Στην αρχή είχαμε τους αρνητές του κορονοϊού που εξελίχθηκαν σε αρνητές της μάσκας. Εν συνεχεία είχαμε τους αρνητές του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με πλείστες θεωρίες συνωμοσίας να σχετίζονται με τα φαρμακευτικά σκευάσματα που λαμβάνουμε κόντρα στη πανδημία (δε μιλάμε φυσικά για τις εύλογες ανησυχίες που προέκυψαν ειδικά την πρώτη περίοδο εμβολιασμών).
Τώρα, έχουμε τους αρνητές και της απογραφής. Συνδέονται οι παραπάνω μεταξύ τους; Κανείς δεν γνωρίζει, το μόνο βέβαιο είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν βρει και πάλι πρόσφορο έδαφος στη κοινή γνώμη, πράγμα που είναι λίγο – πολύ αναμενόμενο. Αφενός η έλλειψη εμπιστοσύνης σε Κράτος και κυβερνητικούς χειρισμούς, αφετέρου η έλλειψη εμπιστοσύνης στα media, μαζί με την “ευκολία” πως για τα δικά μας δεινά φταίει πάντα κάποιος μυστικός παράγοντας Χ, όλα αυτά δημιουργούν ένα “γοητευτικό” μείγμα που επηρεάζει διαφορετικές πτυχές κάθε φορά, της κοινωνικής μας ζωής.
Είναι αλήθεια πως τον συνωμοσιολόγο δεν θα τον μεταπείσει κανείς με το να του “κουνάει το δάχτυλο” ή με τη χλεύη, αλλά μόνο με τη λογική και με διαρκή παράθεση επιστημονικών δεδομένων. Από την άλλη, μερικές φορές είναι τόσο ακραίες οι θεωρίες συνωμοσίας, που άμα τη εμφανίσει τους γίνονται θέμα συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως και βλέπουμε να συμβαίνει τις τελευταίες τρεις – τουλάχιστον – ημέρες, σχετικά με την απογραφή.
Μια εκ των θεωριών που βρήκε απήχηση, συσχετίζει την απογραφή με τα μέτρα υγειονομικής επιτήρησης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στα δύο. Η μόνη σύνδεση είναι πως φέτος, και λόγω της πανδημίας, η απογραφή γίνεται ψηφιακά.
Σε άλλες θεωρίες, η απογραφή διασυνδέεται με “φακέλωμα” αντιεμβολιαστών, διακινούμενες από ανθρώπους που φυσικά έχουν τα περασμένα χρόνια δώσει μπόλικα προσωπικά τους στοιχεία στα social media και σε άλλες υπηρεσίες.
Σημειώνεται πως η διαδικασία καθεαυτή δεν αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ζητήματα υγείας και εμβολιαστικού στάτους, αλλά στοχεύει στο να καταγράψει δημογραφικά και ποιοτικά στατιστικά που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, και πώς αυτά έχουν αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια.
Προφανώς και θα υπήρχαν και χιουμοριστικές (και όχι μόνο) αντιδράσεις για τα παραπάνω.
Και αν η δυσπιστία είναι εν πολλοίς λογική, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις απάτης που έχουν αναδυθεί τους τελευταίους μήνες, ο παρακάτω οδηγός μπορεί να λύσει πολλές απορίες μας. Σε κάθε περίπτωση, άλλο δυσπυστία, άλλο αγένεια. Το ένα είναι ζήτημα αιτιολογημένου φόβου ή άγνοιας, το άλλο είναι ζήτημα κουλτούρας, ατομικής αλλά και συλλογικής.
Απογραφή 2021: Τα βήματα της διαδικασίας
Δεδομένων των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας, η συλλογή των στοιχείων τροποποιήθηκε σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές (συμπλήρωση έντυπων ερωτηματολογίων με προσωπική συνέντευξη) με επαναπροσδιορισμό της απογραφικής διαδικασίας συνυπολογιζόμενης της υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού.
Έτσι, φέτος, η απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr, ενώ ήδη 60.000 απογραφείς έχουν ξεκινήσει να μοιράζουν σε κάθε σπίτι τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να γίνει η ηλεκτρονική διαδικασία.
Η απογραφή διενεργείται ως εξής:
- Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ αφήνει στην κατοικία έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο που περιέχει τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» της κατοικίας.
- Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού.
Η συμμετοχή στην απογραφή είναι υποχρεωτική, ενώ όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης.
Η ηλεκτρονική απογραφή γίνεται μέσω του gov.gr στο πεδίο “Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021“. Μόλις ο χρήστης επιλέξει “Είσοδος στην Υπηρεσία” οδηγείται στη φόρμα της ΕΛΣΤΑΤ, όπου του δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει το πεδίο “Αυτοαπογραφόμενος”. Για να γίνει αυτό όμως, ο χρήστης θα πρέπει να έχει τον μοναδικό «Κωδικό Απογραφής» τον οποίο θα έχει βρει στην πόρτα του σπιτιού του από τους απογραφείς.
Σε κάθε βήμα, οι απογραφόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον απογραφέα τους για ερωτήσεις / διευκρινίσεις.