Η δημιουργία είναι μια κατεξοχήν νοητική διαδικασία, ένα «ταξίδι» του μυαλού μέσα σε μια πληθώρα ατραπών, περιπλανήσεις μέσα σε επιθυμίες, ανάγκες, απωθημένα εκφρασμένα μέσα από μεταφράσεις και μετασχηματισμούς των παραστάσεων και των εμπειριών του δημιουργού.
Είναι ένα ταξίδι μέσα σε πολλές πιθανότητες, τόσο στην αφήγηση και στη διαδρομή όσο και στον προορισμό. Σε αυτό το ταξίδι, που είναι ταυτόχρονα τρομακτικό και γοητευτικό, ο δημιουργός χρειάζεται επικουρία, ένα μέσο που τον βοηθάει να περιπλανιέται στο «εν δυνάμει» και να συλλέγει εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το δημιουργικό του «λόγο», την έκφρασή του.
Σε αυτό το πνεύμα, η “Απεικόνιση του Φαντασιακού”, ως μαθησιακή διαδικασία, στοχεύει να προσφέρει αυτό το μέσο, μια διαδικασία που ενώ επιτρέπει την ελευθερία της περιπλανώμενης φαντασίας, βοηθάει στην αποτύπωση του κόσμου και της δράσης που αυτή δημιουργεί.
Η Έκθεση “Απεικόνιση του Φαντασιακού” παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας διαδικασίας καλλιέργειας της ικανότητας των φοιτητών αρχιτεκτονικήςνα εκφράζουν αναπαραστατικά ιδέες και εικόνες που δημιουργούνται στο μυαλό τους.
Μέσα από τη διαδικασία των παιχνιδιών ρόλων, γαλουχείται η δυνατότητα ενός αρχιτέκτονα να μπορεί να απεικονίζει με τη μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα τις σκέψεις του και να «φέρνει» στην πραγματικότητα, να οπτικοποιεί, τα γεννήματα της φαντασίας του.
Στη έκθεση παρουσιάζονται περίπου 1200 έργα φιλοτεχνημένα από 179 φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης μέσα από το μάθημα “Απεικόνιση του Φαντασιακού” του Επίκουρου Καθηγητή Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη.
Μέσα από μια ποικιλία τεχνοτροπιών και απεικονίσεων, τα έργα παρουσιάζουν τουςφανταστικούς κόσμουςμε τους οποίους οι φοιτητές ήρθαν σε επαφή μέσα από αυτήντη διαδικασία βιωματικής μάθησης. Επιπλέον, παρουσιάζεται ο τρόπος ανάπτυξης και λειτουργίας τουσυστήματοςCityScape©καθώς και σειρά συνεντεύξεων από τους συμμετέχοντες φοιτητές σε σχέση με την εμπειρία του παιχνιδιού.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, και η έκθεση θα είναι ανοιχτή τις ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 + 18.00-21.00. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από 4 μέχρι 27 Μαρτίου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Μαρτίου στις 19.00.
Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθυνθείτε στο: tielab@isc.tuc.gr και στο 6936706360.