Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα του ΟΗΕ για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.
Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, απείχαν της ψηφοφορίας.
Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.
«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.
Οργισμένη αντίδραση από τη ΛΑΕ για την απόφαση να απέχει η ελληνική αντιπροσωπεία από την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών. Τη θλίψη της εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αντίδραση και από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.
Έντονη αντίδραση από Λαϊκή Ενότητα
«Επονείδιστη» χαρακτηρίζει, σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Ενότητα τη στάση που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους των υπερχρεωμένων χωρών, ενώ αποδίδει τις ευθύνες για την εξέλιξη αυτή στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
«Με τη συντριπτική πλειοψηφία, 136 υπέρ έναντι 6 κατά και 41 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε απόφαση που αναγνωρίζει «το δικαίωμα κάθε κυρίαρχου κράτους να σχεδιάζει την μακροοικονομική πολιτική του, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης του χρέους, χωρίς να αποθαρρύνεται ή να παρεμποδίζεται από καταχρηστικές παρεμβάσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.
Και προσθέτει: «Πρόκειται για μια απόφαση που προσφέρει ένα ισχυρό, διεθνώς αναγνωρισμένο όπλο στη χώρα μας να αμφισβητήσει, ακόμη και με μονομερείς ενέργειες, το παράνομο, επονείδιστο και απεχθές χρέος. Ακριβώς γι αυτό, η απόφαση καταψηφίστηκε από τις χώρες που κατ’ εξοχήν εκφράζουν το παγκόσμιο τοκογλυφικό κεφάλαιο, όπως η Γερμανία, η ΗΠΑ και η Βρετανία.
Ακολουθώντας πειθήνια, ως πρόβατο επί σφαγήν, τις εντολές των Βρυξελλών, η ελληνική αντιπροσωπεία απείχε από αυτή την ιστορική ψηφοφορία. Η ευθύνη γι’ αυτή την επαίσχυντη στάση βαρύνει το σύνολο των μνημονιακών κομμάτων, παλιών και νέων, που δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από την «υπηρεσιακή» κυβέρνηση, την οποία από κοινού ανέδειξαν και στηρίζουν. Αποδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι, όποια μνημονιακή κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις εκλογές, θα συμπεριφέρεται σαν αγκιστρωμένο ψάρι των δανειστών- εκβιαστών, παραιτούμενη εκ των προτέρων από όλα τα όπλα που της δίνει το διεθνές δίκαιο και η διεθνής κοινότητα για να βγάλει από το λαιμό της το θανάσιμο βρόχο του χρέους.
Ο ελληνικός λαός καλείται να βγάλει τα συμπεράσματά του και να ανοίξει, με τους αγώνες και την ψήφο του, έναν άλλο δρόμο εθνικής αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και προκοπής».
Τη θλίψη της εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να μην ενεργοποιείται και να μην αξιοποιεί τέτοιες διαδικασίες οι οποίες δρομολογούνται επ’ ωφελεία της. Δεν μπορεί να μην συμμετέχει σε αποφάσεις οι οποίες έχουν ιστορική και παγκόσμια σημασία και, κυρίως, δεν μπορεί να διευκολύνει δια της αποχής της εκείνους οι οποίοι την εκβιάζουν» διαμήνυσε από πλευράς της η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Έχει δοθεί εντολή η ελληνική αντιπροσωπεία και πάλι να απόσχει από την ψηφοφορία της Ειδικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το χρέος, όπως συνέβη και επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η Ελλάδα δεν θα υπερψηφίσει μια απόφαση την οποία στη συνέχεια μπορεί, και θα μπορούσε, και πρέπει να αξιοποιήσει επ’ ωφελεία του ελληνικού πληθυσμού, της ελληνικής κοινωνίας, του ελληνικού λαού, των νέων και των επόμενων γενεών».
Αυτό τονιζόταν σε ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου, μετά την συνάντησή της με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, εν όψει της αυριανής συζήτησης στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ της πρότασης που έχει κατατεθεί προκειμένου να θωρακισθεί η διαδικασία αναδιάρθρωσης χρέους και ανάληψης χρέους από κυρίαρχα κράτη.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι «δεν άδραξε η Ελλάδα – μια ευκαιρία χρήσης ενός πολύτιμου εργαλείου προστασίας του πληθυσμού και της κοινωνίας».
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «η πρόταση που έχει διαμορφωθεί από την Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για το χρέος, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη χώρα μας, γιατί δημιουργεί και κατοχυρώνει προϋποθέσεις, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας δεν πληρούνται, ώστε να θεωρείται έγκυρο το χρέος και η διαδικασία ανάληψής του».
Στην ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής επισημαίνεται ότι «υπήρξε καθοριστική γι’ αυτήν την οδηγία η γνώμη του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, που συμβαίνει να έχει υπάρξει και ο υπεύθυνος της προηγούμενης διαπραγμάτευσης. Επίσης, ο υπουργός στην ενημέρωσή του ανέφερε ότι βαρύνουσα σημασία είχε και ένα έγγραφο του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στο οποίο αναλύονται οι λόγοι, σύμφωνα με τους οποίους, κατά την άποψη του Οργανισμού, δεν πρέπει η Ελλάδα να υπερψηφίσει αυτή την απόφαση».
Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου αντέτεινε στον Πέτρο Μολυβιάτη την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην ενεργοποιείται και να μην αξιοποιεί τέτοιες διαδικασίες οι οποίες δρομολογούνται επ’ ωφελεία της. Δεν μπορεί να μην συμμετέχει σε αποφάσεις οι οποίες έχουν ιστορική και παγκόσμια σημασία και, κυρίως, δεν μπορεί να διευκολύνει δια της αποχής της εκείνους οι οποίοι την εκβιάζουν. «Αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο επιχειρείται είναι μια, δια της σιωπής, δια της αποχής, ανοχή αυτής της αντιδημοκρατικής διαδικασίας επιβολής χρέους και εργαλειοποίησής του σε βάρος της Δημοκρατίας».
«Δεν είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε εναλλακτικές επεσήμανε η πρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας ότι «αύριο υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία, η αξιοποίηση της οποίας είναι ιστορικής σημασίας. Δεν είναι αλήθεια ότι μοναδικό forum για την συζήτηση των θεμάτων του χρέους είναι το Eurogroup, ένα άτυπο και μη θεσμοθετημένο όργανο που δρα αντιδημοκρατικά.
»Δεν είναι αλήθεια ότι ο ΟΗΕ δεν έχει αρμοδιότητες και δεν μπορεί να αναλάβει δράση. Έχει άλλωστε αποδειχθεί ότι εκεί όπου διαμορφώνεται μια συλλογική βούληση της γενικής συνέλευσης και μια πολιτική βούληση που γίνεται απόφαση, μπορούν να δρομολογηθούν και οι πιο πρωτότυπες διαδικασίες όπως ήταν η διαδικασία της ίδρυσης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου».
Στην ανακοίνωση της προέδρου της Βουλής ακόμα επισημαίνεται ότι «με δεδομένο το γεγονός ότι η Ελλάδα σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες είχε απόσχει, με εντολή του τότε υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, και με δεδομένο επίσης ότι στη διαδικασία της Επιτροπής που ξεκίνησε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα ξεκίνησε να συμμετέχει μόλις την περασμένη άνοιξη, με δεδομένο ακόμη ότι από πλευράς των δανειστών επιχειρείται για άλλη μια φορά η χώρα μας να πιεσθεί προκειμένου να μην ενεργήσει σύμφωνα με τα συμφέροντά της, θέλησα να έχω αυτήν τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσω αφ’ ενός για το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, αφ’ ετέρου για την ανάγκη το πόρισμα αυτό, που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ενέργειες οργάνων του ΟΗΕ, να αξιοποιηθεί, εκ τρίτου, για να του γνωστοποιήσω τις επαφές τις οποίες είχα στη Νέα Υόρκη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με τις αντιπροσωπείες μέλη της Ειδικής Επιτροπής για το Χρέος, που όλες εξέφρασαν την απορία γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί αυτή τη διαδικασία που έχει δρομολογηθεί επ’ ωφελεία χωρών όπως η Ελλάδα».
Καταλήγοντας τονίζεται ότι «ενόψει της τελευταίας προγραμματισμένης -και όχι τελευταίας συνολικά- συνεδρίασης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους από τις 22 έως 25 Σεπτεμβρίου 2015 στη Βουλή, και αυτή η νέα διαδικασία θα αξιολογηθεί και θα αξιοποιηθεί».
Αντιδράσεις και από Κοτζιά
Πάντως δριμεία επίθεση κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης εξαπέλυσε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, με αφορμή τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αφορά στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους.
Ολόκληρη η δήλωση του Νίκου Κοτζιά:
H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.
Βάσει οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος . Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους.
Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα.
Την ίδια ώρα, με ένα πύρινο άρθρο, η εφημερίδα Αυγή βάλλει κατά της υπηρεσιακής, κατηγορώντας την ότι άλλαζει γραμμή «ως μη όφειλε», επιχειρώντας «να ξηλώσει την εξωτερική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα».
«Ο υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης, όπως αποκαλύφθηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου για το συγκεκριμένο θέμα, μετά και από σχετική γνωμοδότηση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έδωσε εντολή στην ελληνική αντιπροσωπεία να απέχει από την ψηφοφορία» υπογραμμίζει το άρθρο.
«Ανήκομεν εις τη Δύση» απαντούν κύκλοι του ΥΠΕΞ
Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, υπογράμμιζαν την οικονομική θέση της Ελλάδας και την εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην συζήτηση που προσδοκούμε για την αναδιάρθρωση του χρέους.
Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι πάνω από το 70% του δημόσιου χρέους της χώρας ανήκει στους ευρωπαίους εταίρους μας, και η όποια διευθέτηση θα πρέπει να γίνει κατόπιν διαπραγμάτευσεις με αυτούς. Άλλωστε, σημείωναν, «οι Ευρωπαίοι δεν είναι εχθροί της Ελλάδας» και η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να έχει και προεκλογικές καιμικροκομματικές στοχεύσεις.
Κόντρα και για τη σημαία της Παλαιστίνης
Ως πρώτο βήμα για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θεωρείται η έγκριση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ παλαιστινιακού ψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο η σημαία της Παλαιστινιακής Αρχής θα μπορεί πλέον να κυματίζει στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, αντιδράσεις υπήρξαν από τη Λαϊκή Ενότητα, η οποία αποκάλεσε «εθνική ντροπή» τη στάση της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας απείχε από ψηφοφορία του ΟΗΕ με θέμα την ανάρτηση της σημαίας της Παλαιστίνης μαζί με τις σημαίες των 193 κρατών-μελών.
Από το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζουν την πάγια θέση της Ελλάδας και την επίμονη προσπάθειά της για «διατήρηση σταθερών και ισόρροπων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες» και στην ευρύτερη ευαίσθητη περιοχή, ενώ σημείωναν τη στήριξη που έχει προσφέρει το Ισραήλ στη χώρα μας, καθ’όλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Η Αθήνα δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τις άριστες σχέσεις οικονομικής, ενεργειακής καιστρατιωτικής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, χωρίς να υπάρχει «κρίσιμος λόγος». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο ρόλος του «honest broker» και οι ίσες απσοτάσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη προφυλάσσει τη θέση της χώρας μας.
news247.gr, newpost.gr
Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, καθώς η Μόσχα απάντησε στα…
Θέση εμμέσως εναντίον της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά από την Κ.Ο. της ΝΔ, χωρίς να τον κατονομάζει,…
Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση της…
Στο πλαίσιο των δράσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα, συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο και ολοκληρώνονται…
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα 22/11, στον Περισσό,…
Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…
This website uses cookies.