Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» αναφέρεται στη ρύθμιση Θεοδωρικάκου που επεκτείνεται τα τραπεζοκαθίσματα στον κοινόχρηστο χώρο.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
Η ρύθμιση που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με την οποία τα τραπεζοκαθίσματα επεκτείνονται σε κάθε κοινόχρηστο χώρο αγνοεί ότι στις πόλεις και τις γειτονιές μένουν κάτοικοι ενώ στις επιχειρήσεις υπάρχουν εργαζόμενοι και όχι μόνο εργοδότες που κυνηγούν το κέρδος.
Η πανδημία έχει αναδείξει ανάγλυφα την χρεοκοπία του ίδιου του συστήματος που με την περιβαλλοντική καταστροφή των δασών, την ανάπτυξη της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και της βιομηχανίας τροφίμων, οδήγησε στην ανάπτυξη και την εξάπλωση της ασθένειας μεταφέροντας ανεμπόδιστα τον ιό από τα ζώα στους ανθρώπους και οδηγώντας σε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και στην καραντίνα ως μόνη λύση.
Ο νεοφιλελευθερισμός με τις περικοπές στην δημόσια υγεία υπονόμευσε την υγειονομική ασπίδα του πληθυσμού αφού η συρρίκνωση της δεν επέτρεπε την ανάπτυξη ΜΕΘ. Η έρευνα στα χέρια μεγάλων εταιριών φαρμάκου είναι δέσμια των συμφερόντων επιχειρηματιών που έχουν πεδίο επενδύσεων και κέρδους τόσο στην γεωργία με παραγωγή παρασιτοκτόνων όσο και στην παραγωγή εμβολίων( πχ MONSANTO).
H έξοδος από την πανδημία κουβαλάει μαζί το βάρος της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης που είχε εξελιχθεί πριν την έκρηξη της και επιταχύνθηκε απότομα οδηγώντας σε μαζική ανεργία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει τις περικοπές μισθών και συντάξεων όπως και των κοινωνικών δαπανών.
Τώρα, οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα μέτρα του lockdown με τρόπους διαφύλαξης των κερδών αλλά αγνοούν τις ανάγκες των εργαζόμενων. Για παράδειγμα ο τουρισμός μπαίνει σε επανεκκίνηση με τα αεροπλάνα να είναι γεμάτα και χωρίς αποστάσεις των επιβατών, τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι πλημμυρισμένα με μασκοφόρους επιβάτες χωρίς αποστάσεις.
Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εφαρμόζεται λύση που επιτείνει σε ακραία βαθμό τον εκτοπισμό των πληθυσμών από τους κοινόχρηστους χώρους και την χωρίς όρια μετατροπή τους σε χώρους πλήρους εμπορευματοποίησης.
Επιτρέπει το 1,50 μέτρο διάδρομος στα πεζοδρόμια την απρόσκοπτη διέλευση των πεζών. Αυτό το μέτρο ήδη είχε καταπατηθεί τώρα με την επισημοποίηση του θα το αγνοούν ευκολότερα τα καταστήματα. Θα μεταφερθεί και στους πεζόδρομους, όπου σήμερα ισχύει τα 3,50 μέτρα, ώστε να τηρούνται ζητήματα πυρασφάλειας. Ας μην κοροϊδευόμαστε στα Χανιά σε όλο το προηγούμενο διάστημα το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων αποτέλεσε ένα δυσεπίλυτο θέμα καθώς μια πολύ συγκεκριμένη μερίδα καταστηματαρχών λειτουργώντας με τις πλάτες πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων παραβίαζε και ακύρωνε το οποιονδήποτε περιορισμό. Η ίδια αυτή μερίδα σήμερα διεκδικεί ότι στο παλιό λιμάνι για παράδειγμα θα καταλάβει το 40% επιπλέον χώρο όχι με βάση τα τετραγωνικά που θα ίσχυαν φέτος υό κανονικές συνθήκες (4.500τ.μ.) αλλά με βάση τα τετραγωνικά που μέχρι τώρα καταλάμβαναν (6.000τ.μ.). Ο νόμος Θεωδορικάκου θα αποτελέσει αφετηρία για πολύ μεγαλύτερες και περισσότερες αυθαιρεσίες από την πλευρά των επιχειρηματιών.
Ο μεγαλύτερος χαμένος από τον συγκεκριμένο νόμο θα είναι οι κάτοικοι των περιοχών που θα αναπτύσσονται τραπεζοκαθίσματα. Η επιπλέον επέκτασή τους δεν είναι συμβατή με το δικαίωμα στην πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και στην απρόσκοπτη μετακίνηση των πεζών, των ατόμων με αναπηρία, στους τυφλούς, στις μητέρες που μεταφέρουν τα παιδιά τους με καροτσάκια. Όλοι γνωρίζουμε τι γίνεται με τις διαβάσεις τυφλών στην Παλιά Πόλη και ποιοι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες τις καταπατούν. Τώρα αυτό θα γίνεται και με το νόμο.
Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν δρόμοι και περιοχές στο κέντρο των Χανίων (πχ Χατζημιχάλη Νταλιάνη αλλά και σε πολλά άλλα σημεία της Παλιάς Πόλης) όπου η διέλευση βαρέων οχημάτων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (νοσοκομειακά, πυροσβεστικά οχήματα) είναι απλά ανέκδοτο. Ο νόμος Θεωδορικάκου θα κλείσει την οποιαδήποτε τέτοια δυνατότητα.
Η εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες και μεγάλους πεζόδρομους χωρίς περιορισμούς ξεχνά επιδεικτικά ότι οι κοινόχρηστοι αυτοί χώροι στις γειτονιές είναι χώροι για παιδικό παιχνίδι, για βόλτα ακόμη και για να κάθονται οι φτωχότεροι με ένα ποτό στα χέρια τα καλοκαίρια.
Η δημοτική αρχή Σημανδηράκη αποτέλεσε το «λαγό» της κυβέρνησης στο ζήτημα των ευνοϊκών ρυθμίσεων προς τους επιχειρηματίες. Έτρεξε πολύ πριν νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ, να μειώσει κατά 50% τα τέλη παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου για το 2020 και έδωσε δυνατότητα ρύθμισης σε όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές προηγούμενων χρόνων, προκειμένου να αποκτήσουν δημοτική ενημερότητα, να επιμερίσουν τις οφειλές τους, σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πέρα του τρέχοντος έτους. Σε όλες αυτές τις ρυθμίσεις αγνόησε πλήρως τους εργαζόμενους λέγοντας με απίστευτη υποκρισία ότι γι’ αυτούς δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Η κυβέρνηση καλύπτει με νόμο αυτές τις ρυθμίσεις.
Η προτεινόμενη μείωση των δημοτικών τελών για όσους δεν μπορούν να επεκτείνουν επιπλέον τα τραπεζοκαθίσματα τους και με δεδομένη την άρνηση του κράτους να καταβάλει όσα οφείλει στους Δήμους θα οδηγήσει είτε σε επιπλέον χρέωση των δήμων με δανεισμό είτε μεγαλύτερο χαράτσι των δημοτών και υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ποιος άραγε θα πληρώσει τη διαφορά, στα έσοδα, που θα προκύψει από την πολιτική αυτή; Οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχασαν τις δουλειές τους, που είδαν το μισθό τους να μειώνεται και έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά το μάρμαρο.
Η επί της ουσίας κατάργηση των τοπικών κανονιστικών διατάξεων των Δήμων ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των χρήσεων γης και την ανεξέλεγκτη εισβολής σε περιοχές κατοικίας η σε βάρος των ελεύθερων χώρων και του πράσινου.
Αν η κυβέρνηση ήθελε να αποτρέψει την άνοδο της ανεργίας στην εστίαση θα έπρεπε να απαγορεύσει τις απολύσεις και να επιβάλει την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων των εργαζόμενων και όχι να τις μετατρέπει σε λάστιχο χτυπώντας το εισόδημα και ανοίγοντας το δρόμο για μαζικές απολύσεις.
Η τουριστικοποίηση είχε ήδη δείξει τις καταστροφικές συνέπειες της πάνω στους εργαζόμενους στο κλάδο και στους κατοίκους που είδαν τα νοίκια να εκτινάσσονται στα ύψη για χάριν της AirBNB και των μεγάλων συμφερόντων. Η υποταγή στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση τραπεζοκαθισμάτων είχε μετατρέψει τη ζωή σε κόλαση σε χιλιάδες κατοίκους. Η εξόντωση του μικρομάγαζου ήταν ξεκινημένη πριν από την πανδημία προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και της εστίασης και του τουρισμού. Έτσι και αλλιώς τα τέλη παρεπιδημούντων των ξενοδοχείων σε ελάχιστο βαθμό καταβάλλονταν ενώ τα δημοτικά τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα είχαν μειωθεί ήδη την προηγούμενη δεκαετία.
Ο κόσμος έχει ανάγκη την έξοδο από το σπίτι, την διασκέδαση και την εστίαση αλλά η εμπορευματοποίηση του κοινόχρηστου χώρου δεν είναι η λύση. Άλλωστε αν επιβληθούν οι μαζικές απολύσεις οι πρώτοι που θα θιχτούν είναι αυτά τα καταστήματα και ιδιαίτερα τα μικρά αφού ο κόσμος θα αναγκαστεί να περιορίσει ακόμη περισσότερους τις εξόδους.
Η εναλλακτική λύση στη κρίση και την πανδημία δεν θα έρθει με την αναστύλωση ενός συστήματος που υποτάσσει τα πάντα στη λογική του κέρδους αλλά με τους εργαζόμενους μπροστά για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους. Η ανάπτυξη ενός δικτύου δημοτικών καταστημάτων με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και των ελεύθερων χώρων, όχι με στόχο την τουριστικοποίηση είναι διέξοδος. Όσο, η διατροφή και η διασκέδαση μετατρέπονται σε εμπόρευμα τόσο υπονομεύονται η υγεία και η ανθρώπινη ζωή στις πόλεις και τις γειτονιές.
Λέμε λοιπόν ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ στον εκτοπισμό των πληθυσμό και την εμπορευματοποίηση των κοινόχρηστων χώρων με την άλωση τους από τα τραπεζοκαθίσματα.
Τον Ευρωβουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (Κ.Κ.Ε.), Κώστα Παπαδάκη υποδέχθηκε σήμερα, Παρασκευή 10/1/2025, στο Γραφείο…
Με την Δήμαρχο Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, συναντήθηκε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με…
Ο ΕΛ.Γ.Α. απέστειλε τους πίνακες με τα πορίσματα των εκτιμήσεων ζημιών στις καλλιέργειες παραγωγών στις…
Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025, στις 11:30 π.μ., στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση…
Αντιμέτωπη με τον υψηλότερο αριθμό πτωχεύσεων από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση είναι η Γερμανία. Ειδικότερα,…
Του Μιχάλη Ψυλού «Πρώτο παγκόσμιο ολιγάρχη» αποκάλεσαν τον Ελον Μασκ οι κοινωνιολόγοι Κάρολ Αμλινγκερ και Όλιβερ…
This website uses cookies.