Categories: ΤΟΠΙΚΑ

«Αν δε σηκώσουμε το ανάστημα, θα μας πατήσουνε»: Στους δρόμους οι αγρότες των Χανίων – Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια | Φωτός

Οι αγρότες του νομού συμμετέχουν και αυτοί στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο φορολογικό και ασφαλιστικό που πλήττει τα συμφέροντά τους. Σήμερα στα Χανιά, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, πραγματοποιήθηκε μια ακόμα διαμαρτυρία. Εκπρόσωποι αγροτών και φορέων μίλησαν στους αγρότες και περίπου κατά της 12.30 ξεκίνησαν για  την εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνο, στο ύψος της διασταύρωσης προς “Μεγάλα Χωράφια” όπου στήθηκε μπλόκο, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή.

Η προσέλευση ήταν πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις, όμως πολλοί αγρότες σε πηγαδάκια εξέφραζαν την απορία και κάποιοι την αγανάκτησή τους που αν και στις κουβέντες στα χωριά όλοι είναι ξεσηκωμένοι, τελικώς δεν κατέβηκαν στην πλατεία αγοράς. Μας είπε χαρακτηριστικά ένας αγρότης, είμαστε περισσότεροι από τις άλλες φορές, μα θα ‘πρεπε σήμερα να ‘μασταν χιλιάδες!

Ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων κάλεσε τους κτηνοτρόφους και τη μικρομεσαία αγροτιά να αγωνιστούν ώστε τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση μαζί με την Ε.Ε. να μην περάσουν.

«Η νέα ΚΑΠ είναι ταφόπλακα για τον αγροτικό κόσμο. Αν δεν αγωνιστούμε και αν δε σηκώσουμε το ανάστημα, θα μας πατήσουνε. Πρέπει να ενωθούμε! Όπως ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τσι άλλους κρηνοτρόφους, τσι άλλους μικρομεσαίους αγρότες από όλη την άλλη Ελλάδα. Συντονιζόμαστε με τα μπλόκα τσι Νίκαιας. Αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας. Αν περάσουνε τα μέτρα, δε θα μείνει τίποτα για τον μικρομεσαίο αγρότη και τον κτηνοτρόφο».

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων είπε:

«Τωρα θα πάμε στα Μεγάλα Χωράφια και θα στήσομε μπλόκο και θα κλείνομε ανά διαστήματα το δρόμο. Δε θέλομε να δημιουργήσομε πρόβλημα στους απλούς πολίτες. Θα κλείνομε ανά διαστήματα την εθνική οδό. Είναι ένας τρόπος διαμαρτυρίας. Δυστυχώς, εμείς περιμέναμε ότι θα μας είχε ακούσει η κυβέρνηση. Αντιθέτως, είπε ότι είμαστε και φοροφυγάδες, αλλά δεν ξέρω αν όλοι οι κτηνοτρόφοι μαζί και όλοι οι αγρότες του νομού Χανίων έχουν ξεχάσει να δηλώσουν 1.000.000 ευρώ».

O Σοφοκλής Τσουρουνάκης, πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων είπε ότι η συμμετοχή σήμερα ήταν ικανοποιητική.

«Τώρα, περνάμε στη δεύτερη φάση. Θα στήσουμε το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια και αν δεν πάρει τα μέτρα πίσω, είμαστε σε συντονισμό με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, μην περιμένουν διάλογο, αφού τη μια μας βρίζουν και μας συκοφαντούν και την άλλη προχωρούν τα μέτρα τους. Δεν έχει νόημα καμία συνάντηση και ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του».

Τον λόγο μεταξύ άλλων πήρε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων Νίκος Βουρλάκης ο οποίος είπε ότι οι έμποροι του νομού στηρίζουν τον αγώνα των αγροτών ενώ το παρών έδωσε και ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Στην ομιλία του μίλησε για την αναγκαιότητα έντασης του αγώνα των αγροτών, προανήγγειλε σύσκεψη υπό τον αντιπεριφερειάρχη για το αγροτικό, κάλεσε σε μεγαλύτερο συντονισμό και είπε ότι ο δήμος Αποκορώνου, ένας κατεξοχήν αγροτικός δήμος, στέκει δίπλα στον αγρότη που αγωνίζεται για την επιβίωσή του.

Σχετικά με τη δήλωση του δημάρχου Αποκορώνου κ. Χαράλαμπου Κουκιανάκη περί συντονισμού και συμπαράταξη των δήμων στον αγώνα των αγροτών, ο κ. Τσουρουνάκης είπε: «Όποιος μπορεί – εμείς δε ξεχωρίζουμε κανένα – όποιος μπορεί σε αυτή τη φάση, με όποιο τρόπο μπορεί να αντισταθεί στα μέτρα, ας το κάνει. Μόνο να είναι καθαρός και μην υποκρύπτει δόλο. Ήδη, με τους εργατικούς φορείς ο συντονισμός είναι υπαρκτός. Θα πάρουμε μέρος οι αγρότες και στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου».

Να σημειώσουμε ότι τη συμπαράστασή τους στη διαμαρτυρία δήλωσαν πολλοί φορείς ενώ παρευρέθηκαν και δημοτικοί συμβούλοι αλλά και γνωστές προσωπικότητες των Χανίων, όπως ο Γιάννης Ντερμανάκης.

Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με πομπή κατευθύνθηκαν στo ύψος της διασταύρωσης προς “Μεγάλα Χωράφια” όπου προχώρησαν σε κλείσιμο της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου. Ο αποκλεισμός θα είναι ολιγόλεπτος, επειδή δεν είναι σκοπός να ταλαιπωρηθούν οι πολίτες, αλλά θα επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σύμφωνα με τους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν, ήδη, κατά 8,5% το 2014 και κατά 15% το 2015, ενώ σταδιακά μέχρι το 2019 θα μειωθούν μέχρι 60%. Ταυτόχρονα, επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικροκαλλιεργητών – μικροεισοδηματιών από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, καθώς και περιορισμοί στην παραγωγή.

Oι αγρότες διεκδικούν:

• Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

• Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο με 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.

• Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

• Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές – Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

• Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

• Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

• Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.

• Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.

• Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

• Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

• Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.

• Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

"google ad"

Γιάννης Αγγελάκης

Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Recent Posts

Εντυπωσιακό θέαμα σε παραλία ωοτοκίας καρέτα – καρέτα στα Χανιά

Μια μοναδική εμπειρία έζησε χθες βράδυ, ένα ζευγάρι στον Πλατανιά. Η Ναταλία και ο Βαγγέλης…

22 hours ago

Στεγαστική κρίση και δημογραφικό: Το 72% των νέων Ελλήνων μένει με τους γονείς του

Είναι γνωστό ότι οι δημογραφικές τάσεις που επικρατούν σε μία χώρα επηρεάζουν και τις συνθήκες στέγασης, ειδικά…

22 hours ago

Αλλάζει το καθεστώς στις ΔΕΥΑ στην Κρήτη: Υπό εξέταση μόνο μία ανά νομό

Αλλαγές στο καθεστώς των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Άρδευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) εξετάζει η κυβέρνηση με το "μενού" να…

22 hours ago

Μεγάλη διάκριση για δύο καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σημαντική διάκριση απέσπασαν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης και Μιχάλης Δούμπος. Το άρθρο τους "Zopounidis, C. ,…

22 hours ago

Έρχεται για 3η χρονιά η Παραδοσιακή Στράτα του Δήμου Χανίων

Με ένα φαντασμαγορικό δρώμενο που θα διεξαχθεί στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων την Τρίτη 18 Ιουνίου…

22 hours ago

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Το 41% υποχωρεί από το προσκήνιο, προσοχή στην καθημερινή συμπεριφορά

Μετά από τον – όχι και τόσο ευρύ, όσο αρχικά είχε φανεί ότι θα είναι…

22 hours ago

This website uses cookies.