Με ψυχραιμία αντέδρασαν χθες Βρυξέλλες και Βερολίνο στις επιφυλάξεις του ΔΝΤ, από το περιβάλλον του οποίου διατυπώθηκε η πρόθεση να μην συμμετάσχει προς το παρόν στο τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας παρέχοντας πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη, εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές σχετικά με την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους. Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν χθες στην DW ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για γνωστές θέσεις του Ταμείου.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο Λαρς Φελντ, μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, των λεγόμενων «Πέντε Σοφών» της γερμανικής οικονομίας. Ο Λαρς Φελντ παρατήρησε ότι βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω μιας διαδικασίας και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει το τρίτο πρόγραμμα. Όπως επισήμανε ο Γερμανός οικονομολόγος, «ειδικά η γερμανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει εντός ομάδας το ΔΝΤ για μια σειρά λόγων. Ιδιαίτερα επειδή το ΔΝΤ είναι παρόμοια σκληρό με τη γερμανική κυβέρνηση, την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι καμιά φορά υποχωρούν την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Λαρς Φελντ σχολιάζοντας ότι «αν το ΔΝΤ δεν θέλει καθόλου (σ.σ. να συμμετάσχει), τότε έχουμε βεβαίως πρόβλημα σε αυτό το τρίτο πακέτο βοήθειας».
Έξοδος χώρας-μέλους από την ευρωζώνη δεν προβλέπεται, αλλά…
«…μία έξοδος ως έσχατη λύση σε μία αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι εφικτή…», εκτιμά ο Λαρς ΦελντΟ Γερμανός οικονομολόγος αναφέρθηκε και στο σενάριο αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη, το οποίο αναζωπυρώθηκε το τελευταίο διάστημα με τις εξελίξεις στο ελληνικό μέτωπο. Παρότι η αποπομπή χώρας δεν προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες, ο Λαρς Φελντ θεωρεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί σε περίπτωση που ένα κράτος «δεν είναι διατεθειμένο να τηρήσει τους θεμελιώδεις κανόνες της Νομισματικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως διευκρίνισε ο Λαρς Φελντ, «όχι, δεν ζητάμε να συμπεριληφθεί αυτό στις συνθήκες. Δεν θέλουμε να υπάρχει τέτοιος μηχανισμός στις συνθήκες. Αλλά θέλουμε να πούμε με σαφήνεια ότι πολιτικά, ρεαλιστικά ιδωμένη, μία έξοδος ως έσχατη λύση σε μία αντιπαράθεση θα πρέπει να είναι εφικτή με τη λογική ότι τα κράτη-μέλη δεν είναι εκβιάσιμα και μπορούν να πουν ξεκάθαρα ότι αυτή είναι τελευταία εναλλακτική που απομένει».
Πηγή: left.gr
Μαρτυρικές ώρες ζει η Μεσαρά λόγω της δραματικής έλλειψης νερού, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται και πλέον είναι διάχυτη…
"Είμαι αδικημένος, είμαι αθώος" επανέλαβε ο 73χρονος ιερέας στην υπόθεση - θρίλερ με την εξαφάνιση της ηλικιωμένης γυναίκας στον Αλικιανό Χανίων…
«Όταν υπάρχει θέληση για ζωή, όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή!» Αυτό το μήνυμα έστειλαν κρατούμενοι…
Σε πεντάστερη μονάδα μετατρέπεται το "Atlantica Ocean Beach Resort", πρώην "Louis Creta Princess", στο Μάλεμε…
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, συμμετείχε στο συνέδριο του ΟΟΣΑ για το…
Σε έντονο ύφος καταγγέλλουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για τις πολιτικές που ακολουθούνται…
This website uses cookies.