ΚΟΣΜΟΣ

“Αν είσαι μαύρη, να περπατήσεις”: Ρατσιστική συμπεριφορά εις βάρος Αφρικανών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα από Ουκρανία για Πολωνία – Ρατσιστικες δηλώσεις και από Ευρωπαίους ηγέτες

Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες περί διακρίσεων και επιλογής στα σύνορα, που  αγγίζουν τα όρια του ρατσισμού. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, συγκεκριμένα, «πολλοί έγχρωμοι δηλώνουν πως έχουν δυσκολευτεί περισσότερο, σε σύγκριση με τους Ουκρανούς, να φύγουν από τη χώρα». Μάλιστα, αναφέρεται ότι στη διάθεση της εφημερίδας υπάρχουν βίντεο που δείχνουν Ουκρανούς αστυνομικούς και στρατιωτικούς να αρνούνται σε μαύρους Αφρικανούς να επιβιβαστούν σε τρένα.

Χρήστες του twitter αναφέρουν ότι στην προσπάθεια των Ουκρανικών αρχών να εκκενώσουν τις πόλεις πρώτα από τους Ουκρανούς ξεχώριζαν τους πρόσφυγες στη βάση της ράτσας αποφασίζοντας ποιος θα περάσει τα σύνορα και ποιος οχι.

Υπάρχουν πολλά βίντεο όπου μαύροι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής έχουν παραιτηθεί στους σταθμούς των τρένων δίχως να τους έχει επιτραπεί η είσοδος καθώς και άλλα βίντεο με κακοποίηση Αφρικανών και Ινδών μαθητών στα Πολωνικά σύνορα.

Μία φοιτήτρια από τη Νιγηρία είπε στο BBC ότι αξιωματικοί του Ουκρανικού κράτους της είπαν:

“Αν είσαι μαύρη, να περπατήσεις”.

Ένας άλλος Νιγηριανός φοιτητής που διέφυγε στην Ουγγαρία είπε ότι αντιμετώπισε πολύ δύσκολες καταστάσεις στα Πολωνικά σύνορα. Αναγκάστηκε να επιστρέψει πίσω και να ψάξει για άλλη διέξοδο από τη χώρα. “Τελικώς έφυγα από τα Πολωνικά σύνορα λόγω της απάνθρωπης συμπεριφοράς των Ουκρανών στρατιωτών και του ρατσισμού που αντιμετώπισα”, είπε ο Coy Emerald. “Επέστρεψα στο Λιβ και από εκεί αναζήτησα άλλο δρόμο για να φτάσω τελικά στην Ουγγαρία”. Είπε ότι περπάτησε για 10 ώρες μόνο για να μην του επιτρεπεί να περάσει τα σύνορα της Πολωνίας από τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Και ο Ismail Adedolapo, ένας 23χρονος φοιτητής από τη Νιγηρία είπε ότι αντιμετώπισε ρατσιστικές συμπεριφορές από αξιωματικούς της Ουκρανίας που επέτρεπαν μόνο σε γυναίκες και παιδιά από Ουκρανία να διαφύγουν. Είπε ότι έχει κατανόηση για τους Ουκρανούς λόγω της Ρώσικης επιθετικότητας μετά το 2014 και τα γεγονότα της Κριμέας όμως “όλοι έχουν δικαίωμα στη ζωή γιατί όλοι προσπαθούσαμε να διαφύγουμε από βέβαιο θανατο”.

Οι εικόνες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση πολλών Αφρικανών ηγετών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters. «Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διασχίσουν τα διεθνή σύνορα στη διάρκεια συγκρούσεων και να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα στην πορεία τους προς ένα ασφαλές μέρος από την Ουκρανία, ανεξαρτήτως της εθνικότητας και της φυλετικής τους ταυτότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης, Μάκι Σαλ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νιγηρίας τόνισε ότι οι περισσότεροι συμπατριώτες του που βρίσκονται στην Ουκρανία είναι φοιτητές και ζήτησε να «αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και χωρίς διακρίσεις». Ο δε πρέσβης της Κένυας στον ΟΗΕ, Μάρτιν Κιμάνι, κατήγγειλε «τον ρατσισμό απέναντι σε Αφρικανούς και ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής».

Τη Δευτέρα, μια σειρά από Αφρικάνικα έθνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάγγειλαν τις διακρίσεις εις βάρος των Αφρικάνων.

“Καταδικάζουμε τον ρατσισμό και πιστεύουμε ότι πλήττει το πνεύμα της αλληλεγγύης που είναι τόσο αναγκαίο σημερα”, είπε ο πρέσβης της Κένυαας στα Ηνωμένα Έθνη Martin Kimani.

Σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα η Αφρικάνικη Ένωση αναφέρει:

“Αναφορές ότι Αφρικάνοι διαχωρίστηκαν και υπήρξαν θέματα άδικης συμπεριφοράς είναι εξοργιστικά ρατσιστικές και καταπατούν το Διεθνές Δίκαιο.” Η Ένωση ζητά από όλες τις χώρες” να δείξουν την εμπάθειά τους για όλους τους ανθρώπους που διαφεύγουν από τον πόλεμο ανεξαρτήτως της καταγωγής τους”

Προκλητικές ρατσιστικές δηλώσεις στη “φιλελεύθερη Ευρώπη

Οι δηλώσεις αρκετών Ευρωπαίων ηγετών, όμως, δείχνουν ότι τέτοιου είδους φαινόμενα αποτελούν ουσιαστικά πολιτική επιλογή. «Δεν έχουμε σε αυτή την περίπτωση το κύμα των προσφύγων στο οποίο έχουμε συνηθίσει και δεν ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε – ανθρώπους δηλαδή με θολό παρελθόν. Αυτοί είναι Ευρωπαίοι, των οποίων τα αεροδρόμια βομβαρδίστηκαν», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κιρίλ Πετκόφ.

«Απορρίπτω τις συγκρίσεις ανάμεσα σε αυτούς που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και εκείνους που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα», είπε από την πλευρά του ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιτζάρτο.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Το νέο ΔΣ της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης

Στις 20 Νοεμβρίου 2024 πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες της Ένωσης Λιμενικών Κρήτης, οδηγώντας στη συγκρότηση του…

11 mins ago

Επετειακή εκδήλωση εορτασμού 40 χρόνων λειτουργίας Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Από την έναρξη της λειτουργίας της το 1984, έχει επιδείξει πλούσιο έργο στην εκπαίδευση νέων…

12 mins ago

ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή στις εκλογές στα Χανιά

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η χθεσινή εσωκομματική διαδικασία της εκλογής προέδρου. Η μεγάλη και δυναμική…

19 mins ago

Επιστημονική Εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στο Νοσοκομείο Χανίων

Μια σημαντική επιστημονική εκδήλωση για τον Σακχαρώδη Διαβήτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2024,…

21 mins ago

«Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου»: Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ζοέλ Λοπινό στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων

Το νέο βιβλίο της Ζοέλ Λοπινό «Η αρχόντισσα του Ακρωτηρίου» θα έχει την ευκαιρία να…

23 mins ago

This website uses cookies.