλινός στρατός, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα…

7 hours ago

This website uses cookies.