11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Αντώνης Μπαλωμενάκης: “Περισσότερη Δημοκρατία, κατοχύρωση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, προοδευτικές αλλαγές στη διακυβέρνηση, το τρίπτυχο των προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος”

Ημερομηνία:

Σε ανοιχτή εκδήλωση στο Δημαρχείο της Καισαριανής με θέμα «Συνταγματική Αναθεώρηση, εμβάθυνση της Δημοκρατίας», μίλησε χθες το βράδυ ο Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Μετά από μια σύντομη αναδρομή στο χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία των διαφόρων Συνταγμάτων τόνισε ότι σε γενικές γραμμές, κυρίως μετά από τις αναθεωρήσεις του, το Ελληνικό Σύνταγμα έχει ανοίξει τους ορίζοντες σε νεότερες αντιλήψεις για τη δημοκρατία, την ισότητα, τα κοινωνικά δικαιώματα, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά  «Οι αλλαγές, πρέπει να πούμε, υπήρξαν αποτέλεσμα βαθιών μεταβολών στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας στη διακοπή της υπερτριαντάχρονης κυριαρχίας των συντηρητικών δυνάμεων, της ανόδου του μορφωτικού επιπέδου των Ελλήνων αλλά της προόδου στην κοινωνική οργάνωση, με την εμφάνιση νέων κινημάτων  της κοινωνίας των Πολιτών, των δικαιωμάτων της Οικολογίας.». «Μετά την πρωτοφανή ολόπλευρη μακρόχρονη κρίση που ξέσπασε στη χώρα μας, τα τέλη του 2008, σημειώθηκαν κοσμογονικές πολιτικές αλλαγές, με κορυφαία την ανάθεση με λαϊκή ψήφο, μάλιστα σε τρεις διαδοχικές εκλογές, τη διακυβέρνησης στην Αριστερά. Θα ήταν ανακόλουθο προς τις αλλαγές αυτές στο σώμα της κοινωνίας, εάν δεν υπήρχε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση.»

Ο κ. Μπαλωμενάκης εξήγησε ότι, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική αναθεώρηση δομείται σε τέσσερις κύριους άξονες, α) Ενίσχυση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών, β) Διεύρυνση της Δημοκρατίας, γ) Διακριτότητα Κράτους – Εκκλησίας και δ) Προστασία κοινωνικών δικαιωμάτων και των κοινών αγαθών.

Ειδικά για το θέμα της διαμόρφωσης νέων σχέσεων του Κράτους με την Εκκλησία σε σύγχρονη βάση που είναι σήμερα περισσότερο από ώριμη, τόνισε « Δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά, όπως αποδεικνύεται κάθε μέρα. Είναι όμως αναγκαίος απολύτως ο ανοιχτός διάλογος. Κατά βάση, η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας της Ελληνικής Πολιτείας  συγκεντρώνει τη βούληση της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού».

Όσον αφορά στα κοινωνικά δικαιώματα, τόνισε:

«Εμείς δεν κρύψαμε την πρόθεσή μας να θωρακίσουμε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών διαμέσου της αναθεώρησης του συντάγματος. Η επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα τα χρόνια της κρίσης υπήρξε ανελέητη. Βούλησή μας είναι να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο προοδευτικό Σύνταγμα, που:

• θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

• θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων

• θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό

• θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες»

Αναφέρθηκε ακόμα σε τρείς κομβικές παρεμβάσεις, στην καθιέρωση της απλής αναλογικής με καθορισμό μέγιστης επιτρεπτής απόκλισης στην αναλογία ψήφων και εδρών , στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου  Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και στην κατάργηση του νόμου για την ευθύνη των υπουργών, όπως ισχύει σήμερα, με την εξωφρενικά σύντομη παραγραφή.

Σχολιάζοντας  τέλος τη συμπεριφορά της ΝΔ κατά διαδικασία στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης ,σχολίασε ότι « ενώ είχε προμετωπίδα τη συναίνεση, στην ουσία έκανε κάθε τι για να υπονομεύσει κάθε πρόταση που «μύριζε» προοδευτικό εκσυγχρονισμό. Είναι χαρακτηριστικός ένας νεολογισμός με τον οποίο, συνήθως, αρνιόταν τις προτάσεις μας για διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Τα χαρακτήριζε υποτιμητικά ως «δικαιωματισμό» θέλοντας να παρουσιάσει τις δικές μας προτάσεις ως αποτέλεσμα ιδεολογικών εμμονών. Ενώ – αντίθετα – ιδεοληπτική υπήρξε η δική της προσκόλληση στην επιδίωξη να υπάρχουν όσο πιο πολλά περιθώρια ήταν δυνατόν για την ανεμπόδιστη δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και περιθώρια στενών ερμηνειών όπου υπήρχαν αναφορές στα κοινωνικά, ιδίως, δικαιώματα.»

«Απομένει» , κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης , «η μάχη στην Ολομέλεια, όπου και πάλι βάσιμα μπορούμε να αναμένομε ευνοϊκές  ψηφοφορίες, μια απόδειξη ότι πρόκειται για ώριμες και μελετημένες προτάσεις που συσπειρώνουν τον προοδευτικό κόσμο της χώρας μας ενάντια στην επιδίωξη συντηρητικής αναδίπλωσης. Μπορούμε λοιπόν, να οραματιζόμαστε ένα κράτος διαφορετικό, φιλικό προς τον πολίτη, κράτος υπερασπιστή των δημοσίων αγαθών, φρουρό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων; Όλα, φίλοι και φίλες, θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της επόμενης Βουλής. Αν όπως θέλομε να πιστεύομε και όπως αγωνιζόμαστε να συμβεί, την πλειοψηφία διαθέτουν οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου. Αν στο τοπίο αυτό είναι ενισχυμένη η θέση και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως της δεσπόζουσας δύναμης, πιστεύομε βαθιά ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες πλειοψηφίες στην επόμενη – την αναθεωρητική – Βουλή ώστε όλες οι επιτυχείς έως σήμερα και εύστοχες προτάσεις μας να υλοποιηθούν.»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ