13.8 C
Chania
Thursday, January 23, 2025

Απεργούν οι καθαρίστριες στα Χανιά: “Μια κοπέλα με 10 αίθουσες παίρνει τον μήνα 375 ευρώ μεικτά!”

Ημερομηνία:

Σε 48ωρη απεργία προχώρησαν οι καθαρίστριες των σχολείων και στα Χανιά.

Παλεύουν για αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα, όμως έρχονται αντιμέτωπες με τον εμπαιγμό και την κοροϊδία. Εργάζονται σκληρά, αναλαμβάνουν ένα και δυο σχολεία η καθεμία και πληρώνονται με ψίχουλα.

Όμηροι επί χρόνια, συμβάσεων που λίγουν κάθε Ιούνιο αφήνοντάς τις ξεκρέμαστες και με την αγωνία για την επόμενη χρονιά.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, στα Χανιά εργάζονται 120 καθαρίστριες στα σχολεία εκ των οποίων οι 72 συμβασιούχες που πληρώνονται 37ευρώ την αίθουσα μεικτά τον μήνα! Μια καθαρίστρια αναλαμβάνει ένα ολόκληρο σχολείο. Καθαρίζει όλους τους χώρους, όχι μόνος τις αίθουσες διδασκαλίας, αλλά και τις τουαλέτες, τα γυμναστήρια, τα γραφεία, τις αυλές. Ωστόσο, δεν πληρώνεται για τους υπόλοιπους αυτούς χώρους.

Μάλιστα φέτος, μείωσαν τις αίθουσες, εικονικά όπως οι ίδιες υποστηρίζουν, με αποτέλεσμα να δουν μείωση του μισθού τους αλλά στην πραγματικότητα όχι μείωση των χώρων που καλούνται να καθαρίσουν.

Για τους λόγους αυτούς οι καθαρίστριες προχώρησαν χθες και σήμερα σε 48ωρη απεργία. Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησαν σήμερα περιέγραψαν τη δύσκολη εργασιακή τους πραγματικότητα.

Γεωργία Ηλιάκη, καθαρίστρια και πρόεδρος του σωματείου: “Μια κοπέλα με 10 αίθουσες παίρνει τον μήνα 375 ευρώ μεικτά!”

«Είμαστε 12.000 καθαρίστριες και οι 9.000 είναι με σύμβαση έργου στην οποία πληρώνονται 37 ευρώ την αίθουσα μεικτά τον μήνα και μέσα στην αίθουσα υπάγονται και όλα τα άλλα υπόλοιπα όπωςοι τουαλέτες, οι σκάλες, οι αυλές, τα γυμναστήρια, τα γραφεία. Μια κοπέλα δηλαδή που έχει 10 αίθουσες παίρνει 375 ευρώ μεικτά μέχρι τον Ιούνιο και μετά διακόπτεται.

Τώρα κάνουν αξιολογήσεις και μάλιστα όχι μια φορά τον χρόνο, αλλά τρεις φορές μέσα στον χρόνο.

Στα Χανιά είμαστε 120 καθαρίστριες εκ των οποίων οι 48 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιπες με σύμβαση έργου. Είναι μια καθαρίστρια σε κάθε σχολείο.

Το υπουργείο μας έστειλε χαρτιά για να πάμε να πάρουμε Μέσα Ατομικής Προστασίας. Δεν μας έδωσαν τίποτα από όλα αυτά. Από 20 Νοεμβρίου κάναμε αιτήσεις για να πάρουμε γάλατα αναδρομικά. Οι αορίστου χρόνου παίρνουν ένα γάλα την ημέρα. Παλέψαμε για να παίρνουν γάλα και οι συμβασιούχες. Δεν πήραν οι συμβασιούχες. Είχαν στείλει χαρτί από το υπουργείο να τα πάρουν αναδρομικά από το 2012 σε χρήματα. Εμείς κάναμε αιτήσεις δεν μας έδωσε ο δήμος τίποτα. Συγκεκριμένα ο δήμος μας είπε ότι δεν έχει τα λεφτά, τα λεφτά όμως έχουν έρθει από το καλοκαίρι. Μας κοροϊδεύουν. Εγώ θα κάνω καταγγελία για τα λεφτά που έχουν έρθει για τα γάλατα των συμβασιούχων.»

Ελένη Τσελεπή, καθαρίστρια: “Αν τους δώσουμε το μηνιάτικο που παίρνουμε θα μπορούν αυτοί να συντηρήσουν μια οικογένεια; Για εμάς ένα μηνιάτικο γι’ αυτούς ένα ζευγάρι παπούτσια”

«Δουλεύω 17χρόνια ομηρίας για μένα, με σύμβαση έργου. Φέτος ήρθαν να μας μειώσουν εικονικά τις αίθουσες με αποτέλεσμα να μας μειώσουν 70 ευρώ από το «μεγάλο» μηνιάτικο που παίρνουμε. Καθαρίζω 2 σχολεία για 550 ευρώ και αναρωτιέμαι, πότε θα πάρουν απόφαση ότι πρέπει κάποια στιγμή να μας κατοχυρώσουν; Ζούμε κάθε χρόνο με το άγχος αν θα δουλέψουμε την επόμενη χρονιά. Δικαιούμαστε κάποια πράγματα που δεν έχουμε δει ποτέ.

Δουλεύουμε με σύμβαση έργου. Η σύμβασή μας γράφει άνευ ωραρίου. Πληρωνόμαστε για 4ωροι και βάσει των αιθουσών που έχω στην ουσία είμαι φουλ 8ωρη. Μας κοροϊδεύουν.

Μειώθηκαν οι αίθουσες, υποτίθεται τις συγχώνευσαν με αποτέλεσμα η κάθεμιά να καθαρίζει από δυο σχολεία αλλά με λιγότερα λεφτά. Δεν μειώθηκαν στην πραγματικότητα οι αίθουσες αλλά εικονικά.

Αν τους δώσουμε το μηνιάτικο που παίρνουμε θα μπορούν αυτοί να συντηρήσουν μια οικογένεια; Για εμάς ένα μηνιάτικο γι’ αυτούς ένα ζευγάρι παπούτσια.»

Καλλιρόη Ανδρεαδάκη, καθαρίστρια: “Να δώσουν οι υπεύθυνοι λύση στο θέμα. Τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία που εμείς καθαρίζουμε”

«Δουλεύω 18 χρόνια ως καθαρίστρια, φέτος έγινα 8ωρη. Ήμουν και εγώ σε μια ομηρία που ήταν με μειωμένο ωράριο. Μας είχαν τάξει ότι θα πάρουμε μέσα ατομικής προστασίας, δεν μας τα έδωσαν ποτέ και όταν τους ρωτήσαμε μας είπαν να περάσουμε από τον δήμο να πάρουμε γάντια, μα γάντια έχουμε και στο σχολείο. Οι συμβασιούχες δεν παίρνουν γάλατα. Τι διαφορά έχει η δουλειά της συμβασιούχας από αυτήν της αορίστου χρόνου και δεν παίρνει το γάλα; Τα χρήματα για τις συμβασιούχες είναι πάρα πολύ λίγα. Να το δουν οι υπεύθυνοι και να δώσουν λύση στο θέμα, γιατί τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία που εμείς καθαρίζουμε.»

Σοφία Πατεράκη, καθαρίστρια: “Μας έκοψαν 70 ευρώ από τον μισθό ενώ οι αίθουσες δεν κόπηκαν”

«Δουλεύω καθαρίστρια στο σχολείο που βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Λουκά. Αυτό το σχολείο έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται απέναντι από το νεκροταφείο με αποτέλεσμα να έχουμε ποντίκια, που κάθε μέρα να βάζεις φάρμακο πάλι ξαναέρχονται. Διαφορά από τις μόνιμες δεν υπάρχει στη δουλειά. Όμως εμείς οι συμβασιούχες δεν δικαιούμαστε ούτε άδεια, ούτε δώρο, ούτε τίποτα. Θα μου πείτε τα δικαιούνται οι μόνιμες; Παίρνουν όμως περισσότερα χρήματα, κοντά τα διπλάσια χρήματα. Εμάς μας έκοψαν 70 ευρώ από τον μισθό ενώ οι αίθουσες δεν κόπηκαν. Τα γυμναστήρια, τις αίθουσες που κάνουν εργαστήρια τα παιδιά δεν τις υπολογίζουν και δεν τις βάζουν στον μισθό, ενώ εμείς τις καθαρίζουμε. Τα τελευταία χρόνια μου είπαν ότι είναι στη σύμβασή μου και ο προαύλιος χώρος και αντί να μας δώσουν περισσότερα χρήματα μας κόψανε. Και το χειρότερο; Κάθε Ιούνιο μας απολύουν και κάθε Σεπτέμβρη γίνεται μοριοδότηση και κάθε δυο μήνες μας κάνουν αξιολόγηση. Περνούν από το σχολείο και ρωτούν τους διευθυντές αν είναι ικανοποιημένοι. Μας είχαν πει ότι θα μας δώσουν κάποια χρήματα αναδρομικά για τα γάλατα που δεν παίρναμε. Και τώρα μας λένε ότι θα δώσουν γάλα. Τι να το κάνουμε τόσο γάλα, τόσων χρόνων αναδρομικά; Να το κάνουμε μπάνιο; Αν δεν αγωνιστούμε όλες μαζί δεν θα βγει τίποτα.»

Γιάννης Μανωλικάκης, Πρόεδρος ΕΚΧ: “Αγωνιούν για το μεροκάματο και για το αν του χρόνου θα έχουν δουλειά”

«Το Εργατικό Κέντρο στηρίζει τη 48ωρη απεργία των καθαριστριών. Από πέρσι καταφέραμε για 5 συναδέλφισσες που ήταν με 3 και 2 ώρες να τις κάνουμε πλήρες 8ωρο, μετά από πολλές πιέσεις. Ευελπιστούμε και στις υπόλοιπες εργαζόμενες που είναι με σύμβαση έργου επιτέλους και αυτές να γίνουν αορίστου χρόνου ή να μονιμοποιηθούν.

Ο κλάδος των καθαριστριών είναι πολύ δύσκολος. Αγωνιούν για το μεροκάματο και για το αν του χρόνου θα έχουν δουλειά. Είμαστε δίπλα τους στα δίκαια αιτήματά τους.»

Ριγανάκος Φώτης, Πρόεδρος Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Χανίων: Δυο χέρια και δυο πόδια καθαρίζουν χιλιάδες τετραγωνικά

«Θέλουμε ως σωματείο να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στα καθαρίστρια. Την ώρα που πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και άνοιξε η λεωφόρος της ανάπτυξης, αυτό που αποδεικνύεται σήμερα είναι ότι η πιο σκληρή εκμετάλλευση υπάρχει στον κλαδο των καθαριστριών, συνολικά και στα σχολεία, και στα νοσοκομεία. Δέκα αίθουσες που λένε ότι αναλαμβάνει η κάθε μια αν το κάνετε σε τετραγωνικά μιλάμε για χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα την ημέρα για δυο χέρια, δυο πόδια και μια σφουγγαρίστρα.»

Τα αιτήματα

Οι καθαρίστριες δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Ν. Χανίων, διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους
  • Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά του κλάδου στα ΒΑΕ
  • Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας
  • Χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ
  • Έγκαιρη καταβολή δεδουλευμένων
  • Καμία μείωση αιθουσών.
  • Καμία απόλυση εργαζομένης
  • Σύναψη συμβάσεων εργασίας διετούς διάρκειας σε όλο τον κλάδο
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ