Τα εγκαίνια της νέας εικαστικής παραγωγής της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων με τίτλο: «Αντωνία Παπατζανάκη ΦΩΤΟΜΕΤΡΙΕΣ», σε επιμέλεια του Θοδωρή Κουτσογιάννη θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, στις 8.30 μμ.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα έως και Σάββατο, 10.00 -14.00 και 18.00 – 21.00.
Η έκθεση είναι κατάλληλη για τα παιδιά και η τιμή εισόδου είναι 2 € το ολόκληρο εισιτήριο, 1 € το μειωμένο και δωρεάν για τους επισκέπτες κάτω των 18 χρονών και άνω των 60.
Με αφορμή την έκθεση η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων εκδίδει βιβλίο κατάλογο που αναφέρεται στο έργο της Αντωνίας Παπατζανάκη.
Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από την πολύχρονη μελέτη της στην προσέγγιση της δομής των πραγμάτων όπου καθοριστική σημασία έχει η έννοια και η χρήση του φωτός. Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικές σειρές των έργων της, που δημιούργησε από το 2000 μέχρι σήμερα.
Η συνεχής πειραματική προσέγγιση του φωτός οδήγησε την Παπατζανάκη στην χρήση διαφορετικών υλικών και συχνά ευρηματικών μέσων και τρόπων δημιουργίας. H πρώτη μεγάλη παρουσίαση του έργου της στα Χανιά, περιλαμβάνει μια πληθώρα έργων, περίπου 80 – φωτεινά γλυπτά και επίτοιχα έργα κατασκευασμένα από βιομηχανικά υλικά όπως πλεξιγκλάς, αλουμίνιο, ανοξείδωτο χάλυβα, ορείχαλκο και φυσικά φως, καθώς και φωτογραφίες τυπωμένες σε διαφάνεια η καμβά και τέλος εκτυπώσεις σε χαρτί.
Εμπνεόμενη από την Ηρακλείτεια ενότητα των αντίθετων, συγκροτεί τα έργα της αντιπαραθέτοντας διαφανή υλικά, που επιτρέπουν την διέλευση του φωτός, με αδιαφανή υλικά, που το περιορίζουν, κατορθώνοντας έτσι να σχηματίσει αφαιρετικές φωτεινές μορφές. «Το φως των έργων, ξεπερνώντας τα όρια τους ως αντικείμενα, κατακλύζει τον χώρο και αναδεικνύει τη δυνατότητα η ανθρώπινη συνείδηση να υπερβεί την υλική πραγματικότητα» λέει η Παπατζανάκη. Η ανάγνωση του έργου ποικίλλει ανάλογα με τη σχέση του φυσικού φωτός του περιβάλλοντος ως προς το τεχνητό φως του έργου καθώς και τη θέση του θεατή στο χώρο.
Η καλλιτέχνης πιστεύει ότι οι ιδιότητες κάθε υλικού προκαλούν στο θεατή συγκεκριμένες συναισθηματικές αντιδράσεις και πνευματικές εικόνες. Το φως είναι υπερφορτισμένο παγκόσμιο σύμβολο, άμεσα συνδεδεμένο με τη ζωή και μεταφορικά με την αλήθεια και σαν βασικό στοιχείο της οπτικής μας αντίληψης, με τη διαδικασία της έρευνας, της σκέψης, της αξιολόγησης. Η συμπεριφορά του φωτός ως μάζα και ενέργεια αντιστοιχεί στη δισυπόστατη ανθρώπινη φύση ως σώμα και πνεύμα. Το αρχέγονο φως είναι το έσχατο όριο του κόσμου μας. Το φως σηματοδοτεί το ρυθμό της ζωής και το πέρασμα του χρόνου. Το φως ανακαλύπτει και αποκαλύπτει.
Η έκθεση της Αντωνίας Παπατζανάκη συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο πολυσέλιδο, δίγλωσσο (ελληνικά και αγγλικά) κατάλογο, με εισαγωγικά δοκίμια του Δρ. Daniel Belasco, διευθυντή του Al Held Foundation στη Νέα Υόρκη, και του επιμελητή της έκθεσης Δρ. Θοδωρή Κουτσογιάννη.
Χορηγός επικοινωνίας: Αγώνας της Κρήτης
Ποια είναι η Αντωνία Παπατζανάκη
Η Αντωνία Παπατζανάκη, γεννήθηκε στα Χανιά, Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στην Hochschule für Angewandte Kunst στη Βιέννη και απέκτησε το Master of Fine Arts στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη. Είναι αποδέκτης πολλών σημαντικών διακρίσεων και έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς για τη δημιουργία γλυπτών σε δημόσιους χώρους. Η φωτεινή εγκατάστασή της Αγορά εκτέθηκε στο Battery Park το 2000-2001 στα πλαίσια του προγράμματος Temporary Public Art της πόλης της Νέας Υόρκης. Αρκετά από τα υπαίθρια δημόσια έργα της Παπατζανάκη είναι μόνιμα εγκατεστημένα σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του γλυπτού της Φάρος στην πλατεία του Σταθμού του μετρό Κάτω Πατήσια, Αθήνα. Η Παπατζανάκη έχει εκθέσει ευρέως δουλειά της- αξιοσημείωτες μεταξύ των πολλών ατομικών εκθέσεων της είναι: Stratifications, John Jay College for Criminal Justice, Νέα Υόρκη, 2016, Διαθλάσεις, Έκφραση – Γιάννα Γραμματοπούλου, Αθήνα 2013,Άλκιμη Ύλη και Εικόνα, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο 2010,Αντωνία Παπατζανάκη, Tsatsis Projects / Artforum, Θεσσαλονίκη 2008,Visions of Light, 112 Gallery, Chashama, Νέα Υόρκη 2007. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη, την Ασία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων: Transplants, John Jay College for Criminal Justice, Νέα Υόρκη, 2018, Ψίθυροι, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Ρέθυμνο 2016, Ιστορία-Ειρωνεία Μουσείο Βορρέ, 2015, Harmony, 22nd Seoul International Art Festival, Chosunilbo Museum, Ν. Κορέα, 2014, New: Illusion or Reality, 4η Μπιενάλε, Tashkent, 2007, Artistic Fragments, Katonah Museum of Art, Katonah, Νέα Υόρκη 2005. Έργα της βρίσκονται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθήνας, στο Μουσείο Βορρέ, στη Συλλογή της οικογένειας Κοπελούζου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας. Σήμερα διατηρεί εργαστήρια στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του εκθεσιακού προγράμματος «Επέστρεφε – Κρήτες καλλιτέχνες επιστρέφουν δημιουργικά στα Χανιά». Η δράση αυτή της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων σχεδιάστηκε το 2011 από τον Δρ Θοδωρή Κουτσογιάννη προκειμένου να γνωρίσει στο χανιώτικο κοινό το έργο σημαντικών δημιουργών, με καταγωγή από τα Χανιά και ευρύτερα την Κρήτη. Έτσι, έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα μονογραφικά οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες Γιάννης Μετζικώφ («Θεατρικά ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο» 2011), Μιχάλης Μανουσάκης («Ο χώρος του χρόνου» 2012) και Δημήτρης Ανδρεαδάκης («Ανθρωπομετρίες» 2014). Η παρουσίαση λοιπόν του έργου της Αντωνίας Παπατζανάκη αποτελεί την 4η δράση του «Επέστρεφε» και την πρώτη γυναικεία συμβολή.
Σπουδές: 2000 Master of Fine Arts. 1997-2000 Pratt Institute, Μεταπτυχιακό πρόγραμμα Γλυπτικής, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α. 1989 Πιστοποιητικό Σπουδών. 1988-1989 Hochschule fur Angwandte Kunst στο εργαστήριο του W. Βertoni, Βιέννη, Αυστρία. 1986 Πτυχίο Γλυπτικής και Πιστοποιητικό Θεωρητικών και Ιστορικώνe Σπουδών 1981-1986. Σπουδές Γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, στο εργαστήριο του Γιώργου Νικολαΐδη. 1978-1981 Μαθήματα Κεραμικής στη Χριστιανική Ένωση Νέων Αθήνας.
Ατομικές εκθέσεις
2005 Γκαλερί Titanium –Yiayiannos, «Φως στο Τετράγωνο», Αθήνα
2002 Γκαλερί ΓΙΑΓΙΑΝΝΟΣ, «Light Boxes», Αθήνα
2001 Battery Park, «Αγορά», Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
2000 Pratt Institute, «Αγορά», Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
1998 Γκαλερί Titanium, Αθήνα
1996 Γκαλερί Β. ΜΥΛΩΝΟΓΙΑΝΝΗ, Χανιά
1993 Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θεσσαλονίκη
1992 Γκαλερί Bosch Gallery, Αθήνα
1990 Γκαλερί ΠΛΕΙΑΔΕΣ, Αθήνα
1989 Γραφεία Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Μικρογλυπτική, Βιέννη, Αυστρία
Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή)
2005 Katonah Museum of Art, «Tri-State Juried Exhibition – Artistic Fragments», Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
2003 Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνης, «Οίκαδε», Ρέθυμνο, Κρήτη
2000 New York City/Parks& Recreation, The Arsenal, «Women’s Works: A Retrospective of Public Artists in New York City Parks», Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
1999 Γκαλερί Postmasters, «War- Artists Bulletin Board», Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.
1997 Art Club Θεσσαλονίκη, «Techno-Art 2000», Κομοτηνή, Καβάλα
– Γκαλερί Τζάμια- Κρύσταλλα, «Σύγχρονοι Έλληνες Καλλιτέχνες», Χανιά
– Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, «Χρώμα Ποίηση Φωτός», Αθήνα
– Ερμούπολη, Σύρος
1995 Ίδρυμα Εγνατία Πινακοθήκη Πιερίδη, «Ιχθύς», Μέτσοβο, Αθήνα, Λευκωσία
1994 Δήμος Χανίων, «Σύγχρονοι Χανιώτες Καλλιτέχνες», Νεώρια, Χανιά
1993 «Art ATHENA 1′ 93» – Συνάντηση σύγχρονης τέχνης, Αθήνα
1992 Γκαλερί ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ, «Τρίτη Αποστολική», Αθήνα
– Δημοτική Βιβλιοθήκη Ζακύνθου, Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν, «Αφιέρωμα στον Κάλβο», Αθήνα
1991 Γκαλερί ΠΛΕΙΑΔΕΣ, « Το Ζευγάρι στη Γλυπτική, Τρεις Γενιές – Μία Συνάντηση», Αθήνα
– Γκαλερί ΠΛΕΙΑΔΕΣ, «Πατήρ Πάντων Πόλεμος», Αθήνα
– Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, « Σύγχρονη Ελληνική Γλυπτική», Θεσσαλονίκη
|1991 Maison de l’ Architecture, «Sculpture Grecque Contemporaine», Παρίσι, Γαλλία
1990 Γκαλερί ΠΛΕΙΑΔΕΣ, « Παραμύθι, 25 Σύγχρονες Εικαστικές Ερμηνείες», Αθήνα1989 Συμπόσιο Γλυπτικής που οργάνωσε η OKA – Reidersbach, Αυστρία
1988 Γκαλερί ΠΛΕΙΑΔΕΣ, «Διαδρομές στη Σύγχρονη Γλυπτική», Αθήνα
1987 Κτίριο Κ. Παλαμά, «Γυναίκα και Τέχνη», Αθήνα
– Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, «Επτά Νέοι Γλύπτες», Άνδρος
Συμπόσια:1989 Συμπόσιο Γλυπτικής που οργάνωσε η OKA – Reidersbach, Αυστρία
Διακρίσεις
2005 Τιμητική διάκριση «Honorable Mention» από το Katonah Museum of Art,στα πλαίσια της έκθεσης «Tri-State Juried Exhibition – Artistic Fragments»
2003 Α’ Βραβείο Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για τη δημιουργία εικαστικού έργου στην πλατεία του σταθμού των ΗΣΑΠ Κάτω Πατησίων στην Αθήνα
2002 Χορηγία του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού για την εγκατάσταση του έργου «Αγορά» στο Battery Park της Νέας Υόρκης
2001 Χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας για την εγκατάσταση του έργου «Αγορά» στο Battery Park της Νέας Υόρκης
2000 Τιμητική διάκριση «Certificate of Excellence Award for Outstanding Merit in Graduate Fine Arts» από το Pratt Institute
1999 Υποτροφία του ιδρύματος Gerondelis Foundation, Lynn, MA για την επίδοση των σπουδών στο Pratt Institute
1996 Yποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), για σπουδές στις Η.Π.Α.
1992 Α’ Βραβείο Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση «Μνημείου Πεσόντων Αεροπόρων» στη Θεσσαλονίκη
1989 Α’ Βραβείο Πανελλήνιου Καλλιτεχνικού Διαγωνισμού για την κατασκευή μνημείου στα Χανιά (στη μνήμη των θυμάτων του ναυαγίου του ΕΓ \ ΟΓ«Ηράκλειο»)
1988 Υποτροφία Herder – Studienstipendium του ιδρύματος F.V.S. zu Hamburg, μετά από πρόταση του γλύπτη Χρ. Καπράλου
1985 Χρηματικό βραβείο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
Τοποθετήσεις έργων σε δημόσιους χώρους
Ο Βρετανοκαναδός επιστήμονας υπολογιστών, συχνά αναφερόμενος ως «πατέρας» της τεχνητής νοημοσύνης, Τζέφρι Χίντον, προειδοποίησε ότι οι πιθανότητες η…
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιχμάν Αλίγιεφ, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον…
Ακόμα μία ανθρώπινη ζωή χάθηκε στους δρόμους της Κρήτης, μεγαλώνοντας τη μαύρη λίστα των θυμάτων…
Το Σωματείο Επισιτισμού Νομού Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μουσικών Ελλάδος – Παράρτημα Χανίων,…
Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με έντονη βροχόπτωση και δριμύ ψύχος, πλήθος πιστών από όλη…
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2024 ΠΡΟΣ: Τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή και φιλόθεο…
This website uses cookies.