Πλήθος κόσμου πλημμύρισε χτες βράδυ το Καλλιμάρμαρο, όπου πραγματοποιήθηκε μια από τις σημαντικότερες συναυλίες των τελευταίων ετών: Η ιστορική παράσταση–αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 Φωνές», η οποία έφερε κοντά για πρώτη φορά 1.000 χορωδούς από 30 πόλεις της Ελλάδας.
Εκείνο όμως που έδωσε ακόμα μεγαλύτερο παλμό και συγκίνηση στη βραδιά ήταν η παρουσία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ήταν και η επιθυμία του, ο οποίος διεύθυνε και δυο τραγούδια: Το «Βρέχει στη Φτωχογειτονιά» και «Στο περιγιάλι το κρυφό», το δεύτερο μάλιστα πάνω στη σκηνή, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο κοινό που τον καταχειροκρότησε.
Ο συνθέτης, που κατέφθασε μέσα στο στάδιο με αυτοκίνητο, παρακολούθησε τη συναυλία σε αναπηρική καρέκλα λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, τα οποία όμως δεν τον πτόησαν. Μάλιστα σηκώθηκε δυο φορές για να χαιρετίσει τους αμέτρητους θεατές που τον αποθέωσαν, στους οποίους κάποια στιγμή, όπως έγινε γνωστό από τα μεγάφωνα, θέλησε να πει μόνο δυο λέξεις («Σας αγαπώ»), δημιουργώντας τη μεγαλύτερη συγκινησιακή κορύφωση της βραδιάς.
Αριστουργήματα, όπως «Νύχτα μαγικιά», «Μαρίνα», «Του Μικρού Βοριά», «Αστέρι μου, φεγγάρι μου», «Όμορφη πόλη», «Χάθηκα», «Μέρα μαγιού μου μίσεψες», «Δρόμοι παλιοί», «Ανοίγω το στόμα μου», «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ», «Μυρτιά», «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα», «’Ανοιξε λίγο το παράθυρο», «Την πόρτα ανοίγω το βράδυ», «’Ασμα ασμάτων», «Βραδιάζει», «Φεγγάρι μάγια μου ΄κανες», «Ποιος τη ζωή μου», «Λίγο ακόμα», «Στρώσε το στρώμα σου», «Δόξα τω Θεώ», «Βάρκα στο γυαλό», «Χρυσοπράσινο φύλλο», αποδόθηκαν μοναδικά από τη Συμφωνική Μαντολινάτα, την τεράστια χορωδία που σχηματίστηκε πίσω από τη σκηνή, αλλά και από τους σπουδαίους ερμηνευτές της παράστασης, τους λυρικούς καλλιτέχνες Τζίνα Φωτεινοπούλου, Ελένη Βουδουράκη, Αντώνη Κορωναίο, Μπάμπη Βελισσάριο, Παντελή Κοντό και τον λαϊκό τραγουδιστή Γεράσιμο Ανδρεάτο.
‘Ανθρωποι όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων πάρα πολλοί νέοι, έδωσαν το παρόν για να τιμήσουν τον σπουδαίο συνθέτη και να τραγουδήσουν, άλλοτε πιο σιγά κι άλλοτε πιο δυνατά, άσματα που έχουν αφήσει ανεξίτηλα το ίχνος τους στην ιστορία του τόπου. Αίσθηση δημιούργησαν κάποια συνθήματα … αγάπης, όπως «Σε αγαπάμε, Μίκη» και «Σε ευχαριστούμε», που ακούστηκαν σε κενά μεταξύ τραγουδιών, ενώ τα χειροκροτήματα δεν έπαψαν να κατακλύζουν κάθε τέλος τραγουδιού.
Η ενορχήστρωση και η μουσική διεύθυνση πραγματοποιήθηκε από τον μαέστρο Παναγή Μπαρμπάτη, ενώ στην παράσταση συμμετείχαν επίσης οι ηθοποιοί Γιάννης Στάνκογλου και Ιωάννα Παππά, που διάβασαν κείμενα του βραβευμένου συγγραφέα και ποιητή Γιώργου Μπλάνα. «Οι γενναίοι και οι τραγουδιστές ανήκουν στην απεραντοσύνη. Η λύρα και το τόξο ανήκουν στην αιωνιότητα. Μαζί θα πορευτούμε στους αιώνες των Ελλήνων. Μαζί θα τραγουδάμε. Και ο θάνατος δεν θα έχει πια εξουσία», είπαν μεταξύ άλλων οι δυο ηθοποιοί που διάβασαν τα κείμενα, στα οποία ο Μίκης Θεοδωράκης, ως μουσική συνείδηση στο ξύπνημά της, συνομιλεί με την Ελλάδα.
Στη συναυλία παραβρέθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπό την αιγίδα του οποίου είχε τεθεί η συναυλία, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης – η Βουλή των Ελλήνων ήταν χορηγός του προγράμματος της εκδήλωσης – , ο Μανώλης Γλέζος που επίσης καταχειροκροτήθηκε όταν κατέφθασε στο στάδιο, καθώς και πολλές σημαντικές προσωπικότητες από την πολιτική και τον πολιτισμό.
Στη συναυλία ακούστηκαν αποσπάσματα από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος συνθέτης, όπως «Μικρές Κυκλάδες», «’Αξιον Εστί», «Επιφάνια», «Όμορφη Πόλη», «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία», «Λιποτάκτες», «Χαιρετισμοί» και «Γειτονιά των Αγγέλων», όλα σε χορωδιακή διασκευή του Παναγή Μπαρμπάτη.
Το αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη έκανε πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Φεβρουάριο, με δύο αξέχαστες παραστάσεις, τα εισιτήρια των οποίων εξαντλήθηκαν σε λίγες ώρες. Υπεύθυνος για τους φωτισμούς στη συναυλία «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη – 1.000 Φωνές» ήταν ο Λευτέρης Παυλόπουλος, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπέγραψε η Σοφία Σπυράτου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για το ξήλωμα των «58 καρφιών» του εικαστικού Γιώργου Κόφτη…
Του Μανώλη Καπετανάκη * Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι…
Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.) ολοκληρώνει το 2024 τις επισκέψεις στις γειτονιές…
Χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας της άτυχης 33χρονης η οποία σεβάστηκε την επιθυμία της,…
Ο Αστέριος Φανίκος, συνταξιούχος καθηγητής, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην εκπαίδευση και την προσφορά. Μετά τη…
Η φετινή χρονιά κλείνει με ένα νέο ρεκόρ για τον τουρισμό, τόσο στα έσοδα- τα οποία…
This website uses cookies.