Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση Κομισιόν σε Νίκο Χουντή: Πολλές χώρες της ΕΕ έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες ετήσιας εξυπηρέτησης του χρέους τους από την Ελλάδα

Ανακοίνωση ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή:

Ενώ η Κομισιόν προέβλεπε το 2012 ότι το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας θα ήταν στο 120% το 2020 και αρκετά κάτω από 110% το 2022, τώρα ξεκαθαρίζει ότι με το βασικό σενάριο, δηλαδή με τη συνεχή λήψη μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση, ο δείκτης χρέους/ΑΕΠ θα φτάσει το 2020 το 175%!!!

Αυτό απαντά, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή.

Ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, προέβαλλε τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ ότι «η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους απαιτεί την ελάφρυνσή του σε εύρος που υπερβαίνει αυτό που προτάθηκε από τον ESM» και ότι «αν η Ευρώπη προτιμά να αποφύγει το κούρεμα, πρέπει να δώσει μία πολύ δραματική παράταση της περιόδου χάριτος ολόκληρου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένης της νέας βοήθειας».

Ταυτόχρονα, μνημόνευε τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, ότι, «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ελάφρυνση θα πρέπει να γίνει μέσω περιορισμού της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους σε 15% ΑΕΠ/έτος» και ζητούσε να πληροφορηθεί τη διαδικασία που προβλέπεται για την εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους, ποιο είναι το ετήσιο ποσοστό εξυπηρέτησης το δημόσιου χρέους άλλων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και πόσο εκτιμάται το 2020 το χρέος της Ελλάδας επί του ΑΕΠ.

Στην απάντησή του, ο κ. Μοσκοβισί, αφού δηλώνει ότι «Στη σχετική εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους του Αυγούστου 2015, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα προβλέπουν ότι, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο ελληνικός δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ το 2020 αναμένεται να φτάσει στο 175 %», παραθέτει πίνακα από την Έκθεση Δημοσιονομικής Βιωσιμότητας της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αρκετές χώρες της ΕΕ, πληρώνουν ετησίως, για την εξυπηρέτηση του χρέους τους, ποσοστό επί του ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 12% περίπου που πληρώνει σήμερα η Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι οι χώρες αυτές σημειώνουν ποσοστά ακόμη και πάνω από 15% επί του ΑΕΠ ετήσια, ποσοστό που θεωρείται ως το όριο βιωσιμότητας του χρέους, με βάση το οποίο αναμένεται να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να υπάρξει κάποιου είδους «διευθέτηση». Όπως τονίζει στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί, για το όριο του 15%, «Το όριο βιωσιμότητας των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) περιλαμβάνεται στις κατευθύνσεις του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους». Οι χώρες αυτές είναι η Ιταλία που πληρώνει 20,4% επί του ΑΕΠ, η Ισπανία 18,8%, η Κροατία 16%, η Γαλλία 14,5%, το Βέλγιο 13,9%.

Καταλήγοντας στην απάντησή του, στο ερώτημα του Νίκου Χουντή, σχετικά με τη διαφωνία που είχε παρουσιασθεί μεταξύ των θεσμών για το ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην αξιολόγηση του ελληνικού Δημόσιου χρέους, ο κ. Μοσκοβισί δίνει την ακόλουθη «σολομώντεια» απάντηση: «Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους βασίζεται στο άρθρο 13 της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που προβλέπει ότι η αξιολόγηση γίνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και, «εφόσον είναι σκόπιμο και εφικτό», επίσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, παρουσιάζεται στην Ευρωομάδα και στο Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ, όπου εκπροσωπούνται τα κράτη μέλη».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Οργή στην κηδεία της 36χρονης που δολοφόνησε ο 33χρονος Γάλλος – «Πάει το παιδί μου»

Απερίγραπτη οργή και θλίψη επικράτησε στην κηδεία της 36χρονης που δολοφονήθηκε άγρια το μεσημέρι της…

2 hours ago

Χανιά: Η σούπερ γιαγιά που έριξε… δίχτυα και παγίδευσε τους απατεώνες – «Είμαι ηλικιωμένη, όχι χαζή»

Μία ιδιαίτερη ιστορία ήρθε στο φως της δημοσιότητας με πρωταγωνίστρια μία 85χρονη η οποία κατάφερε…

2 hours ago

Πιο κοντά από ποτέ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη; Η Open AI ανακοίνωσε το ChatGPT O3

Η OpenAI κράτησε την πιο σημαντική ανακοίνωση της για την τελευταία ημέρα της 12ήμερης εκδήλωσης…

3 hours ago

Πεθαίνει το φλερτ; Οι εφαρμογές και η πολιτική πόλωση γύρω από το φύλλο σκοτώνουν την πιο ευαίσθητη από τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις

Της Van Badham Πεθαίνει το φλερτ; Ναι, ισχυρίζεται ένας κυνικός 24χρονος Λος Άντζελες που έδωσε…

3 hours ago

«Ντε Γκρες»: Της Ελλάδος και της… Φρειδερίκης! – Τι γράφει στην ταυτότητά της η πρώην βασιλική οικογένεια

Πέρασαν 50 χρόνια από το δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974 που έδιωξε οριστικά τον βασιλιά,…

4 hours ago

Συνέντευξη Σπ. Ζερβουδάκη για φωτογραφικό βιβλίο “Terra Incognita”: “Κάποιο εξελικτικό κατάλοιπο μας ωθεί στο λάθος συμπέρασμα ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος”

Χθες, Παρασκευή 20 Δεκέμβρη, σε μία κατάμεστη αίθουσα στον Πολυχώρο Λεκτόριο, ο καλλιτεχνικός χώρος Zoetrope…

4 hours ago

This website uses cookies.