Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Απάντηση Δένδια στο Νότη Μαριά για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης Ανατολικής Κρήτης

«Στις 20.11.2013, ο Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς κατέθεσε αναφορά σχετικό έγγραφο του Σωματείου Πυροσβεστών Πυρόσβεσης Διάσωσης Ανατολικής Κρήτης, αναφορικά με τη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας.

Το ανωτέρω Σωματείο Πυροσβεστών επεσήμανε πως, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρόσληψή τους ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης, δεν τους έχουν χορηγηθεί ακόμα βασικά Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), όπως κράνος επέμβασης αστικού συμβάντος, 2η στολή, πυροσβεστική ζώνη, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, όταν καλούνται να εκτελέσουν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Νότης Μαριάς ζήτησε απάντηση, ενέργειες και σχετική ενημέρωση.»

Απαντώντας στην ανωτέρω υπ’αριθ. 1641/29.11.2013 αναφορά του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τομεάρχη Οικονομικών και Βουλευτή Ηρακλείου Νότη Μαριά, ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απέστειλε την παρακάτω υπ’αριθ.7017/4/17178/21.12.2013 απάντηση:

«Σας γνωρίζουμε ότι η ουσιαστική αντιμετώπιση των ζητημάτων του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού όλων των Υπηρεσιών μας αποτελεί αντικείμενο πρώτης προτεραιότητας και καθημερινή επιδίωξη του Υπουργείου μας. Στόχος μας είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων του προσωπικού και η εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό, στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης έχει χορηγηθεί ατομικός πυροσβεστικός προστατευτικός εξοπλισμός κατά περίπτωση, ανάλογα τις ανάγκες τους και τη διαθεσιμότητά του στη Διαχείριση Πυροσβεστικού Υλικού του Σώματος. Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στο προσωπικό της προκείμενης αναφοράς, σύμφωνα με ενημέρωσή μας, στην εν λόγω κατηγορία προσωπικού χορηγήθηκαν είδη ατομικής προστασίας ανάλογα με αυτά των μονίμων πυροσβεστικών υπαλλήλων, πλην ορισμένων (κράνος αστικού τύπου, δεύτερη στολή πυρκαγιάς, πυροσβεστική ζώνη) για τα οποία δεν υφίστατο επαρκές απόθεμα και αναμένεται να χορηγηθούν άμεσα με την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειάς τους.

Πέραν αυτών, ως προς το ζήτημα της ενσωμάτωσης των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης στο μόνιμο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, σας γνωρίζουμε ότι από τη διάταξη της παραγράφου 8 του άρθρου 15 του ν.3938/2011 παρέχεται, στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), οι οποίοι είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου και κατά το χρόνο πρόσληψής τους δεν είχαν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους, η δυνατότητα να ζητήσουν, αντί της ανανέωσης της θητείας τους, την ένταξή τους στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό με το βαθμό του Πυροσβέστη, εφόσον κριθούν ικανοί από το αρμόδιο Πρωτοβάθμιο Συμβούλιο Πυροσβεστών. Δεδομένου του χρόνου πρόσληψης αυτής της κατηγορίας πυροσβεστών, δεν έχει ακόμη παρέλθει το απαιτούμενο διάστημα για την ενεργοποίηση της μίας ή της άλλης δυνατότητας.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι για την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών και Φορέων του Υπουργείου μας, έχει καταρτισθεί και πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου, το οποίο, μεταξύ άλλων, διαλαμβάνει για την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στο πλαίσιο, δε, αξιολόγησης των τοπικών αναγκών και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας του Σώματος εξετάζονται με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα οι βέλτιστες δυνατές επιλογές για την ομογενοποίηση του προσωπικού του και συνεκτιμώνται, μεταξύ άλλων, απόψεις, επισημάνσεις και προτάσεις εκπροσώπων θεσμοθετημένων φορέων, όπως των εργαζομένων, οι οποίες αφορούν σε εκφάνσεις του συγκεκριμένου ζητήματος.»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η Ελλάδα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι μυστικές διαπραγματεύσεις των μεγάλων

Της Άννας Μανουκάκη - Μεταξάκη Αυτές τις μέρες, τις επετειακές μέρες του ΟΧΙ των Ελλήνων…

1 hour ago

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου στα Χανιά – Χιλιάδες πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση | Φωτός

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η 28η Οκτωβρίου στα Χανιά. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη…

2 hours ago

Τι γυρεύει ο Γερμανός Πρόεδρος στη μαρτυρική Κάντανο;

Άρθρο του Δρος Αριστομένη Ι. Συγγελάκη * Η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας κ. Στάινμαγιερ…

2 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κάντανο: “Γυρίζουμε σελίδα αλλά δεν ξεχνάμε”

Στο περιθώριο της παρέλασης για την 28η Οκτωβρίου η βουλεύτρια Χανίων της ΝΔ κ. Ντόρα…

2 hours ago

Αντιπολεμική δράση μελών του ΚΚΕ στην παρέλαση στα Χανιά | Φωτός

Και αντιπολεμική δράση εμπεριείχε η παρέλαση στα Χανιά. Προς την λήξη κι ενώ πραγματοποιούνταν η…

3 hours ago

Netflix: Αφαίρεσε πάνω από 25 ταινίες από την Παλαιστίνη- Αντιδράσεις από οργανώσεις

Το 2021 το Netflix ξεκίνησε τη συλλογή «Palestinian Stories» με στόχο να φέρει τις ιστορίες…

5 hours ago

This website uses cookies.