14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Αντ. Μπαλωμενάκης: Πρύτανης των μεθοδεύσεων ο Γεωργιάδης

Ημερομηνία:

«Είχε την απρονοησία να βάλει και την υπογραφή του στο Μνημόνιο, κάτι το οποίο τον εκθέτει ανεπανόρθωτα»

Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος η αίσθηση της δημόσιας ηθικής θα επέβαλε να μην παρουσιάζεται στο δημόσιο βίο ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε ως υπουργός παραίτηση σε δ.σ. χωρίς να έχει την εποπτεία του «παραιτηθείτε να διευκολύνουμε τον κ. Σάλλα» και τελικά έγινε ιδιωτική περιουσία ένα κοινωφελές μη κερδοσκοπικό νοσοκομείο, είπε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τα σκάνδαλα στην Υγεία Αντώνης Μπαλωμενάκης μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στάθη Σχινά. Οι υπουργοί θα κληθούν όταν θα μπορούν να ερωτηθούν για αυτά που τους αφορούν, όπως ο κ. Βορίδης για την τροπολογία του, που «επίσης πάσχει» και ο κ. Λοβέρδος για το συμβιβασμό που «άνοιξε το δρόμο».

Σε σχέση με την υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, η Επιτροπή εξετάζει συγκεκριμένους τομείς-πεδία, είπε ο κ. Μπαλωμενάκης και συγκεκριμένα:

– πώς έφτασε στο σημείο αυτό, αν ο δανεισμός ήταν αναγκαίος, αν έγιναν συμφωνίες προγενέστερες που το υπονόμευσαν, αν σε αυτό έπαιξαν ρόλο πολιτικά πρόσωπα

– εάν η διαδικασία του πλειστηριασμού ήταν ή δεν ήταν διαφανής, εάν τηρήθηκαν οι κανόνες του νόμου, κυρίως αν υπήρξε μεθόδευση ή όχι, προκειμένου να καταλήξει στα χέρια συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων

«Η μέχρι τώρα εικόνα είναι πως υπήρξε πράγματι μεθοδευμένο σχέδιο, που εκτεινόταν πολύ πίσω από την ημέρα του πλειστηριασμού, τουλάχιστον τρία-τέσσερα έτη, με διάφορα στάδια … Σε αυτές τις διεργασίες αποφασιστικό ρόλο έπαιξαν συγκεκριμένα πρόσωπα και πιο ειδικά υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων», όπως υπογράμμισε.

Ο συμβιβασμός που επέβαλε ο Λοβέρδος άνοιξε το δρόμο

«Εάν δεν είχε προηγηθεί ο συμβιβασμός που επέβαλε ο κ. Λοβέρδος, που ήταν πολύ επώδυνος, μονομερής, σε βάρος του (σ.τ.σ. νοσοκομείου) δεν θα άνοιγε ο δρόμος για να το πάρει στη συνέχεια η Πειραιώς». όπως υπογράμμισε, διευκρινίζοντας ότι «ο συμβιβασμός αφορούσε την παραίτηση από τα ένδικα μέσα και από κάθε δικαστική προστασία του Ντυνάν, εναντίον μίας καταγγελίας δανείου από την Marfin του Βγενόπουλου, χωρίς λόγο και χωρίς αιτία, για λόγους ανταγωνιστικών συμφερόντων».

Όπως τόνισε, «από εκεί ξεκινούν όλα … από τη διαδικασία του συμβιβασμού, ενώ είχε λάβει μία υπόσχεση ότι θα χρηματοδοτηθεί, ότι θα λάβουν τα χρήματά τους οι εργαζόμενοι, τίποτα δεν έγινε. Αντιθέτως διατηρήθηκαν ακέραιες όλες οι αξιώσεις της τράπεζας και από την άλλη το Ντυνάν δεν πήρε απολύτως τίποτα … δεδομένου ότι τα χρέη με τον πλειστηριασμό μηδενίζονται, τελικά με 18 εκατ. ευρώ αγόρασε το δάνειο, αλλά πού τα έδωσε; Στον εαυτό της, λογιστικό ήταν το ζήτημα … με το ένα χέρι έδινε και το άλλο έπαιρνε».

Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως προσέθεσε ο βουλευτής, «πήρε και 60 εκατ. ευρώ από το πλειστηρίασμα … οι απαιτήσεις δεν εξαφανίζονται … οι προηγούμενες απαιτήσεις του Ντυνάν είναι υπαρκτές, απέναντι σε Ταμεία, τρίτους, διατηρούνται ακέραιες … και αυτή τη στιγμή τις έχει η Τράπεζα Πειραιώς. Ήταν μία πάρα πολύ επικερδής μπίζνα, υπό τις οδηγίες και την υψηλή καθοδήγηση συγκεκριμένων υπουργών».

Πρύτανης των μεθοδεύσεων ο Άδωνις, «πάσχει» και η τροπολογία Βορίδη

Αναφερόμενος εξάλλου στο δικαίωμα του κράτους να τοποθετεί μέλη στα δ.σ. των νοσοκομείων, ο κ. Μπαλωμενάκης σημείωσε ότι «αυτά τα άτομα αποσύρθηκαν λίγο πριν το τέλος και είναι επίσης ένα σκοτεινό σημείο για ποιο λόγο αποσύρθηκαν. Βάσει συμβάσεως μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ερυθρού Σταυρού, ειδικώς επειδή παραχωρήθηκαν στο ΕΣΥ το Ασκληπιείο Βούλας και το Κοργιαλένειο, ο ΕΣ έπαιρνε σταθερά συγκεκριμένη χρηματοδότηση … το 2010-2014 το Δημόσιο έχει δώσει κατά μέσο όρο 13-14 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο … από αυτά προφανώς ένα μέρος πήγαινε στο Ντυνάν, είχε μία έμμεση χρηματοδότηση.

«Ο πρύτανης των μεθοδεύσεων ήταν ο κ. Γεωργιάδης φυσικά», όπως είπε, ενώ «είχε την απρονοησία να βάλει και την υπογραφή του στο Μνημόνιο, κάτι το οποίο τον εκθέτει ανεπανόρθωτα».

«Σε οποιοδήποτε άλλο σοβαρό κράτος, με ανεπτυγμένη την αίσθηση της δημόσιας ηθικής, δεν θα είχε πολιτικό μέλλον, δεν θα έπρεπε να συνεχίσει να παρουσιάζεται στο δημόσιο βίο ο κ. Γεωργιάδης, το λέω μετά λόγου γνώσεως … Όταν λες ευθέως, σε ένα κείμενο που απευθύνεται σε ένα διοικητικό συμβούλιο, επί του οποίου δεν έχεις την εποπτεία εκ του νόμου, «παραιτηθείτε διότι αυτό θέλει ο Σάλλας, να διευκολύνουμε τον κ. Σάλλα» και είδαμε ότι ένα ολόκληρο νοσοκομείο από κοινωφελές μη κερδοσκοπικό έγινε ιδιωτική περιουσία, ε, τι άλλο είναι αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Όπως εκτίμησε, ο συγκεκριμένος κύκλος καταθέσεων θα ολοκληρωθεί σε περίπου 1,5 μήνα, ενώ για την πιθανότητα να κληθούν οι κ.κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης να καταθέσουν, αυτό θα γίνει όταν θα είναι εφικτό ο καθένας να ερωτηθεί αναλυτικά στον τομέα που τον αφορά. «Ο κ. Βορίδης για παράδειγμα», όπως είπε, θα ερωτηθεί ««γιατί κάνατε την τροπολογία αυτή;» που επίσης πάσχει, επειδή αφενός είναι φωτογραφική, αφετέρου έρχεται σε σύγκρουση με συνταγματικές διατάξεις».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ