Ανοιχτό γράμμα της ΕΛΜΕ Χανίων προς τους γονείς των μαθητών

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Στις τόσο δύσκολες στιγμές που περνάμε όλοι μας νοιώθουμε, ως δάσκαλοι και πολίτες αυτής της χώρας, την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Προσβάλλεται διεθνώς η αξιοπρέπειά μας και κάθε μέρα βιώνουμε την τρομοκρατία των μέσων επικοινωνίας που αντί να προβάλλουν τα πραγματικά προβλήματα και τις δυσκολίες μας να επιβιώσουμε, προσπαθούν να μας παθητικοποιήσουν.

Καταργούνται εργασιακά δικαιώματα που με αγώνες κατακτήθηκαν, τα εισοδήματά μας καταβαραθρώνονται, η φτώχεια εξαπλώνεται και η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

Η υγεία γίνεται και επίσημα εμπορεύσιμο είδος.

Η δωρεάν παιδεία, μια από τις πλέον σημαντικές κατακτήσεις του λαού μας τον περασμένο αιώνα και συνταγματική ευθύνη της Πολιτείας, συστηματικά ξηλώνεται μέχρι την οριστική της κατεδάφιση:

Η ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια και η πρόσθετη βοήθεια στα λύκεια καταργήθηκαν.

Τα γραφεία επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής έκλεισαν.

Οι βιβλιοθήκες κλειδώθηκαν επίσης παρά την εθελοντική προσπάθεια των εκπαιδευτικών για να μείνουν ανοιχτές.

Χιλιάδες σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων έκλεισαν με σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά των πιο υποβαθμισμένων περιοχών.

Οι οργανισμοί εκδόσεων διδακτικών βιβλίων και σχολικών κτιρίων καταργήθηκαν, βιβλία δεν τυπώθηκαν και ο ι μαθητές ακόμη τα περιμένουν.

Κατά την περσινή πρώτη φάση συγχωνεύσεων έκλεισαν 1078 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ υπάρχει και η φετινή διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργείου για αντίστοιχο αριθμό συγχωνεύσεων.

Γνωρίζουμε ότι οι αποφάσεις αυτές εφαρμόζονται ενόψει του νέου μνημονίου και έχουν ως κύριο στόχο την περαιτέρω περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση και την τελική διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ξέρουμε ότι θα εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικές μετακινήσεις χιλιάδες μαθητές, τη στιγμή που κόβουν τη δωρεάν μεταφορά τους, θα μεγαλώσει ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, θα πέσει πολύ χαμηλά η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θα χαθούν οργανικές θέσεις συναδέλφων. Έχουμε αποδείξει επανειλημμένα με στοιχεία ότι στα Χανιά οι σχολικές μονάδες φιλοξενούν τους περισσότερους μαθητές ανά τμήμα και ανά σχολείο, κατά μέσο όρο σε

σύγκριση με τους υπόλοιπους Νομούς της Χώρας.

Η μεταφορά των μαθητών στα σχολεία ανήκει πλέον στις αρμοδιότητες των Καλλικρατικών Δήμων χωρίς όμως την απόδοση σ ʹ αυτούς από το κράτος των απαραίτητων πόρων. Η κυβέρνηση επιχείρησε να φορτώσει στους Δήμους από την 01/01/2012 αυτή την ευθύνη. Μετά από αντιδράσεις σε όλη τη χώρα δόθηκε δίμηνη παράταση. Στο δίμηνο της παράτασης εξελίσσεται σε πολλές περιοχές της χώρας μεθόδευση βάσει της οποίας η ευθύνη της μεταφοράς των μαθητών μετακυλίεται στις πλάτες της οικογένειας. Συγκεκριμένα, πολλοί Δήμοι πραγματοποιούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος φορέων για τη μεταφορά (ΚΤΕΛ, ιδιώτες , κλπ). Με πρόσχημα ότι δεν εμφανίζονται ενδιαφερόμενοι, καλούν τις διοικήσεις των σχολικών μονάδων να τους δώσουν χιλιομετρική απόσταση μεταφοράς του κάθε μαθητή ώστε να επιδοτήσουν την οικογένεια!

Είναι προφανές ότι επιχειρείται να τελειώσει η φετινή σχολική χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις (και λόγω της έντονης πολιτικής αστάθειας) ενώ του χρόνου, λόγω βαθέματος της κρίσης –ανέχειας, θα σταματήσει πλήρως η χρηματοδότηση της μεταφοράς. Το ζήτημα της δωρεάν δημόσιας μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο αποτελεί ένα από τα στοιχειωδέστερα δικαιώματα της νεολαίας.

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά στοχεύουν σε ένα δημόσιο σχολείο εξαθλιωμένο, χωρίς δομές και ουσιαστική φροντίδα για τα παιδιά μας. Ένα σχολείο που κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μαθητική διαρροή και η κύρια φροντίδα της μόρφωσης των παιδιών να πέφτει στους ώμους της οικογένειας.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αντισταθούμε σε όλα αυτά και να κινητοποιηθούμε. Όσο δυνατοί κι αν φαίνονται, εμείς μπορούμε, με κοινή δράση, να ανατρέψουμε αυτά τα μέτρα και να διεκδικήσουμε την παιδεία και την κοινωνία που δικαιούμαστε.

Ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Χανίων, την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2/2012 και ώρα 18.00 όπου θα ζητήσουμε να συζητηθεί το θέμα των συγχωνεύσεων σχολείων καθώς και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών. Να απαιτήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο να δηλώσει την αντίθεσή του με τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου και ότι δε θα δεχθεί καμιά συγχώνευση αλλά θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αρχίσουν οι εργασίες ανέγερσης των σχολικών μονάδων που έχουν δρομολογηθεί και εκκρεμούν. Να απαιτήσουμε να συνεχίσει τη Δημόσια και δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών.

ΕΛΜΕ Χανίων

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ιταλία: Τουρίστρια σκοτώθηκε από άγαλμα που έπεσε στο κεφάλι της ενώ περπατούσε στο δρόμο

Σοκαριστικό είναι βίντεο που καταγράφει τη στιγμή που άγαλμα πέφτει και χτυπά στο κεφάλι μίας τουρίστριας ηλικίας 30 ετών,…

8 mins ago

Κρήτη: Του έκλεψαν το κινητό οι πελάτες που πήρε κούρσα

Θύμα κλοπής από δύο αλλοδαπούς έπεσε ένας ταξιτζής στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στις…

10 mins ago

Nέα αυτοψία στο Φαράγγι της Σαμαριάς – Η de facto υψηλή επικινδυνότητα και τι μέτρα πρέπει να ληφθούν

Νέα αυτοψία από την Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), αναμένεται σήμερα στο Φαράγγι της Σαμαριάς, λίγα 24ωρά…

12 mins ago

Σοκάρει η ενδοοικογενειακή βία στα Χανιά: Άνδρας έβαλε φωτιά στα πράγματα του παιδιού του

Ένα σοκαριστικό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στα Χανιά, σκορπίζοντας την αγανάκτηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας…

16 mins ago

Κρήτη: Ψεύτικη η είδηση περί απόπειρας απαγωγής γυναίκας που ξέφυγε χρησιμοποιώντας krav maga – Συνελήφθη για διασπορά ψευδών ειδήσεων

Δεν είναι αληθινή η είδηση περί απόπειρας απαγωγής που αποκρούσθηκε με τη χρήση της πολεμικής…

31 mins ago

Χανιά: Συγκέντρωση μνήμης για τον Ζακ Κωστόπουλο/Ζάκι-Ο

Στις 21 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/Ζάκι-Ο. Η Κατάληψη Rosa…

42 mins ago

This website uses cookies.