Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο. H διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης ξεκινά συνήθως περί τα μέσα-τέλη Νοεμβρίου , αυξάνει κατά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, όπου αρχίζει να παρουσιάζεται προοδευτική πτώση.
Καθώς η επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλει ταχύτατα, είναι δύσκολη η πρόβλεψη χρόνου και τόπου εκδήλωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα συχνά να προκαλεί την αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, καθώς επίσης και την υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και, όχι σπάνια, την αύξηση της θνησιμότητας .
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα παρακάτω μέτρα και οδηγίες πρόληψης ,για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας ήτοι:
Την διενέργεια του αντιγριπικού εμβολιασμού που είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης , ιδιαίτερα των ομάδων αυξημένου κινδύνου , λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτείται περίοδος 2 εβδομάδων για την ανάπτυξη αντισωμάτων. Το αντιγριπικό εμβόλιο ,όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε υψηλό ποσοστό και προφυλάσσει από την μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην μείωση απουσιών από το σχολείο, την εργασία και κάθε κοινωνική εκδήλωση.
Οι οµάδες αυξημένου κινδύνου είναι οι εξής:
Την λήψη μέτρων υγιεινής , όπως, το συχνό πλύσιμο χεριών , την κάλυψη του βήχα ή του φταρνίσματος (για την αποφυγή μετάδοσης μέσω σταγονιδίων), αερισμό χώρων , αποφυγή συγχρωτισμού σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο, (π.χ. παιδότοπους κλπ), απομόνωση πασχόντων.
Την ανάγκη έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής, σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης , ακόμα και σε άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Την ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης, (π.χ. σχολείο, εργασιακός χώρος κλπ.) για τα άτομα με συμπτώματα γρίπης, με σκοπό την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται 4-6 εβδομάδες προ της ενάρξεως του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα ( δηλ. πριν από τα μέσα -τέλος Νοεμβρίου) , δεδομένου ότι απαιτούνται και 2 εβδομάδες για την επίτευξη της αντισωματικής απάντησης. Ο εμβολιασμός όμως συνεχίζεται καθ΄όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης για όσους δεν πρόλαβαν να εμβολιαστούν έγκαιρα.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες, βρέφη και παιδιά πάνω >= των 6 μηνών) που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες αυξημένου κινδύνου..
Η υπόθεση της παράνομης ηχογράφησης του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα το 2019…
Το “Blue Carrier 1” έφυγε από τα ναυπηγεία Ελευσίνας το πρωί της 21ης Ιανουαρίου, όπου…
Την νομοθετική ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στους ξενοδόχους να αντλούν νερό από την θάλασσα…
Πέρασαν έξι μήνες από τον αδόκητο θάνατο του Μιχάλη Ανδριανάκη και, όσοι τον γνωρίσαμε, ζούμε…
Ουδείς σε ολόκληρη την Κρήτη πρόβαλλε όπως έπρεπε την είδηση των τελευταίων ημερών. Σε μία…
Είναι ρωμαϊκός χαιρετισμός είπαν κάποιοι, όπως κάποιοι εδώ στην Ελλάδα έλεγαν ότι τα ναζιστικά σύμβολα…
This website uses cookies.