Την έντονη ανησυχία του για το ρυθμιστικό πλαίσιο της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου (ΒΙΠΕ) εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, εστιάζοντας στην ασφάλεια και την πολιτική προστασία της περιοχής. Ο Δήμος ζητά αναθεώρηση του θεσμικού καθεστώτος, το οποίο, σύμφωνα με τον Αλέξη Καλοκαιρινό, «δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος».
Ιδιωτικοποίηση με μονοπωλιακά χαρακτηριστικά
Η πρώην κρατικά ελεγχόμενη ΕΤΒΑ, που σήμερα ανήκει κατά πλειοψηφία σε ξένο fund, έχει αποκτήσει υπέρμετρες εξουσίες εις βάρος των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, βάσει του Νόμου 4982/2022. Σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο:
-
Η διαχειρίστρια εταιρεία μπορεί να προχωρά μονομερώς σε επενδύσεις, επιβάλλοντας το κόστος στις επιχειρήσεις, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.
-
Οι επιχειρήσεις υπόκεινται σε αυστηρές κυρώσεις για μη εκπλήρωση υποχρεώσεων, ενώ η διαχειρίστρια δεν έχει αντίστοιχη λογοδοσία, ακόμα και σε θέματα πυρασφάλειας.
-
Οι υπηρεσίες που παρέχει η ΕΤΒΑ χρεώνονται με υψηλά περιθώρια κέρδους εις βάρος των εγκατεστημένων εταιρειών.
-
Αυξάνονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης, ακόμα και για θέματα που ανήκουν στις αρμοδιότητες της Πολιτείας.
-
Η πώληση αδόμητων οικοπέδων συνοδεύεται από υπεραξία που καρπώνεται η διαχειρίστρια εταιρεία.
-
Απουσιάζει ανεξάρτητος μηχανισμός διαιτησίας και κρατική εποπτεία για την προστασία των επιχειρήσεων.
Ο Δήμος Ηρακλείου δηλώνει ότι θα παρέμβει προς την Πολιτεία, διεκδικώντας αλλαγές που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη της ΒΙΠΕ και την ασφάλεια των επιχειρήσεων και της πόλης.
Στη Βουλή το θέμα από τον Χάρη Μαμουλάκη
Το ζήτημα φέρνει στη Βουλή ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ως Αναφορά προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.
Με τη Βιομηχανική Περιοχή να αποτελεί βασικό πυλώνα της τοπικής οικονομίας, η αντιπαράθεση για το θεσμικό της καθεστώς αναμένεται να ενταθεί, με τις επιχειρήσεις να ζητούν δικαιότερη ρύθμιση και αποτελεσματική κρατική εποπτεία.