Τις επόμενες ώρες όλος ο… θίασος της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νικολό Τζιαμαρόλι (EMS) καθώς και η επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, Ντέλια Βελκουλέσκου, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα. Κυριακή, το αργότερο Δευτέρα, θα έχουν φύγει από την Αθήνα έχοντας ολοκληρώσει το σκοπό της επίσκεψής τους –τον έλεγχο του τι ακριβώς ψηφίστηκε στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων και τον καθορισμό του δεύτερου …
Στόχος κυβερνητικών στελεχών και (μέρους της) τρόικας -σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο Μ. Ντράγκι- είναι η αποσύνδεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της πρώτης αξιολόγησης με τον Β. Σόιμπλε να εκφράζει ήδη την διαφωνία του. Διαφωνία που αφορά κυρίως τα «κόκκινα δάνεια», που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, και που καθορίζουν το πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. Ουσιαστικά «κόκκινα δάνεια» καιανακεφαλαιοποίηση τραπεζών αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία! Το σημαντικότερο, λοιπόν, θέμα που θα μπει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή την βδομάδα, είναι αυτό της ρύθμισης ων «κόκκινων δανείων». Ρύθμιση που είχε μπει «κάτω από το χαλί» στη διαπραγμάτευση του Αυγούστου, στο ξενοδοχείο Χίλτον. Τα «ψέματα», λοιπόν, τελείωσαν και οι δανειστές επανέρχονται πιεστικά. Πρέπει, όλα, να έχουν ολοκληρωθεί, ανακεφαλαιοποίηση και «κόκκινα δάνεια», μέχρι της 31.12.2015 προκειμένου να μην υπάρξει καμιά πιθανότητα για «κούρεμα» καταθέσεων, αν οι διαδικασίες περάσουν στο 2016.
Η πίεση είναι τεράστια με τους δανειστές να ζητούν να αρθεί η προστασία ακόμα και της πρώτης κατοικίας από το όριο των 80.000 ευρώ αντικειμενική αξία και να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αντιδρά εντόνως και δεν συζητά για πλειστηριασμούς, ιδιαίτερα αν αυτοί αφορούν την πρώτη κατοικία. Και ζητά τα όρια της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών να ανέβουν στις 120 με 150.000 ευρώ προκειμένου να προστατευτούν περισσότερες οικογένειες –θυμίζουμε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου υπάρχει άτυπη συμφωνία με τους τραπεζίτες να μην υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Όλα αυτά θα συζητηθούν, άμεσα, από το οικονομικό επιτελείο με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης των δανείων –«αυτό τώρα το συζητούν όλοι», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης– προκειμένου να υπάρξει λύση εκτός distress funds. Προς αυτή κατεύθυνση έγινε και η αλλαγή του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών που δίνει, πλέον, προθεσμία έξι μηνών στους «κακούς» οφειλέτες προκειμένου να συνεργαστούν με την τράπεζά τους και να ενταχθούν στους νόμους που ρυθμίζουν τα δάνεια. Προβλέπεται, μάλιστα, ότι δάνεια που έχουν καθυστερήσει πάνω από 90 μέρες, την 15 Δεκεμβρίου 2015, θα ενταχθούν υποχρεωτικά και άμεσα σε διαδικασία ρύθμισης. Και αυτό για να υπάρξει μαζική ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
Όλα, βέβαια, εξαρτώνται από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Και, πιθανόν, αύριο Τρίτη να έχουμε τις πρώτες πληροφορίες για τα χρήματα που θα χρειαστούν. Τραπεζίτες μιλούν για διαχειρίσιμα ποσά, ωστόσο αν κληθούν ταυτόχρονα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες να αντλήσουν χρήματα από τις αγορές (περίπου 6 με 7 δισ. ευρώ) μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Ίδωμεν…
Συνέντευξη: Χρόνης Διαμαντόπουλος Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, μπαίνουν στο…
Νέα στοιχεία για την τραγωδία των Τεμπών κατατέθηκαν στον εφέτη ανακριτή Λάρισας, με την συμπληρωματική έκθεση του πραγματογνώμονα Βασίλη…
Την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη για το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας στηρίζει η Νέα…
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 100 ετών, η Καίτη Γκρέυ. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της…
«Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας», ανέφερε η πρώην καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και, ενόψει της επιστροφής…
Στις φυλακές Κορυδαλλού θα βρίσκεται από αύριο Δευτέρα ο 45χρονος οδηγός της Πόρσε, που το περασμένο Σάββατο σκότωσε…
This website uses cookies.