Νωρίτερα, η κα. Μοροπούλου προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση δηλώντας άγνοια νόμου ενώ τόνισε πως «όταν ενημερώθηκα, ουδέποτε αμφισβήτησα να επιστραφούν τα ποσά τα οποία όμως πραγματικά οφείλω»
Να σημειώσουμε ότι η κ. Μοροπούλου υπήρξε μια από τις φωνές του Πολυτεχνείου ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης το ’73, καθώς ήταν η πρώτη εκφωνήτρια του παράνομου ραδιοσταθμού «Εδώ Πολυτεχνείο».
Η Τ. Μοροπούλου, χημικός μηχανικός και καθηγήτρια στο ΕΜΠ –είχε φοιτητή της και τον Αλέξη Τσίπρα–, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε στην Πρυτανεία, μολονότι ξεκίνησε τον πρότερο πολιτικό της βίο ως στέλεχος της ΚΝΕ (μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου) και μέλος του ΚΚΕ, αποχώρησε πριν από το 1980 και μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ όπου διετέλεσε στενή συνεργάτης του Κώστα Λαλιώτη στο υφυπουργείο Νέας Γενιάς και μετέπειτα σύμβουλος σε διάφορα υπουργεία. Είχε επίσης έντονη συνδικαλιστική δράση ενώ διετέλεσε β΄ αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Εχει εκτεταμένο επιστημονικό και τεχνικό έργο σε εμβληματικά μνημεία, όπως η Αγιά Σοφιά, η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου και ο Ναός του Πυθίου Απόλλωνα στη Ρόδο. Κυρίως, όμως, έγινε γνωστή για τις μεταφυσικές απόψεις που εξέφρασε ούσα επικεφαλής της αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα. Κατά τη διάρκεια των εργασιών που τελούνταν εντός του Ναού της Αναστάσεως, μετακινήθηκε μια μαρμάρινη πλάκα και από κάτω αποκαλύφθηκε μια άλλη πέτρινη πλάκα από την εποχή των σταυροφόρων.
Η ανακοίνωση της κυρίας Μοροπούλου:
«Για το θέμα της συντάξεως του αποβιώσαντος το έτος 1977 πατρός μου Ιωάννη Μορόπουλου, δηλώνω ότι δεν έχω κάνει καμία παράνομη ενέργεια.
» Προς ενημέρωση όλων για την υπόθεση αυτή έχουν συμβεί τα κάτωθι:
»Εισέπραττα δυνάμει συγκεκριμένης νομοθεσίας την σύνταξη του πάτερα μου. Η νομοθεσία αίφνης άλλαξε το 2010. Ωστόσο ουδέποτε μέχρι το 2017 ο ασφαλιστικός μου φορέας δεν με είχε ενημερώσει για αυτό. Με την δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του διοικούμενου, ουδέποτε αμφισβήτησα το ποσό της συντάξεως που μου πιστωνόταν , θεωρώντας ότι αφού το καταβάλει ο ασφαλιστικός φορέας, αυτονοήτως είναι και νόμιμη η καταβολή.
»Το έτος 2017 οπότε και το διερεύνησα διαπίστωσα ότι έκτοτε τις συγκεκριμένες συντάξεις δικαιούνται όσες πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια τα οποία εγώ δεν πληρώ.
»Παρ’ όλα αυτά αφής ενημερώθηκα για την οφειλή μου ουδέποτε αμφισβήτησα την υποχρέωση μου να επιστραφούν τα ποσά τα οποία όμως πραγματικά οφείλω. Ωστόσο το πραγματικό ποσό μονό μια δικαστική απόφαση μπορεί να διαγνώσει και στην όποια δικαστική απόφαση οφείλουν να συμμορφωθούν τόσο εγώ όσο και ο ασφαλιστικός μου φορέας. Για τον λόγο αυτόν όταν μου γνωστοποιήθηκε η οφειλή από των ασφαλιστικό μου φορέα προσέφυγα αμέσως στην Διοικητική Δικαιοσύνη η οποία επιλαμβάνεται στην δικάσιμο της 2-12-2019 οπότε και θα διαγνωστεί το ακριβές ποσό της οφειλής μου ώστε να το καταβάλλω άμεσα.
»Οι τρεις λόγοι τους οποίους επικαλούμαι και θα πρέπει η Διοικητική Δικαιοσύνη να διαγνώσει είναι οι ακόλουθοι:
»Α. η βεβαίωση του οφειλομένου ποσού εξεδόθη την 23-01-2017 από το ΕΤΑΑ – Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ ήτοι από νπδδ το οποίο είχε ήδη καταργηθεί από 01-01-2017 και τις αρμοδιότητες του ασκεί έκτοτε ο Ε.Φ.Κ.Α. Άρα ακόμα και αν δεν αμφισβητούσα το ύψος του οφειλομένου ποσού και το κατέβαλλα, θα το κατέβαλλα σε ανύπαρκτο νπδδ. Με την προσφυγή μου επιδιώκω την διόρθωση της βεβαίωσης προκειμένου να καταβάλλω το οφειλόμενο ποσό στο νπδδ που είναι ο πραγματικός δικαιούχος δηλαδή ο Ε.Φ.Κ.Α.
»Β. Από το φερόμενο ως οφειλόμενο ποσό των 71.051,43 έχω ήδη καταβάλλει το ποσό των 20.604,91 υπό την μορφή φόρου εισοδήματος που επεβλήθη επί των υπό συζήτηση συντάξεων επομένως το ποσό το οποίο πραγματικά οφείλω είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό το οποίο μη νόμιμα βεβαιώθηκε από τον ασφαλιστικό μου φορέα.
»Γ. Επί του ποσού που βεβαιώθηκε έχουν επιβληθεί τόκοι και προσαυξήσεις οι οποίο όμως θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν σε χαμηλότερο ποσό δεδομένου ότι ήδη έχουν καταβληθεί 20.604,91 και επομένως για το αυτό ποσό δεν οφείλονται ούτε τόκοι ούτε προσαυξήσεις που ήδη έχουν ενσωματωθεί στο ποσό των 71.051,43.
»Με την συνδρομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, θα προσδιοριστεί αυτό το οποίο αποτελεί την νόμιμη οφειλή μου ώστε να προχωρήσω στην καταβολή του.
»ΥΓ. Κοινοποιώ το παρόν στην εφημερίδα Documento προκειμένου να δημοσιευθεί η απάντησή μου. Α. Μοροπούλου»