“Εθνική συνεννόηση” ζητούν 11 προσωπικότητες από την Κρήτη – πρώην δήμαρχοι και πρόεδροι φορέων – για να βγούμε από την κρίση αλλά και πραγματικές δεσμεύσεις για την Κρήτη.
Διαβάστε τι γράφουν στην ανοιχτή επιστολή τους:
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς
τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα,
κατά την επίσκεψή τους στο Ηράκλειο στις 21-09-2017
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι πολίτες της Κρήτης που υπογράφομε το κείμενο αυτό σας καλωσορίζομε στο νησί μας και ευχόμαστε επιτυχία στο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Κρήτης που διεξάγεται στο Ηράκλειο και στο οποίο θα μιλήσετε σήμερα. Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στο νησί μας, κύριε Πρωθυπουργέ, επιθυμούμε να θέσομε υπόψη σας όπως και υπόψη των άλλων δημοκρατικών κομμάτων της χώρας μας, την άποψη μας ότι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης καθώς και των άλλων κρίσιμων ζητημάτων της χώρας όπως των εθνικών μας θεμάτων είναι Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Αυτό δείχνει και το παράδειγμα όλων των άλλων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονταν σε κρίση, έκαμαν εθνική συνεννόηση και βγήκαν ή βγαίνουν από αυτή.
Και ότι χωρίς Εθνική Συνεννόηση και μακροχρόνια συστηματική προσπάθεια και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, η έξοδος από την κρίση είναι αβέβαιη και το μέλλον της πατρίδας μας δυσοίωνο.
Είναι αναμφίβολο ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση, η οικονομική ανάπτυξη ευρύτερα είναι ο δρόμος που οδηγεί στην έξοδο από την οικονομική κρίση και ότι τα συνέδρια είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις και διαδικασίες συγκροτημένης και αποτελεσματικής δράσης για την προώθηση και επίτευξη τους.
Στην Κρήτη άλλωστε, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, οργανώθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες τα πρώτα περιφερειακά και τοπικά συνέδρια ανάπτυξης στη χώρα μας, τα οποία ήταν και από τα πρώτα στην Ευρώπη, και η Κρήτη επελέγη από την Ε.Ε. (Ε.Ο.Κ. τότε) λόγω προετοιμασίας και ωριμότητας, για την εφαρμογή του πρώτου Μεσογειακού Ολοκληρωμένου Προγράμματος (Μ.Ο.Π.) στην Ευρώπη.
Όσα συνέδρια ωστόσο και αν υλοποιούνται και όσες άλλες προϋποθέσεις ανάπτυξης και αν υπάρχουν στη χώρα μας, υπολογίσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξουν τα εχέγγυα για μακροχρόνιο ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και για ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.
Και τα εχέγγυα αυτά σε συνθήκες κρίσης πρωτίστως η Συνεννόηση Συμφωνία και Δέσμευση των δημοκρατικών κομμάτων σε ένα μακροχρόνιο Πλαίσιο Οικονομικής – Επιχειρηματικής – Φορολογικής Σταθερότητας και σε ένα ταχείας εφαρμογής Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των κατάλληλων Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη μπορεί να δώσει. Παράλληλα απαιτείται και θα συμβάλει πολύ παρόμοια συνεννόηση συμφωνία και δέσμευση των κομμάτων σε ένα μακροχρόνιο βασικό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Μόνο έτσι μαζί με τις άλλες γνωστές προϋποθέσεις, μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να υπάρξει προσέλκυση και υλοποίηση των αναγκαίων παραγωγικών επενδύσεων και ο επαναπατρισμός σημαντικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων και τελικά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Η κρίση είναι τόσο βαθιά που υπερβαίνει τις δυνατότητες κυβερνήσεων ενός κόμματος η ενός μικρού συνασπισμού, υπερβαίνει το χρονικό ορίζοντα μιας, δυο ή τριών τετραετιών, υπερβαίνει την αποτελεσματικότητα μιας συνηθισμένης διακυβέρνησης.
Απαιτείται άμβλυνση και υπέρβαση αντιθέσεων, συναινετικό κλίμα, Συνεννόηση και Συνεργασία όλων των, πολιτικών, παραγωγικών, κοινωνικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου για την ανάπτυξη, την έξοδο από την κρίση και την αναγέννηση της χώρας.
Επισημαίνομε ότι η κρίση είναι πολύ βαθιά και είναι λάθος να υποτιμώνται οι κίνδυνοι και να δημιουργείται εφησυχασμός.
Το δυσβάσταχτο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και τα ‘κόκκινα’ δάνεια, η δραματική συρρίκνωση του Εθνικού Προϊόντος, των δημοσίων και ασφαλιστικών εσόδων, του παραγωγικού ιστού και της επιχειρηματικότητας, η αλλοτρίωση των τραπεζών και πλήθους μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, η τεράστια ανεργία, η δημογραφική συρρίκνωση ιδίως των παραγωγικών ηλικιών, η αυξανόμενη υπογεννητικότητα και η μαζική φυγή των νέων από τη χώρα μας, η βαριά συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και του ασφαλιστικού συστήματος, η δραματική συρρίκνωση μισθών και συντάξεων, αμοιβών και δικαιωμάτων των εργαζομένων, εξοντωτική φορολογία και οι άλλες επιβαρύνσεις, τα οξύτατα κοινωνικά προβλήματα, η φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση, ο αποκλεισμός και η εξαθλίωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η συνακόλουθη απογοήτευση, δυσπιστία, αδρανοποίηση και απορριπτική διάθεση ασυνήθιστα μεγάλου μέρους του κοινωνικού σώματος καθώς και οι νεόκοπες νοοτροπίες και συνήθειες του καταναλωτισμού και ευδαιμονισμού, της ήσσονος προσπάθειας και του εύκολου πλουτισμού με κάθε τρόπο, του ατομικισμού και της ιδιώτευσης, όλα αυτά και οι γνωστές μεγάλες παθογένειες και αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος αποτελούν σοβαρά διαλυτικά φαινόμενα και συνιστούν βαριά, θεμελιακή, συστημική κρίση, που μαζί με τα ανοιχτά εθνικά μας θέματα και τους νέους κινδύνους υποσκάπτουν το μέλλον της χώρας.
Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε απόλυτα απαραίτητη και επείγουσα την ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ, Συνεργασία και Συλλογική Προσπάθεια όλων των δυνάμεων της χώρας για την Ανασυγκρότηση, την Ανάπτυξη, την ισχυροποίηση και τον εκσυγχρονισμό της.
Θεωρούμε επίσης επείγουσα την ανάγκη βαθιάς αποκεντρωτικής τομής στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας, ώστε οι Ελληνικές περιφέρειες που εκτός από φυσικούς πόρους και υποδομές σήμερα διαθέτουν αξιόλογα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα και πολλά ικανά και έμπειρα στελέχη να παίξουν τον κρίσιμο αναπτυξιακό τους ρόλο.
Σε ότι αφορά το συνέδριο θεωρούμε πολύ θετικό το γεγονός ότι τα θέματα του είναι καίριας σημασίας και ότι βασική θέση κατέχουν η παιδεία, η έρευνα και η οικονομία της γνώσης των οποίων η σημασία για την ανάπτυξη όλων των τομέων είναι πρωταρχική. Στα ανώτατα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης μάλιστα η μακρόχρονη και συστηματική προσπάθεια πολλών άξιων επιστημόνων με βάση τις αρχές της αξιοκρατίας, της εξωστρέφειας και της αριστείας έχει φέρει λαμπρά αποτελέσματα που δείχνουν τον δρόμο και που παρέχουν πρότυπα.
Τις παραπάνω γνώμες θεωρήσαμε χρέος μας να θέσομε υπόψη σας, κύριε Πρωθυπουργέ, κατά την παρουσία σας στο συνέδριο και το νησί μας. Από όσο γνωρίζομε οι απόψεις αυτές έχουν ευρύτατη αποδοχή και στήριξη στην κοινωνία της Κρήτης και ευελπιστούμε να τύχουν της προσοχής σας και εφόσον συμφωνείτε να συμβάλετε από την κρίσιμη θέση σας στην προώθηση τους.
Με εκτίμηση,
Γιώργης Κλάδος τ. δήμαρχος Ανωγείων,
Αλέξανδρος Παπαδερός τ. γενικός διευθυντής ορθόδοξης ακαδημίας Κρήτης,
Κώστας Γραμματικάκης σ. δημοσιογράφος,
Γιώργος Χατζηδάκης τ. δήμαρχος Αγίου Νικολάου,
Νίκος Πετράκης τ. δήμαρχος Σητείας,
Ρούσσος Κυπριωτάκης τ. δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων,
Αντώνης Σχετάκης τ. δήμαρχος Κισσάμου,
Μανώλης Βασιλάκης τ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ,
Αντώνης Χουρδάκης τ. δήμαρχος Νεάπολης,
Κωστής Βαρδάκης τ. πρόεδρος ΕΦΕΕ,
Νίκος Δρακωνάκης οικονομολόγος – πρόεδρος ΕΤΑΜ.
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
Με την καθημερινότητα και κυρίως με τα ζητήματα που άπτονται του κόστους ζωής και της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών επιχειρεί το ΠΑΣΟΚ να…
Για τη χρονιά που πέρασε, τον Στέφανο Κασσελάκη, τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη σχέση τους…
Μια όμορφη έκπληξη περίμενε τη γνωστή τραγουδίστρια Άννα Βίσση, ανήμερα των γενεθλίων της στο κέντρο…
Μια πρόσφατη έρευνα του Bloomberg Businessweek έριξε φως στο αναπτυσσόμενο παγκόσμιο εμπόριο ανθρώπινων ωαρίων, αποκαλύπτοντας…
This website uses cookies.