Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, εάν οι ΗΠΑ στείλουν σε αντάλλαγμα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot, γράφουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα σύστημα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το Patriot θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.
Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο tass.ru, επικαλούμενο την ελληνική ιστοσελίδα pronews.gr.
«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.
«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.
Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τον (πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών) Τζο Μπάιντεν.
«Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S-300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 km στα 75 km!» τονίζεται.
Τερματίστηκε η συνεργασία
Από τη δεκαετία του 1990, η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU-1 Favorit, Osa-AKM και Tor-M1.
Τον Δεκέμβριο του 2013, ο ελληνικός στρατός διεξήγαγε άσκηση επίδειξης στο πεδίο βολής του Ακρωτηρίου, στο νησί Κρήτη, χρησιμοποιώντας τους S-300.
Το 2018, η Ελλάδα και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για τη συντήρηση στρατιωτικού εξοπλισμού με την ονομασία «Επέκταση ζωής οπλικών συστημάτων».
Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, πρόσφατα τερματίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών σ’ αυτόν τον τομέα, καταλήγει το tass.ru.
Τον Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 στην Ουκρανία, καθώς δεν θέλει να αποδυναμώσει τη δική της άμυνα.
Αντίθετα, ως γνωστόν, η Ελλάδα παρέδωσε το BMP-1 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder1A3.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, η Σλοβακία παρέδωσε το τμήμα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, παραλαμβάνοντας αντί αυτού το αμερικανικό Patriot.
«Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για τις ευθύνες της», τόνισε η κ. Ζαχάροβα απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση.
«Ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία», χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, τα πιθανά σχέδια για μεταφορά S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία.
«Πρόσφατα, η ελληνική ηγεσία επιβεβαίωσε την αυξημένη ετοιμότητά της να μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 PMU-1 από το νησί της Κρήτης στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει επιπλέον αριθμό αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot για αντικατάστασή τους», δήλωσε η Ζαχάροβα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου πρόσθεσε ότι η Μόσχα θεωρεί τέτοια σχέδια εφοδιασμού του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού ή σοβιετικού τύπου, «προκλητικά και ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία».
«Αγνοείται η γνώμη των Ελλήνων πολιτών, το 70% των οποίων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αντιτίθεται στην προμήθεια όπλων στην Ουκρανία», τόνισε η κορυφαία διπλωμάτης προσθέτοντας ότι «η επίσημη Αθήνα δεν ανησυχεί από το γεγονός ότι στέλνοντας όπλα στην εμπόλεμη ζώνη γίνεται άμεσος συνεργός των Ουκρανών νεοναζί, οι οποίοι διεξάγουν εγκληματικό πόλεμο εναντίον του άμαχου πληθυσμού του Ντονμπάς, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, συμπεριλαμβανομένων των πολυάριθμων Ελλήνων που ζουν εκεί».
«Υπενθυμίζουμε ότι, μεταξύ άλλων, αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διατάξεων των ρωσοελληνικών διακυβερνητικών συμφωνιών για τη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία της 30ής Οκτωβρίου 1995 και για την προμήθεια στρατιωτικών προϊόντων της 3ης Δεκεμβρίου 2013, οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα στην Ελλάδα να επανεξάγει τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προμηθεύσαμε σε τρίτους χωρίς τη ρωσική συγκατάθεση», τόνισε η κ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν αναπόφευκτα επιπτώσεις για την παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «σημαντική αποδυνάμωση των ελληνικών αμυντικών δυνατοτήτων στον τομέα της αεράμυνας» που θα έχει μια τέτοια κίνηση της Αθήνας.
«Υπάρχει επίσης πλήρης αδιαφορία από την ελληνική πλευρά για τους διεθνείς περιορισμούς στο εμπόριο όπλων, που εμποδίζουν την εξαγωγή οπλισμού σε περιοχές όπου η χρήση τους θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και να συμβάλει στην όξυνση των συγκρούσεων», υπογράμμισε η Ρωσίδα διπλωμάτης.
«Τέλος, κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολίες ότι όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που στάλθηκε στο Κίεβο θα εντοπιστεί και θα καταστραφεί εγκαίρως από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.
«Πριν να είναι πολύ αργά, είναι δυνατόν να εγκαταλείψετε τις επικίνδυνες προθέσεις σας. Για άλλη μια φορά, προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία για τις ευθύνες της», κατέληξε η κ. Ζαχάροβα απευθυνόμενη στην ελληνική κυβέρνηση.
kosmodromio.gr, tass.ru, lenta.ru, pronews.gr