Υπέρ της φιλοξενίας των προσφύγων και των ανοιχτών πόλεων αλλά ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζει ως “ψευδεπίγραφη” αλληλεγγύη της κυβέρνησης, η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά”. Όπως σημειώνει σε σχετικό δελτίο τύπου, “αν και υποτίθεται ότι οι δομές φιλοξενίας θα είναι ανοιχτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών, η Κρήτη, αν οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν όποτε και όπου αυτοί θέλουν, θα λειτουργήσει, για αυτούς, ως μια μεγάλη φυλακή”.
Όπως αναφέρει η δημοτική παράταξη οι πολίτες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τους κατατρεγμένους των πολέμων. “Αντίθετα εξοργιζόμαστε με την παρουσία στον τόπο μας των αμερικανικών βάσεων. Δεν κινδυνεύουμε από τις γυναίκες που φοράνε μαντήλα. Αντίθετα κινδυνεύουμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια και την απληστία των τραπεζιτών”
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Η κίνηση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει 2000 πρόσφυγες στην Κρήτη δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη. Η προσπάθεια των στελεχών της να την εμφανίσουν ως τέτοια είναι ψευδεπίγραφη. Αντίθετα είναι κομμάτι του συνολικότερου σχεδιασμού που κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης των προσφύγων. Εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να σώσει την επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα της προσπάθειας για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους αντιδραστικούς σχεδιασμούς και στους ανταγωνισμούς που διογκώνονται καθώς η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος στη Συρία κλιμακώνονται.
Σε αντίθεση με το αίτημα για ανοιχτά σύνορα ο σχεδιασμός της μεταφοράς στην Κρήτη 2000 προσφύγων είναι πλήρως εναρμονισμένος με τους σχεδιασμούς της ΕΕ για μια πολιτική κλειστών συνόρων. Αν και υποτίθεται ότι οι δομές φιλοξενίας θα είναι ανοιχτές, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών, η Κρήτη, αν οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδέψουν όποτε και όπου αυτοί θέλουν, θα λειτουργήσει, για αυτούς, ως μια μεγάλη φυλακή. Η εμπειρία του περασμένου Ιουλίου που οι πρόσφυγες στη Λέρο εξεγέρθηκαν ενάντια στις συνθήκες κράτησής τους και για σταμάτημα των διαδικασιών ασύλου και οι απειλές Μουζάλα για νέας στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αθήνα για όσους τάχα δημιουργού «προβλήματα» στα νησιά είναι ενδεικτικές της απαράδεκτης στάσης της κυβέρνησης.
Απέναντι στις υποκρισίες της κυβέρνησης αλλά και τη στάση πολιτικών παραγόντων της δεξιάς, ρατσιστών δήμαρχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων καθώς και διάφορων επιχειρηματικών κύκλων που προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ρατσισμού και ισλαμοφοβίας, λέμε ότι οι πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο μέρος προέρχονται άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν μαζικά τις πόλεις και τα σπίτια τους λόγω πολέμου, πολιτικών διώξεων ή φτώχειας είναι καλοδεχούμενοι. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τους κατατρεγμένους των πολέμων. Αντίθετα εξοργιζόμαστε με την παρουσία στον τόπο μας των αμερικανικών βάσεων. Δεν κινδυνεύουμε από τις γυναίκες που φοράνε μαντήλα. Αντίθετα κινδυνεύουμε από τα μνημόνια, τη φτώχεια και την απληστία των τραπεζιτών. Θεωρούμε απίστευτη αθλιότητα να αναβιώνει στις μέρες μας ο τρόπος με τον οποίο οι πολιτικοί πρόγονοι, αυτών που σήμερα φωνάζουν, αντιμετώπισαν τους Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, η πάλη ενάντια στο ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο είναι αναπόσπαστο τμήμα του αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα την ανεργία και τη φτώχεια.
Η πολυθρύλητη «κρητική φιλοξενία» δεν αποτελεί για εμάς ένα διαφημιστικό τουριστικό φολκλόρ που στοχεύει να γεμίσει τα σεντούκια των ξενοδόχων, ούτε διπλωματικό χαρτί σε διεθνείς διαπραγματεύσεις . Είναι αγαθό που πρέπει να δίνεται απλόχερα και χωρίς ανταλλάγματα πρώτα και κύρια σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Αυτή είναι η εμπειρία και η πρακτική της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της Κρήτης αλλά και ολόκληρης της χώρας, ιδιαίτερα των ακριτικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που από πέρσι το καλοκαίρι εκφράζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους την αλληλεγγύη τους απέναντι στους πρόσφυγες.
Διεκδικούμε πραγματικά ανοιχτές δομές για τους πρόσφυγες μέσα στο ιστό της πόλης. Χρηματοδότηση των δομών αυτών από την πλευρά του κράτους για να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των προσφύγων. Οι πρόσφυγες έχουν προβλήματα και ανάγκες. Η διατροφή τους χρειάζεται να εξασφαλιστεί μέσα από τις δομές του Δήμου. Χρειάζονται μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι. Χρειάζεται άμεσα με ευθύνη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την εγγραφή των προσφυγόπουλων στα σχολεία. Να υπάρξουν τώρα τάξεις υποδοχής για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες χρειάζεται να ληφθούν και για την εκμάθηση της γλώσσας και στους γονείς. Χρειάζεται άμεσα να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, της Υγείας και της Εκπαίδευσης ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανάγκες.