Αισιόδοξος για την πορεία της χώρας εμφανίζεται με συνέντευξή του στο ΑΠΕ /ΜΠΕ ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης. Παράλληλα, αναφερόμενος στο έργο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υγεία, της οποίας προεδρεύει επισημαίνει ότι το άμεσο μέλλον προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, ενώ τονίζει την ανάγκη μετασχηματισμού του ρόλου του Βουλευτή.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Κύριε Μπαλωμενάκη έχετε οριστεί Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υγεία. Από τις μέχρι τώρα εργασίες τής επιτροπής, ποια είναι η εικόνα που έχετε διαμορφώσει;
Πρόκειται για μια χρήσιμη πολιτική πρωτοβουλία και όχι μόνο στο επίπεδο της αποκάλυψης σκανδάλων.
Ήδη, καθώς πλησιάζει η ολοκλήρωση του πρώτου θεματικού κύκλου, ολοκληρώνεται η εικόνα της κακοδιαχείρισης και των μεθοδεύσεων που οδήγησαν ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο, το «Ερρίκος Ντυνάν», που κτίστηκε με χρήματα του κοινωνικού συνόλου, σε ιδιωτικά χέρια. Μεθοδεύσεις επί μεθοδεύσεων χρειάστηκαν για να γίνει αυτό. Άνομα παιχνίδια χρήματος, πολιτικής επιρροής, ένα πλέγμα αλληλοεξυπηρετήσεων, κατασπατάλησης, ιδιοποίησης, με πρωταγωνιστές εκείνα τα πρόσωπα που κατ? εξοχήν όφειλαν να προστατεύσουν το Ίδρυμα και να εξυπηρετούν το Δημόσιο συμφέρον.
Ανάμεσά τους και τέως Υπουργοί Υγείας που, όπως σταδιακά αποκαλύπτεται, πρωταγωνίστησαν καθ’ υπέρβαση και κατά παράβαση των καθηκόντων τους. Χωρίς τη δική τους συνδρομή, το «Ντυνάν» δεν θα είχε ξεπουληθεί.
Όπως ήδη ξέρετε, είναι μόνο η αρχή. Έπονται έρευνες για άλλα σκάνδαλα μικρά ή μεγαλύτερα, κυρίως στο χώρο του φαρμάκου. Το άμεσο μέλλον προβλέπεται εξίσου ενδιαφέρον.
Ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχετε κληθεί να πάρετε δύσκολες αποφάσεις. Θεωρείτε ότι τελικώς θα δικαιωθείτε για αυτή σας τη στάση;
Η αφετηρία της σειράς των δύσκολων, πράγματι, αποφάσεων που από τον Σεπτέμβριο του 2015 και μετά, καλούμαστε να παίρνουμε, βρίσκεται στην απόφαση συμβιβασμού και ένταξης στο τρέχον «πρόγραμμα», όπως λέγεται το Μνημόνιο που θα τρέχει μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Ήταν μια ιστορικά καθοριστική απόφαση που τέθηκε μεν στην κρίση του ελληνικού λαού , ασφαλώς όμως μας απομάκρυνε, ενίοτε βίαια, από το πρόγραμμα της πολιτικής μας παράταξης. Η δικαίωση για την οποία με ρωτάτε θα έλθει όταν βγάλουμε την κοινωνία από την παρατεταμένη κρίση -χωρίς άλλες απώλειες- και όταν η χώρα θα έχει τεθεί σε τροχιά δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Εκλέγεσθε σε μια περιοχή τα Χανιά που παρά τα πλεονεκτήματα της, έχει και αρκετά προβλήματα. Προς την κατεύθυνση της επίλυσής τους ποιες είναι οι δικές σας κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις;
Πέρσι, στον πρώτο χρόνο θητείας, κάναμε απολογισμό της κοινοβουλευτικής μας παρουσίας. Σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε στη χανιώτικη κοινωνία το έργο μας κατά τη χρονιά που πέρασε. Είναι, κατ’ αρχήν, έργο συλλογικό, που υλοποιείται χωρίς ανταγωνισμό και με πνεύμα ευθύνης.
Οι παρεμβάσεις μας αφορούν όλες τις πλευρές της τοπικής πραγματικότητας. Συνήθως συνδράμουμε σε αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων προς την κεντρική διοίκηση.
Καθώς αυτή η κυβέρνηση έχει εκλεγεί χωρίς υποσχέσεις ατομικών τακτοποιήσεων (κοινώς «ρουσφέτι»), ακολουθούμε την εξής αρχή: υποστηρίζουμε εκείνα τα αιτήματα πολιτών που είναι δίκαια, όσα προέρχονται από κακή, σε βάρος τους, εφαρμογή του Νόμου, από ανεπάρκειες ή δυσλειτουργίες της κρατικής μηχανής.
Προσωπική μου άποψη (και ανάλογη φιλοδοξία) είναι ότι πρέπει να μετασχηματιστεί ο ρόλος του Βουλευτή. Αντί να είναι ο παραδοσιακός «διαμεσολαβητής», να πλησιάζει περισσότερο σ’ αυτό που το Σύνταγμα επιβάλλει: Μια πολύπλευρη, δυναμική προσωπικότητα με καθοριστικό και όχι διακοσμητικό ρόλο στην παραγωγή νομοθετικού έργου, με άμεση επαφή, λογοδοσία και αναφορά στο εκλογικό σώμα που τον εκλέγει.
Τελικώς είστε αισιόδοξος για την πορεία της χώρας και της κυβέρνησης;
Η αισιοδοξία μου δεν είναι «επαγγελματικού» τύπου. Ελπίζω και όχι χωρίς αντίκρισμα. Το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης φαίνεται ότι θα είναι αυτό που λένε «turning point» για την οικονομία. Η ανταπόκριση στο οικονομικό γίγνεσθαι χαρακτηρίζεται όχι απλώς άμεση, αλλά αστραπιαία. Οι θετικοί δείκτες, μέσα και έξω, επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι ξέρουμε: υπάρχει μια δυναμική. Η Ελλάδα βγαίνει από την πιο καταστροφική μη πολεμική περίοδο της νεότερης ιστορίας της.
Βούλησή μας είναι η επιστροφή στην κανονικότητα να βρει, πριν απ? όλα, την κοινωνία όρθια. Όλες οι παραγωγικές δυνάμεις αυτής της κοινωνίας να δραστηριοποιηθούν. Τα στρώματα που πλήγηκαν από την επταετία των συμφορών να ανακάμψουν.
ΑΠΕ/ΜΠΕ