ΤΟΠΙΚΑ

Αντ. Μπαλωμενάκης στο 2ο Επιχειρηματικό Φόρουμ Χανίων: Η διάχυση της ανάπτυξης προς όλα τα στρώματα της κοινωνίας βασικός άξονας της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Στη δεύτερη μέρα των εργασιών του 2ου επιχειρηματικού Φόρουμ Χανίων εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι αφορισμοί του στυλ «δεν είναι στο DΝΑ σας η επιχειρηματικότητα» ή «παθαίνετε αλλεργία με την επιχειρηματικότητα» και να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος για να προχωρήσουμε μπροστά στον τομέα αυτόν, με σχεδιασμό, δημοκρατία και διαφάνεια.

Αναφέρθηκα στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπου, παρά τις δυσκολίες της μνημονιακής επιτήρησης επέβαλλαν πολλές φορές σκληρές πολιτικές, ιδίως στη φορολόγηση, έγιναν σημαντικά πράγματα όπως οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση, η δέσμευση για άμεσες, δηλαδή από φέτος και όχι από του χρόνου, μειώσεις φόρων στο εισόδημα, στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, με  περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, με αφετηρία το 2019 και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.

Επίσης σχολίασε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης ,ιδίως όσες έκαναν λόγο για «ανάπτυξη για όλους», «ανάπτυξη 4 %», αποδεικνύονται τώρα απλά συνθήματα . Μετατίθενται  χρονικά οι φοροελαφρύνσεις που θα σημάνουν πραγματικά αλλαγή τοπίου και μπορούν να γίνουν σήμερα ενώ δεν μπορούσαν να είχαν γίνει χθες -και αυτό οφείλεται στην θεαματικά βελτιωμένη κατάστασης των δημόσιων οικονομικών που αναμφισβήτητα παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

«Το κύριο πλήγμα όμως στην προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης, «έδωσε ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος. Η ανάπτυξη για όλους γίνεται ανάπτυξη δίχως κανόνες για λίγους και ισχυρούς της διαπλοκής και μιας κομματικής νομενκλατούρας που χτίζεται γοργά και με μέθοδο.»

Η στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.  Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που δεν τις εξισώνει με τις μεγάλες – γιατί θεωρεί ότι η ενίσχυση τους παράγει το πλέον αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Επειδή μπορούν να αναπτύξουν δυναμική και εξωστρέφεια και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές δίχως να καταφεύγουν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και το κράτος.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την γνωστή αποστροφή, που μάλιστα την είπε με καμάρι επιφανές στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, ότι «εδώ νομοθετούν οι αγορές», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε λέγοντας ότι είναι αναγκαίο ο παραγωγικός σχεδιασμός  να είναι δημοκρατικός, με διάχυση των ωφελειών σε ολόκληρη την κοινωνία και με ενεργό ρόλο των δυνάμεων της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο των Επιμελητηρίων.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Μπαλωμενάκη έχει ως ακολούθως:

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ κ. ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κυρίες  και Κύριοι,

Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε ν’ απευθυνθούμε ως κόμμα στην , δημιουργική όπως ευχόμαστε να είναι, συνάντησή σας.

Θα είμαι περιεκτικός για έναν απλό λόγο:

Διότι δεν νομίζω ότι αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για πλήρη ανάπτυξη είτε των πεπραγμένων είτε των προγραμματικών προτάσεων των πολιτικών κομμάτων. Αυτό έγινε στις πρόσφατες εκλογές και ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του εάν έγινε με πληρότητα , αν υπήρξε και σε ποιο βαθμό αντιπαράθεση ουσίας ή αν πολλές φορές κυριάρχησαν στο δημόσιο λόγο  ισοπεδωτικοί αφορισμοί.

Αν συνέβη το τελευταίο, που φοβάμαι ότι έτσι έγινε, είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι μεγαλοστομίες του στυλ «δεν είναι στο DΝΑ του τάδε κόμματος η επιχειρηματικότητα» ή «παθαίνετε αλλεργία με την επιχειρηματικότητα».

Να εστιάσουμε σε γεγονότα και αριθμούς, σε πεπραγμένα και αποτελέσματα, διότι τόσο οι αριθμοί όσο και οι συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες του πρόσφατου παρελθόντος διαψεύδουν τέτοιες εκτιμήσεις .

Ταυτόχρονα έχομε νομίζω τώρα τη δυνατότητα να εξετάσουμε την όποια αντιστοίχηση προεκλογικών υποσχέσεων με τα πρώτα δείγματα γραφής μετά τον Ιούλιο.

Κυρίως όμως πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο, έναν όπως λένε οδικό χάρτη για να προχωρήσουμε μπροστά στον τομέα αυτόν, με σχεδιασμό, δημοκρατία και διαφάνεια. 

Η αλήθεια λοιπόν είναι ,Κυρίες και Κύριοι, ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δυσκολίες της μνημονιακής επιτήρησης που ξέρομε πολύ καλά ότι επέβαλλαν πολλές φορές σκληρές πολιτικές, ιδίως στη φορολόγηση, έγιναν σημαντικά πράγματα:

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

  • Είχε ξεκινήσει κάνει τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση.
  • Δεσμεύτηκε για άμεσες, δηλαδή από φέτος και όχι από του χρόνου, μειώσεις φόρων στο εισόδημα, στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, με  περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες.
  • Για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, με αφετηρία το 2019.
  • Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.

Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης ,ιδίως όσες έκαναν λόγο για «ανάπτυξη για όλους», «ανάπτυξη 4 %», αποδεικνύονται τώρα απλά συνθήματα . Μετατίθενται  χρονικά οι φοροελαφρύνσεις που θα σημάνουν πραγματικά αλλαγή τοπίου και μπορούν να γίνουν σήμερα ενώ δεν μπορούσαν να είχαν γίνει χθες -και αυτό οφείλεται στην θεαματικά βελτιωμένη κατάστασης των δημόσιων οικονομικών που αναμφισβήτητα παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.

Το κύριο πλήγμα όμως στην προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης έδωσε ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος. Η ανάπτυξη για όλους γίνεται ανάπτυξη δίχως κανόνες για λίγους και ισχυρούς της διαπλοκής και μιας κομματικής νομενκλατούρας που χτίζεται γοργά και με μέθοδο. 

                                                          ****

Να ολοκληρώσω με μια επιγραμματική αναφορά στις προϋποθέσεις και τις επιλογές για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η επιχειρηματικότητα είναι ουσιώδες συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης δεν είναι καινούργιο. Το γνωρίσαμε στη χώρα και ήταν αυτό που την οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη χρεοκοπία στις αρχές της δεκαετίας που τώρα τελειώνει .

Στόχευσή μας, την οποία υπηρετήσαμε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες   οικονομικής κρίσης, είναι Η ΔΙΑΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.

Η στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που δεν τις εξισώνει με τις μεγάλες – γιατί θεωρεί ότι η ενίσχυση των ΜμΕ παράγει το πλέον αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και παράγουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας.

Επειδή μπορούν να αναπτύξουν δυναμική και εξωστρέφεια και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές δίχως να καταφεύγουν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και το κράτος.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την γνωστή αποστροφή, που μάλιστα την είπε με καμάρι επιφανές στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, ότι «εδώ νομοθετούν οι αγορές».

Κυρίες και  Κύριοι,

Αναφέρθηκα πιο πριν στην ανάγκη να βρεθεί κοινή γλώσσα ώστε να μπορούμε επιτέλους να συνεννοούμαστε και στα ερωτήματα που θέτει η πραγματικότητα .

Τρία σημεία θα επισημάνω:

1.- Την ανάγκη ύπαρξης παραγωγικού σχεδιασμού . Ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

2.- Την ανάγκη να είναι ο σχεδιασμός δημοκρατικός, τόσο στην κατάστρωσή του όσο και κυρίως στην εφαρμογή του. Να εμποδίζονται αδιαφανείς πρακτικές . Πρέπει  πάση θυσία να μην επιστρέψουμε στις μαύρες σελίδες των προηγούμενων δεκαετιών, που ας μην ξεχνάμε, γέμισαν πολλές περιοχές της χώρας με άψυχα κελύφη ματαιωμένων επιχειρήσεων με τις παχυλές επιδοτήσεις να καταλήγουν είτε στο εξωτερικό είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς. Στο δημοκρατικό σχεδιασμό πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις, κάθε ζωντανή παραγωγική ικμάδα της ελληνικής περιφέρειας και,

3.- Να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανωμένων επιμελητηριακών δυνάμεων. Να γίνουν αυτοδύναμος πόλος προγραμματισμού και διάχυσης των ενισχύσεων. Να ασκούν τον αναγκαίο κοινωνικό έλεγχο. Ήδη τα πρώτα βήματα αναγκαίου εκσυγχρονισμού της επιμελητηριακής νομοθεσίας έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια , όπως είχε δημόσια παραδεχθεί, επαινώντας τα,  ο κ. Μίχαλος.

Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως με εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και τους συλλογικούς μηχανισμούς του υγιούς επιχειρηματικού τομέα, χαιρετίζω τη διοργάνωση και εύχομαι κάθε δυνατή επιτυχία.

Ευχαριστώ,

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: Απέλασαν Κούρδους μουσικούς που θα έπαιζαν στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων – Τι δήλωσαν λίγο πριν την απέλαση | Βίντεο

Σε ένα πρωτοφανές περιστατικό, τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, η Sena ErkoÇ και…

6 hours ago

Η εκτίναξη των εκφράσεων βίας στην εφηβεία: Υπάρχει λύση;

“Η βία είναι η μόνη λύση” Π.Ρ. 15 ετών “Ο πλανήτης είναι ετοιμοθάνατος. Δεν “βλέπω”…

9 hours ago

ΠΟΕΔΗΝ: Με φωτογραφικά ντοκουμέντα αναδεικνύει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία

Tην τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία λόγω της επικίνδυνης αδιαφορίας της κυβέρνησης, αλλά και της συνολικής και…

10 hours ago

Δημοσκόπηση MRB: Κυριαρχεί η απαισιοδοξία, πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, ντέρμπι στο ΠΑΣΟΚ

Η απαισιοδοξία κυριαρχεί στη δημοσκόπηση της MRB που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Προβάδισμα διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ το…

10 hours ago

Χατζηδάκης: «Σημαντική επιτυχία» η αποκρατικοποίηση της Εθνικής Τραπέζας

Ως «σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία» χαρακτηρίζει ο Υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής…

10 hours ago

Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία – «για τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και επισήμως ο Στέφανος Κασσελάκης την Πέμπτη το…

11 hours ago

This website uses cookies.