Την έντονη αντίδραση του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης προκαλούν οι πληροφορίες περί απαίτησης της Τρόικας και του Δ.Ν.Τ. για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά.
Τα κρασιά σήμερα στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν φορολογούνται με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης αλλά μόνο με Φ.Π.Α., ο οποίος στα κρασιά της χώρας μας είναι 23%.
Όπως δήλωσε στη Ν.Τ. ο Πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Δυτικής Κρήτης Αντώνης Ντουράκης «η επιβολή Ε.Φ.Κ. θα καταστήσει μη ανταγωνιστικά τα ελληνικά κρασιά και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις εξαγωγές.».
Παράλληλα -σύμφωνα με τον κ. Ντουράκη- «στην εγχώρια αγορά η επιβολή Ε.Φ.Κ. θα έχει ως αποτέλεσμα να ρογιάσει η παράνομη διακίνηση κρασιών χωρίς παραστατικά». Η απαίτηση της Τρόικας για την επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης προκάλεσε αντιδράσεις και από την κλαδική οργάνωση των αμπελουργών και οινοποιητικών συνεταιρισμών ΚΕΟΣΟΕ.
Σε επιστολή-υπόμνημα της η ΚΕΟΣΟΕ προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σημειώνει ότι:
«Τυχόν φορολόγηση του ελληνικού κρασιού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά σε ένα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, σε ένα παραδοσιακό παραγωγικό κλάδο και τις επιχειρήσεις του, αλλά κυρίως στους ίδιους τους αμπελοκαλλιεργητές, εξυπηρετώντας τελικά συμφέροντα εκτός της ελληνικής επικράτειας («σκληρά» αλκοολούχα ποτά).
Έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα, τονίζει η ΚΕΟΣΟΕ, ότι οι πολιτικές μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας που βασίζονται στην αύξηση της φορολογίας, προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα εξαιτίας της μείωσης της κατανάλωσης και κατά συνέπεια της απώλειας μεγαλύτερων εσόδων από το Δημόσιο δεδομένης της μείωσης των πωλήσεων. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια ακόμη συνταγή επιτάχυνσης της ύφεσης, με μέτρα που επιδεινώνουν τους μακροοικονομικούς δείκτες και εγκλωβίζουν την οικονομία σ’ ένα φαύλο κύκλο.
Πέραν του ότι ήδη σε μια κατηγορία οινικών προϊόντων (άνω των 15% vol οινοπνεύματος) επιβάλλεται και στην Ελλάδα ΕΦΚ, η συντριπτική πλειοψηφία των οινοπαραγωγών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιβάλλει στους κοινούς και αφρώδεις οίνους, το συγκεκριμένο φόρο.
Οι πωλήσεις οίνων στην Ελλάδα ήδη έχουν μειωθεί δραματικά εξαιτίας της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και σε ενδοεπιχειρησιακό επίπεδο, εξαιτίας της ανυπαρξίας ρευστότητας που συνέβαλε στην κατεύθυνση οι συναλλαγές να πραγματοποιούνται μόνον όταν διενεργείται άμεση πληρωμή (μετρητοίς).
Κάθε πολιτική, που θα επιβαρύνει το τελικό προϊόν, θα πλήξει όχι μόνο τον καταναλωτή, αλλά κυρίως τον παραγωγικό ιστό του ελληνικού αμπελοοινικού τομέα, προθέτει οι ΚΕΟΣΟΕ αναφέροντας αναλυτικά τους ακόλουθους λόγους των αρνητικών συνεπειών επιβολής ΕΦΚ :
-το ελληνικό κρασί δέχθηκε το 1992 ισχυρότατο πλήγμα από την μετάταξή του από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (8%) στον κανονικό (18%) ενώ αντίστοιχα τα οινοπνευματώδη ποτά μετατάχθηκαν από τον υψηλό συντελεστή (36%) στον κανονικό (18%). Αποτέλεσμα της μεταβολής αυτής ήταν τα οινοπνευματώδη ποτά που είναι στην συντριπτική πλειοψηφία εισαγόμενα, να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που εκφράστηκε με την αύξηση της κατανάλωσής τους -ο κλάδος σύσσωμος με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία με φορείς των οινοπαραγωγών της Ε.Ε. απέτρεψε τη λήψη παρόμοιας απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απόφαση που υποκινούσε το λόμπι των οινοπνευματωδών ποτών εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των βορείων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -εξομοιώνεται ένα αγροτικό προϊόν που χαρακτηρίζεται ως τρόφιμο σε πολλές χώρες της Ε.Ε. με τα ανταγωνιστικά προς αυτό οινοπνευματώδη ποτά, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κοινό να στραφεί στα σχετικά φθηνότερα οινοπνευματώδη -ήδη το ευρωπαϊκό κρασί και κατά συνέπεια και το ελληνικό δέχεται μεγάλη επίθεση από την αντιαλκοολική εκστρατεία που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκστρατεία σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία διάκριση μεταξύ των οινοπνευματωδών ποτών και του οίνου.
-ενώ ήδη γίνονται συντονισμένες προσπάθειες από τον κλάδο προκειμένου να διεισδύσει το ελληνικό κρασί στις αγορές του εξωτερικού, με σημαντικό κριτήριο όχι μόνο την ποιότητα του αλλά και τις ανταγωνιστικές του τιμές. Η αύξηση της τιμής των οίνων θα πλήξει ανεπανόρθωτα, τις εξαγωγές που σήμερα έχουν αυξητικές τάσεις σε σημαντικές αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, κλπ.), εξαγωγές που είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της κρίσης -ο ανταγωνισμός από οίνους προέλευσης εκτός Ελλάδος έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην ελληνική οινοπαραγωγή -θα επιβαρύνει τις οινοποιητικές επιχειρήσεις (συνεταιρισμούς και ιδιώτες) με υπερβάλλον διαχειριστικό κόστος, δημιουργώντας σε πολλές απ’ αυτές ακόμη και προβλήματα βιωσιμότητας -θα ενταθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του κλάδου, από τους οίνους που πωλούνται χωρίς επισήμανση και χωρίς παραστατικά, αφού στους οίνους αυτούς ουδέποτε θα επιβληθεί Ε.Φ.Κ.».
neatv.gr-Β.Κ
Με το άρθρο 290 του Ποινικού Κώδικα παραπέμπεται ο 45χρονος Χανιώτης οδηγός της Πόρσε που…
Ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Νομού Χανίων «Η ΜΕΛΙΣΣΑ» εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων…
Το 2025 είναι χωρίς αμφιβολία μία χρόνια όπου το ρευστό τοπίο στη Μέση Ανατολή οδηγεί…
Η αδελφοποίηση των Δήμων Αποκορώνου Χανίων και Επιδαύρου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου στην Επίδαυρο, κατά τη διάρκεια τελετής…
"Είναι αμαρτία - Πρέπει όποιος είναι πιωμένος πριν πιάσει τιμόνι να σκέφτεται την οικογένειά του…
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Εικόνες Μουσικές», που διοργανώθηκε από το…
This website uses cookies.