Αντιδρούν στη μείωση της φορολογίας για τις πολυεθνικές

Επιφυλάξεις και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την συμφωνία Ελλάδας-Ελβετίας σχετικά με φορολογικά θέματα

Εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών των φορολογικών αρχών των δύο χωρών, που από πολλούς θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας και στο θέμα των αδήλωτων ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Το σχέδιο νόμου εισάγεται εσπευσμένα αύριο (Πέμπτη) προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2012.

Ωστόσο, εκτός από τους βουλευτές της Αριστεράς την ψήφο του αρνήθηκε και ο Χρ.Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετοί βουλευτές -και «πράσινοι»- εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

Οι περισσότερες εξ’ αυτών αφορούσαν τη μείωση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, με κάποιους να τονίζουν ότι αυτό εξυπηρετεί τις πολυεθνικές.

Βάσει του ελληνοελβετικού πρωτοκόλλου που υπεγράφη, μειώνεται από 10% σε 7% το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Κριτική άσκησαν όμως οι βουλευτές της Επιτροπής και για την αργοπορία που σημειώνεται στην υπογραφή συμφωνίας για το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία.

«Είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία συνεργασίας για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που τώρα διαφεύγει», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Ως προς τα αποτελέσματα όμως αυτών των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία ο κ. Οικονόμου κατέβασε τον πήχη επισημαίνοντας ότι «στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι συσχετισμοί μπορούμε να έχουμε και ονόματα και λεφτά».

Πάντως ο κ. Οικονόμου έσπευσε να τονίσει ότι η κύρωση του εν λόγω Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι εξειδικεύει τις διατάξεις για τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για τη φορολόγηση αποκρυβέντων εισοδημάτων.

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Πρωτόκολλο και να έχουμε και λεφτά και ονόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για την συμφωνία.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα έλθει προς συζήτηση άλλη συμφωνία για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει στην Ελβετία και ότι ανάλογη διαπραγμάτευση υπάρχει και με την Κύπρο.

Όπως είπε η συμφωνία αυτή θα κινηθεί στο πλαίσιο των αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με την Γερμανία και την Βρετανία, καθώς, «η κεντρική ιδέα των συμφωνιών αυτών είναι ή ονόματα ή λεφτά -στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων».

Πού είναι η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες;

Εξηγήσεις ζήτησαν οι βουλευτές και για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Όπως τόνισαν, «έχει καθυστερήσει σημαντικά αν και είχε προαναγγελθεί ότι στα ονόματα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται και ονόματα έκπληξη».

Αμφισβητούν τη συμφωνία βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας, στην επιτροπή υπήρξαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που τήρησαν σαφείς αποστάσεις για τη μείωση της φορολογίας.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Γείτονας αν και χαρακτήρισε τη συμφωνία ένα πρώτο βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών και στον τομέα των καταθέσεων, κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί ο φόρος καταθέσεων μειώνεται από το 10% στο 7%.

Παράλληλα επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει υπερβεί τα χρονικά περιθώρια μέσα στα οποία προσδιόριζε τη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης αναρωτήθηκε «μήπως τελικά συμφέρει να βγάζουν έξω τα λεφτά τους και νόμιμα ακόμη οι Έλληνες γιατί θα πληρώνουν λιγότερο τόκο» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών.

«Η σύμβαση είναι θετικό αλλά μικρό και, όπως εκτιμώ, και αναποτελεσματικό βήμα στην κατεύθυνση της διαφθοράς και της σύλληψης φορολογητέας ύλης», είπε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κουσελάς εκφράζοντας και επιφυλάξεις για το ύψος που καθορίστηκε η φορολογία στους τόκους καταθέσεων.

Κάλεσε επίσης τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου να ενημερώσει την επιτροπή σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής συμφωνίας με την Ελβετία για το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων.

Στην καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της λίστας των μεγαλοοφειλετών, αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπυροπάνος Μαργέλης σημειώνοντας ότι «δημιουργείται στον κόσμο η αίσθηση ότι οι αδύναμοι πρέπει να πληρώνουν εδώ και τώρα και οι δυνατοί ποτέ».

Τη σύμβαση δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης δηλώνοντας «αντίθετος με τη μείωση της φορολογίας σε σχέση με όσα ισχύουν για τους Έλληνες φορολογούμενους και εξέφρασε φόβους ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα επιτρέψει στις πολυεθνικές να συνεχίσουν τα παιχνίδια τους στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «αρνητική εξέλιξη».

Υπερψηφίζει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη συμφωνία «ως ένα μικρό βήμα για τη διαφάνεια στη δημόσια ζωή» δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου επισημαίνοντας πάντως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διατηρεί μια σειρά επιφυλάξεις για τέτοιες διμερείς συμφωνίες.

Ο κ. Καράογλου αξιοποίησε όμως τη συζήτηση για να προειδοποιήσει ότι «έχει χαθεί χρόνος για όσους τυχόν έχουν μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς στην Ελβετία που μπορεί να τους έχουν σπάσει σε μικρότερους λογαριασμούς κατατεθειμένους σε κάθε καντόνι ή να έχουν μεταφέρει τα χρήματα τους σε φορολογικούς παραδείσους».

Καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Τη συμφωνία δήλωσε ότι καταψηφίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος γιατί «ευνοεί μονοπώλια και πολυεθνικές» και κατήγγειλε ότι την ώρα που κυβέρνηση ζητάει ΦΠΑ από άνεργους μικραίνει τη φορολογία για τις πολυεθνικές.

Κατά της συμφωνίας τάχθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και Παναγιώτης Λαφαζάνης με το σκεπτικό ότι «είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών και των μεγάλων φοροφυγάδων».

Ο κ. Παπαδημούλης επικαλέστηκε την μελέτη του εθνικού ελβετικού ινστιτούτου HELVEA που δείχνει ότι την περίοδο 2009-2011 οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία διπλασιάστηκαν και ότι από τα χρήματα αυτά το 99% είναι μαύρο χρήμα και μόνο το 1% είναι κεφάλαια δηλωμένα.

Σχετικά δε με την μείωση της φορολόγησης των καταθέσεων (από 10% σε 7%), ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι ο ανάλογος φορολογικός συντελεστής στη Γερμανία και την Βρετανία κυμαίνεται από 20% έως 34% επί του συνολικού ποσού.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν τις διαπραγματεύσεις είχε κάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος «που πηγαινοερχόταν στην Ελβετία και έλεγε ότι διαπραγματεύεται».

«Η κυβέρνηση έγινε υπηρετικό προσωπικό στις πολυεθνικές», ανέφερε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγγέλλοντας ότι σε μια περίοδο που η κυβέρνηση εξαντλεί φορολογικά τους Έλληνες φέρνει μια συμφωνία στη Βουλή που φορολογεί μόνο με 5% τα μερίσματα των θυγατρικών των πολυεθνικών και τους τόκους των καταθέσεων τους μειώνει από το 10% στο 7%.

Την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των μεγαλοοφειλετών, επισήμανε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Παύλος Μαρκάκης και προειδοποίησε ότι και η σύμβαση για τις αδήλωτες καταθέσεις έχει καθυστερήσει δίνοντας χρόνο να μεταφερθούν χρήματα σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

«Κλείνει η στέγη για παιδιά με νοητική υστέρηση και από την άλλη μεριά το κράτος δεν μπορεί να βάλει χέρι στις φαρμακοβιομηχανίες και τα καρτέλ της διαπλοκής», είπε ο κ. Παν.Κουρουμπλής και κάλεσε την κυβέρνηση να αποκαλύψει τα ονόματα όσων έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και ποια από αυτά δεν έχουν φορολογηθεί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Προσοχή, ο Πούτιν δεν μπλοφάρει»: Oι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποιούν για το «πράσινο φως» από Μπάιντεν

Σε μια απρόσμενη κίνηση, δεδομένου της μέχρι τώρα στάσης του, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα…

2 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: Προαναγγελία εξόδου από τον ναύαρχο Αποστολάκη – Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωσή του

«Αυτός ο ΣΥΡΙZA δεν μπορεί να εμπνεύσει, δεν είναι ικανός να ασκήσει τα καθήκοντα που…

2 hours ago

“Αγαπητά Χανιωτάκια”: Οδηγίες προς μαθητές για το πώς θα γράψουν τα κείμενά τους

Το αγαπημένο περιοδικό των μαθητών, "Τα Χανιωτάκια", κάνει την εμφάνισή του για μια ακόμα χρονιά,…

2 hours ago

Επιστολή για τις εκλογές στο ΕΒΕΧ: “Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα…”

Την Δευτέρα 18 /11 ξεκινούν οι εκλογικές διαδικασίες στο  εμποροβιομηχανικό επιμελητήριο Χανίων .Σε ένα κρατικό…

2 hours ago

Σε σύσκεψη στα Κεραμιά ο Δήμαρχος Χανίων – Ο σχεδιασμός για παρεμβάσεις στην περιοχή

Τη Δημοτική Ενότητα Κεραμιών επισκέφθηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο…

2 hours ago

Με ομόφωνο ψήφισμα στηρίζει την απεργία της Τετάρτης ο Δήμος Πλατανιά

Ενόψει της προγραμματισμένης απεργίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) την ερχόμενη Τετάρτη 20 Νοεμβρίου,…

2 hours ago

This website uses cookies.