ΕΛΛΑΔΑ

Απεγκλωβίζονται από τη Digea τα περιφερειακά κανάλια

Τροπολογία 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ  έκανε αποδεκτή χθές ο υπουργός Ψηφιακής Νίκος Παππάς. Σύμφωνα με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα σε περιφερειακά κανάλια να εκπέμψουν μόνα τους το ψηφιακό πρόγραμμα τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια  διάταξη που ικανοποεί πρόσκαιρα τους ιδιοκτήτες περιφερειακών καναλιών που διαμαρτύρονται (δικαίως) για το υψηλό ενοίκιο του ιδιώτη παρόχου δικτύου που φθάνει τα 3.500 ευρώ μηνιαίως.

Η τροπολογία , ορίζει με λίγα λόγια πως τα περιφερειακά κανάλια μπορούν να αιτηθούν στον υπουργό την εκπομπή του προγράμματος τους με συμπληρωματικά κέντρα εκπομπής (ΣΣΕ) στην περιφέρεια τους, με δικά τους έξοδα εγκατάστασης και μεταφοράς του ψηφιακού σήματος.

Πρακτικά καταργείται ο νόμος (και δεν συμπληρώνεται ή αλλάζει όπως ισχυρίζεται ο υπουργός που έκανε δεκτή την τροπολογία) καθώς διάφορα περιφερειακά κανάλια που δεν έχουν άδεια παρόχου δικτύου θα μπορούν να έχουν δικούς τους πομπούς (ψηφιακούς) για να ανεβάζουν μόνο το δικό τους τηλεοπτικό σήμα.

Η ΕΕΤΤ απλά θα γνωμοδοτεί για τους κανόνες αλλά γίνεται φανερό πως τα περιφερειακά κανάλια που χρόνια διαμαρτύρονται για το υψηλό ενοίκιο της Digea έχουν πλέον το ελεύθερο να εγκαταστήσουν πομπούς στις περιοχές τους.

Η έγκριση αυτής της πρακτικής οδηγεί στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ “τελείωσε” με τις άδειες! Περιφερειακές αποκλείεται να δοθούν πριν τις εκλογές και το ΕΣΡ ακόμη δεν αποφάσισε ποιές θα δώσει πρώτες. Εξάλλου, ακόμη κι αν αποφασίσει, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει εκδώσει τις απαραίτητες κανονιστικές πράξεις, ήτοι τις αποφάσεις για το τίμημα, κ.λ.π.

Η τροπολογία έρχεται ως συνέχεια της έντονης αντιπαράθεσης περιφερειακών καναλιών με τη Digea όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη ημερίδα στη Λαμία, τότε που αγανακτισμένος ο διευθύνων σύμβουλος του ιδιώτη παρόχου δικτύου, είπε πως δεν θέλει η εταιρεία τα περιφερειακά κανάλια γιατί κοστίζουν κι αν θέλουν είναι ελεύθερα να φύγουν!

Πιο αναλυτικά, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ενώπιον του προέδρου του ΕΣΡ και των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, η Digea δήλωσε πως η μεταφορά του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών είναι ζημιογόνος και θέλει να απαλλαγεί από αυτά!

Ο εκπρόσωπος της Digea ανέφερε πως θα μπορούσαν να αναλάβουν τα έξοδα της εκπομπής σήματος οι ίδιοι οι σταθμοί.

Η δήλωσή του προκάλεσε άμεση κινητοποίηση, καθώς οι ιδιοκτήτες όχι μόνο συμφώνησαν να φύγουν από την πλατφόρμα της Digea, που είναι κοστοβόρος, αλλά δήλωσαν πως θα επιδιώξουν συναντήσεις με το ΕΣΡ και την ΕΕΤΤ προκειμένου να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής από την Digea.

Θυμίζουμε ότι η Digea πληρώνει με δόσεις (2,3 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια) την ΕΕΤΤ για τις συχνότητες όλων των περιφερειακών καναλιών στις 13 συνολικά ζώνες, ενώ τα ενοίκια για τη μεταφορά του σήματός τους ανέρχονται φτάνουν τα 1.200 ως και 4.000 ευρώ τον μήνα.

Για τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής το ενοίκιο ετησίως φθάνει και το 1 εκατ. ευρώ.

Τα περιφερειακά κανάλια ωστόσο αδυνατούσαν να πληρώσουν το υψηλό ενοίκιο και ήδη από το 2016, μέσω της ΕΕΤΕΠ, είχαν ζητήσει αναθεώρηση της σύμβασης με την Digea και μείωση του ενοικίου. Τα τέσσερα αυτά χρόνια έχουν βάλει λουκέτο περίπου 15 με 20 περιφερειακά κανάλια εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής στην Digea, ενώ τα περισσότερα χρωστάνε μεγάλα ποσά.

Η επίσημη παραδοχή του ιδιώτη παρόχου, βάσει της οποίας θέλει να απαλλαγεί από τη σύμβαση μεταφοράς του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Τα περιφερειακά κανάλια θέτουν ξανά το αίτημά τους για μεταφορά του σήματός τους, δωρεάν ή έναντι μικρής αμοιβής, από την ΕΡΤ!

Το ζήτημα άνοιξε εν όψει της τηλεοπτικής αδειοδότησης των περιφερειακών σταθμών αλλά και της λειτουργίας του ψηφιακού δικτύου της ΕΡΤ από τις αρχές του 2019.

Η τροπολογία ανοίγει αυτό το δρόμο, έστω και αν κανείς δεν θα το παραδεχθεί επίσημα.

Η τροπολογία 

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με τίτλο: “Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2016/1148/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα για υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας συστημάτων δικτύου και πληροφοριών σε ολόκληρη την Ένωση”

Θέμα: “Δυνατότητα ψηφιακής αναμετάδοσης των παρόχων περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας μέσω Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής (ΣΕΕ)”

Α. Αιτιολογική έκθεση

Δεδομένου του ότι ο υφιστάμενος χάρτης συχνοτήτων ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής επιτυγχάνει κάλυψη σε εθνικό επίπεδο, της μεταβατικής περιόδου για τη διάθεση του Δεύτερου Ψηφιακού Μερίσματος και των σχετικών διεθνών συμφωνιών επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής, κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) και μέχρι την οριστική διαμόρφωση των περιφερειακών χαρτών συχνοτήτων (οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σχεδίασης), ώστε να καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις, κατά περίπτωση, οι συμπληρωματικές θέσεις εκπομπής εκτός περιφερειακής ζώνης που βελτιώνουν την ψηφιακή αναμετάδοση της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής.

Β. Τροπολογία-Προσθήκη

1. Στο τρίτο εδάφιο του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 (Α’ 114) οι λέξεις “περιεχόμενα περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών” αντικαθίστανται από τις λέξεις “προγράμματα παρόχων περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας”.

2.  Tο τέταρτο και πέμπτο εδάφιο του άρθρου 37 του ν. 4262/2014 αντικαθίστανται ως εξής:

“Η κατά τα ανωτέρω εγκατάσταση επιτρέπεται με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μετά από υποβολή κοινής αίτησης από τους παρόχους περιεχομένου ενός διαύλου (πολυπλέκτη) περιφερειακής εμβέλειας που επιθυμούν να μεταδοθεί το πρόγραμμα τους από ΣΕΕ εντός αποκλειστικής προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης του επόμενου εδαφίου. Με απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ύστερα από γνώμη της ΕΕΤΤ, ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των ΣΕΕ, τα δικαιολογητικά έγγραφα που συνοδεύουν την ανωτέρω αίτηση περί λειτουργίας ΣΕΕ και κάθε άλλο σχετικό ζήτημα. Το κόστος αγοράς, εγκατάστασης, λειτουργίας, μεταφοράς του σήματος στις ΣΕΕ και συντήρησης των ανωτέρω ΣΕΕ βαρύνει τους αιτούντες παρόχους περιεχομένου και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στα κόστη λειτουργίας του δικτύου και δεν επηρεάζει το Ανώτατο Όριο Τιμών (ΑΟΤ).”

digitaltvinfo.gr, paron.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στεγαστική κρίση στην Ευρώπη: Ελληνική πρωτιά – Πάνω από 40% του διαθέσιμου εισοδήματος το κόστος στέγασης

Η ευρωπαϊκή στεγαστική κρίση, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, γίνεται αισθητή από την…

16 hours ago

Κλείνουν τα σχολεία και αρχίζουν προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις

Στις 17 Μαΐου ακούστηκε το τελευταίο κουδούνι στα λύκεια και στις 29 Μαΐου κλείνουν και τα γυμνάσια της επικράτειας,…

16 hours ago

Μανιφέστο Κασσελάκη για μετά τις ευρωεκλογές με επίθεση φιλίας προς ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας

Τα επόμενα βήματα για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις…

16 hours ago

«Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης : Παρεμβάσεις για την Υγεία στο περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη

Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 15 Μάη η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τοποθετήθηκε για τις κινητοποιήσεις των…

16 hours ago

Διακομιδή 8χρονου από τη Γαύδο στα Σφακιά

Επιχείρηση για την διακομιδή ενός 8χρονου από την Γαύδο στα Σφακιά στήθηκε χθες όπως έγινε γνωστό, από το Λιμενικό.…

16 hours ago

Μεγάλη «αιμορραγία» Κρητικών γιατρών στην Κύπρο!

Το ΕΣΥ καταρρέει, οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό νιώθουν μόνοι κι αδύναμοι. Tην ίδια…

17 hours ago

This website uses cookies.