Τον Σεπτέμβριο πρόκειται να διεξαχθεί για ακόμη μια φορά στα Χανιά το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «CRETE 2016», το οποίο αφορά σε θέματα διαχείρισης βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, υπό τη διοργάνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης και διεθνούς κύρους φορέων του εξωτερικού. Στα πλαίσια αυτού, θα υλοποιηθεί μια ιδιαίτερη και πρωτοπόρα έκθεση, η οποία προσεγγίζει το θέμα των αποβλήτων από μια άκρως επινοητική και απροσδόκητη οπτική, με τίτλο«ΑΠΟΒΛΗΤΑ : επανεφεύρεση».
Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολυτεχνείο Κρήτης και τη Διεθνή Ομάδα Εργασίας Αποβλήτων IWWG (International Waste Working Group) και θα φιλοξενηθεί στον πανέμορφο χώρο του Νεωρίου Μόρο (Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος Χανίων) στο Ενετικό Λιμάνι. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό από 26 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2016.
Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω έκθεση θα επικεντρωθεί στις δυνατότητες αξιοποίησης των αποβλήτων στην τέχνη, το σχέδιο και τη μόδα. Οι κύριοι στόχοι της είναι:
· η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αποβλήτων,
· η διάδοση δυνατοτήτων και πιθανών τρόπων ανακύκλωσης,
· η έμπνευση κοινού, σχολείων, πανεπιστημίων και άλλων φορέων για την ανάπτυξη σχέσης μεταξύ αποβλήτων και τέχνης,
· η ψυχαγωγία του κοινού μέσω καλλιτεχνικών εκφράσεων.
Μεταξύ άλλων θα εκτεθούν:
· Επιλεγμένες δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών με κύρια θεματολογία την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων στην τέχνη
· Στυλιστικές και ενδυματολογικές δημιουργίες της Katell Gelebert – πρωτότυπες πολύχρωμες συνθέσεις από πλαστικές τσάντες και άλλα αντικείμενα
· Αντικείμενα διακόσμησης από την ομάδα του UMCEBO design της Νοτίου Αφρικής – εντυπωσιακοί καλλιτεχνικοί σχεδιασμοί από ανακυκλωμένα υλικά
· Ενδύματα από φοιτητές ιδιωτικής σχολής μόδας (JAK) του Αμβούργου – ιδιαίτερες κατασκευές ενδυμάτων από απόβλητα και παρουσίαση βίντεο από την αντίστοιχη επίδειξη μόδας
· Πίνακες φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλώριδα – τα αποτελέσματα μελέτης κατά την οποία καλλιτέχνες και μηχανικοί εργάστηκαν μαζί σε θέματα αποβλήτων και περιβαλλοντικής υποβάθμισης
· Ενημερωτικό υλικό από το Πολυτεχνείο Κρήτης για τα πλαστικά – Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης θα προσεγγίσουν επιστημονικά το ζήτημα των επιπτώσεων της ρύπανσης από πλαστικά στο περιβάλλον, παρέχοντας ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση παγκοσμίως, τις δυνατότητες ελαχιστοποίησης των πλαστικών αποβλήτων και ανακύκλωσης αυτών, κτλ.. Θα συμπεριληφθεί επίσης υλικό από περιοδεύουσα έκθεση του Μουσείου Σχεδιασμού της Ζυρίχης.
· Στιγμιότυπα από την ετήσια γιορτή Lamu Art Festival της Κένυας – οι κάτοικοι της Κένυας συλλέγουν τα απορρίμματα από τις ακτές και το γιορτάζουν με δημιουργίες που εκπλήσσουν.
Τέλος, φοιτητές του Πολυτεχνείου και οι σύνεδροι του CRETE 2016 θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν από τη δική τους οπτική την επίδραση των πλαστικών στο περιβάλλον, στα πλαίσια διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα “Η επίδραση των πλαστικών: πως αλλάζει η ρύπανση από πλαστικά το περιβάλλον μας;”
Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, η γνωστή καλλιτέχνιδα Katrin Bethge από το Αμβούργο θα ψυχαγωγήσει το κοινό, με μια εντυπωσιακή παράσταση φωτός.
Έπειτα από συνεννόηση, από τις 2 έως 7 Οκτωβρίου μπορούν να πραγματοποιηθούν οργανωμένες ξεναγήσεις σε συγκεκριμένους φορείς, όπως σχολεία.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκθεση, επικοινωνήστε με την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου CRETE 2016 και συγκεκριμένα:
Καθ. Ευάγγελο Γιδαράκο
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.