Αντιδράσεις για την παρέµβαση µελών και στελεχών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, του ΕΠΑΜ και της Σπίθας Χανίων κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση

Ανακοινώσεις  ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και ΕΠΑΜ / τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος. Θέση πήρε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος μέσω facebook αλλά και η Μαρία Ρεπουση ανήρτησε σχετική απάντηση. Πλούσιο φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Στα Χανιά βρέθηκε την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κα Μαρία Ρεπούση για την παρουσίαση του βιβλίου της «Τα Μαρασλειακά 1925-1927». Το βιβλίο της καθηγήτριας Ιστορίας του Α.Π. Θεσσαλονίκης, αφηγείται την ιστορία της διαμάχης που ξέσπασε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο τον Μάρτιο του 1925 και απασχόλησε την κοινή γνώμη και τον πολιτικό κόσμο για μια κρίσιμη διετία. Η αφετηρία της αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο η Ρόζα Ιμβριώτη φερόταν να διδάσκει την Επανάσταση του 1821 και γενικά το μάθημα της Ιστορίας• κατέληξε, όμως, να θέσει υπό αμφισβήτηση το συνολικό μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούνταν εκεί, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Δελμούζου, ακυρώνοντας έτσι, για μία ακόμα φορά, τη μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης.

Την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, επέλεξαν πολιτευτές και μέλη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» από Χανιά και Ρέθυμνο, καθώς και μέλη του ΕΠΑΜ και της Σπίθας Χανίων να διακόψουν πρόσκαιρα ως διαμαρτυρία, προφανώς κι επειδή η συγγραφέας ήταν η Μαρία Ρεπούση. Επικεφαλής των μελών των ΑνΕλ που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές Κώστας Παντελάκης, Παντελής Καπαρουδάκης και Μιχάλης Αλεξάκης.

Αρχικά, μέλη του ΕΠΑΜ Χανίων κόλλησαν στην είσοδο του κτιρίου του ΤΕΕ όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωσε αφισάκια όπου αποκαλούσαν την κα Ρεπούση «ανεπιθύμητη».

Η λεκτική επίθεση προς την κα. Ρεπούση ξεκίνησε λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση. Δάκτυλα κουνούσαν και καταλόγιζαν κατηγορίες για «ανθελληνισμό» και συγκεκριμένες κατηγορίες αναφορικά με το βιβλίο της ιστορίας και τις αναφορές περί «συνωστισμού» στη Σμύρνη.

Η όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε οδήγησε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κώστα Χουρδάκη να αποχωρήσει ενώ επρόκειτο αυτός να παρουσιάσει το βιβλίο.

Οι διαμαρτυρόμενοι έφυγαν αφού πρώτα αναφώνησαν τον εθνικό ύμνο και σύντομα μετά ξεκίνησε η εκδήλωση στην οποία πλέον, αφού ο παρουσιαστής είχε αποχωρήσει, τον ρόλο αυτό ανέλαβε η ίδια η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ η οποία μίλησε για το βιβλίο της φανερά εκνευρισμένη από τα όσα έγιναν.

Για «βαθειά αντιδημοκρατική συμπεριφορά» έκανε λόγο η κα Ρεπούση, τονίζοντας ότι «εγώ λέω την άποψή μου και κανένας δεν θα με φοβίσει».

Απάντηση Ρεπούση και μέσω facebook

Το Σάββατο άλλωστε, στο λογαριασμό της στο facebook ανήρτησε το εξής κείμενο για όλα αυτά που έζησε στα Χανιά: “Μαυροφορεμένοι υπό την ηγεσία τοπικών υποψηφίων των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα Χανιά προσπάθησαν να παρεμποδίσουν την εκεί παρουσίαση του νέου μου βιβλίου τα Μαρασλειακά. Στάθηκαν απειλητικά στην είσοδο του κτηρίου και στη συνέχεια εισέβαλαν στην αίθουσα της εκδήλωσης και κραυγάζοντας με απείλησαν ότι δεν θα κλείσω 24ωρο ζωντανή στο έδαφος της Κρήτης. Ζήλεψαν όπως φαίνεται τη δόξα της Χρυσής Αυγής ενδεχομένως και τα ποσοστά της και έδειξαν το σεβασμό που έχουν για τη Δημοκρατία και τους κανόνες της”.

Να σημειώσουμε ότι στην αίθουσα βρίσκονταν τρεις άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος στον χώρο από αστυνομικό, με τον ειδικό σκύλο της Αστυνομίας δίχως όμως αυτό να συντελέσει στο να αποφευχθεί το συγκεκριμένο επεισόδιο…

Τέλος, έχει σημασία να αναφέρουμε ότι παρά την έκταση που πήρε το συγκεκριμένο γεγονός στα μέσα ενημέρωσης τόσο οι διαμαρτυρόμενοι όσοι και οι πολίτες που βρέθηκαν εκεί ήταν πολλοί λίγοι δίχως βεβαίως αυτό να αναιρεί αυτό που συνέβη.

Η  Νομαρχιακή επιτροπή Χανίων της ΔΗΜΑΡ για τα επεισόδια στην παρουσίαση του βιβλίου

Σχετική ανακοίνωση για το γεγονός εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων της Δημοκρατικής Αριστεράς στην οποία εκφράζει «τη βαθιά της ανησυχία και καταδικάζει την εντεινόμενη δράση ακραίων εθνικιστικών  ομάδων και προσώπων στο τόπο μας». Αναλυτικά αναφέρουν:

«Τα απαράδεχτα επεισόδια που προκάλεσε ομάδα μαυροφορεμένων υπό την ηγεσία Υποψηφίων των ΑΝ.ΕΛ και του ΕΠΑΜ, στην αρχή της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση  «Τα Μαρασλειακά 1925-1927» αποτελούν μείζον ζήτημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας στην πόλη μας.

Η ΔΗΜ.ΑΡ  ζητά από τις Αρχές, τις Δημοκρατικές δυνάμεις και τις Αντιφασιστικές συλλογικότητες του τόπου να καταδικάσουν τα γεγονότα.

Καλεί την ηγεσία των ΑΝ.ΕΛ να πάρει θέση για τις πραχτικές των στελεχών της και τοις εισαγγελικές αρχές να πράξουν τα νόμιμα.

Η Δημοκρατική Αριστερά δηλώνει πως  θα κάνει τα πάντα προκειμένου ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές να μην κυριαρχήσουν στην ελληνική κοινωνία.»

Ανακοίνωση και εκ μέρους των “Ανεξάρτητων Ελλήνων” Χανίων

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τμήμα Χανίων των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην οποία αναφέρουν: “Θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής σχετικά με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01/11/2012 στο Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων με προσκεκλημένη την Κα Ρεπούση για την παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο “Τα Μαρασλειακά,1925-1927″, όπου συμμετείχαν μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Χανίων και Ρεθύμνου, που σε αντίθεση με τα όσα αναφέρθηκαν σε άρθρο τοπικής εφημερίδας σε καμία περίπτωση δεν παρεμπόδισαν την εκδήλωση.

Μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων πράγματι ζήτησαν να πάρουν το λόγο διαμαρτυρόμενοι για την παραποίηση της ιστορίας εκ μέρους της κυρίας Ρεπούση σχετικά με την αναφορά της σε «συνωστισμό» στο λιμάνι της Σμύρνης κατά τη Μικρασιατική καταστροφή. Οι διοργανωτές τους εμπόδισαν προκαλώντας τους μάλιστα με εκφράσεις τύπου «νεοδοσίλογοι» και άλλους χαρακτηρισμούς με προφανή πρόθεση να τους εξωθήσουν σε επεισόδια και σκοπό να τους κατηγορήσουν ως αντιδημοκράτες. Παρ’ όλ’ αυτά τα μέλη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων αφού διαμαρτυρήθηκαν ειρηνικά και έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο αποχώρησαν δηλώνοντας πως η κυρία Ρεπούση είναι γι’ αυτούς ανεπιθύμητη στα Χανιά, διότι παραποιεί συνειδητά την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας αλλοιώνοντας την σημασία των αγώνων του έθνους.

Η προσπάθεια να παρουσιαστεί η παρέμβαση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σαν εκδήλωση παρεμπόδισης της ελεύθερης έκφρασης και του δικαιώματος της Κας Ρεπούση να έχει την άποψή της μας βρίσκει εντελώς αντίθετους. Επρόκειτο για μία ειρηνική διαμαρτυρία που δεν είχε σκοπό ούτε να εμποδίσει κάποιον να παρακολουθήσει την εκδήλωση ούτε να αποτρέψει την υλοποίησή της.”

Ανακοίνωση και από το ΕΠΑΜ Χανίων

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το ΕΠΑΜ Χανίων στην οποία αναλυτικά αναφέρει:

To Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο (Ε.ΠΑ.Μ.) Χανίων με έκπληξη διαπίστωσε την σχεδόν πλήρη αποσιωποίηση της παρουσίας του στις διαμαρτυρίες ενάντια στην παρουσία της κυβερνητικής βουλευτίνας κα. Ρεπούση στα Χανιά, από τα καθεστωτικά τοπικά ΜΜΕ. Με ικανοποίηση ωστόσο διαπιστώσαμε ότ

ι η μοναδική αναφορά του Ε.ΠΑ.Μ. υπάρχει στο «κατηγορητήριο» – δελτίο τύπου της ΔΗΜΑΡ, μνημονιακό κόμμα που στηρίζει το σάπιο πολιτικό βυθιζόμενο κατεστημένο.

Η διαμαρτυρία προς την κυβερνητική βουλευτίνα κα. Ρεπούση, έχοντας γνώση του πώς λειτουργεί εντός του πανεπιστημιακού χώρου, πώς «συνώστισε» τους Έλληνες στην Μικρά Ασία, πώς συμμετείχε όχι μόνο στην επισημοποίηση της τουρκικής γλώσσας στη Θράκη, τον ρόλο της στην αποπομπή της δασκάλας Χαράς Νικοπούλου αλλά και στο πώς με προσωπικές ενέργειες της εντός της Ε.Ε. εξανάγκασε τους Πομάκους οι οποίοι ήθελαν και θέλουν να αισθάνονται Έλληνες, αν και είναι μουσουλμανική ομάδα, σε μειονότητα τουρκικής προέλευσης που πρέπει να μάθει με το ζόρι τουρκικά, είχε ένα και μόνο στόχο: Τη διαπόμπευση μιας δοσίλογου πολιτικού και πανεπιστημιακού.

Καλούμε την ΔΗΜΑΡ να ανακαλέσει άμεσα τους αισχρούς χαρακτηρισμούς της περί «ακραίων εθνικιστικών ομάδων». Αλλά ο πατριωτισμός των μελών της ΔΗΜΑΡ είναι τόσο «μεγάλος» που ακόμα και αγνούς πατριώτες που εναντιώνονται στην παρουσία μιας παραχαράκτριας της Ιστορίας μας, ακόμα και τότε δεν έχουν ενδοιασμούς να ρίξουν οχετούς λάσπης. Πληροφορούμε το λαό ότι οι Νενέκοι της συγκυβέρνησης πέρα από την ολομέτωπη επίθεση στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, δεν έχουν την αιδώ να κρυφτούν και παρουσιάζονται προκαλώντας και προσβάλλοντας το ακόμα ισχυρό πατριωτικό αίσθημα του ελληνικού λαού.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος με αφορμή τους προπηλακισμούς κατά την παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Ρεπούση στα Χανιά

Δηλώσεις μέσω facebook για το συγκεκριμένο θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος στις οποίες αναρωτιέται αν «η βλάβη είναι ήδη ανήκεστος». Αναλυτικά στη δήλωσή του αναφέρει:

«Διάβασα σήμερα στη “Δημοκρατία” ένα χαιρέκακο ρεπορτάζ για τους προπηλακισμούς που υπέστη η Μαρία Ρεπούση κατά την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου της “Τα Μαρασλειακά” στα Χανιά. Τα “Μαρασλειακά” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο γύρω από μια ελάχιστα έως καθόλου γνωστή υπόθεση του μεσοπολέμου στην Ελλάδα -και αναμφίβολα παντελώς άγνωστη σε όσους συγκεντρώθηκαν για να αποδοκιμάσουν τη Μαρία χαρακτηρίζοντάς την “ανεπιθύμητη” στην Κρήτη. Αναρωτιέμαι εάν υπάρχει άλλος ιστορικός, στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον, που να έχει τιμωρηθεί τόσο σκληρά όσο η Ρεπούση για ΜΙΑ άστοχη λέξη της προ χρόνων. Αναρωτιέμαι επίσης αν θα βγούμε σώοι από αυτή την Καταιγίδα των Ηλιθίων που προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μήπως η βλάβη, εννοώ, είναι ήδη ανήκεστος.»

Οι Φωτό από εδώ: http://www.facebook.com/fotompouzis.chania και από εδώ http://fonaklas.blogspot.gr καθώς και από τη σελίδα facebook του ΕΠΑΜ Χανίων

Σχετικό βίντεο εδώ: Prophlakismos Repoush

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο Βασίλης Οικονόμου έπαυσε τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου – Εμπλέκεται σε υπόθεση ξεπλύματος και trafficking

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασίλη Οικονόμου παύθηκε από τα καθήκοντά του, καθώς το όνομά του…

3 hours ago

12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Δωρεάν εργαστήρια και masterclasses

Για μια ακόμη χρονιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα που προσφέρεται με…

3 hours ago

Σοβαρό τροχαίο στα Χανιά: Τραυματίστηκε μοτοσικλετιστής

Ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε χθες το βράδυ στην περιοχή του Μάλεμε, στα Χανιά. Σύμφωνα…

3 hours ago

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις επόμενες εκλογές δε θα είναι πράσινη μόνο η Κρήτη αλλά η μισή Ελλάδα»

Στο Ηράκλειο μίλησε το βράδυ της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης. Λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ,…

3 hours ago

Επίθεση με αλυσοπρίονο: Σκηνές θρίλερ περιέγραψε στη δίκη ο δικαστικός επιμελητής

Καταδικαστική απόφαση εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από μια μαραθώνια διαδικασία, το Αυτόφωρο Μονομελές…

3 hours ago

Sex Roulette: Ανησυχία από τo νέο challenge στο ΤikTok – Ανήλικοι κάνουν σεξ χωρίς προφυλάξεις και «χάνουν» όσες μείνουν έγκυες

Νέα επικίνδυνη μόδα εμφανίστηκε στο TikTok προκαλώντας πονοκέφαλο σε γονείς και υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη, μιας και…

3 hours ago

This website uses cookies.