Ερώτηση του Ν. Χουντή στην Κομισιόν
Σε μια υπόθεση με προφανείς ομοιότητες με τον ελληνικό νόμο για την εφεδρεία (4024/2011), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί κρίνει ότι έχουν παραβιαστεί “οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ίση μεταχείριση στην απασχόληση (οδηγία 2000/78/ΕΚ), που απαγορεύουν τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας για λόγους ηλικίας”.
Με ερώτηση που καταθέτει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής, αποκαλύπτεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17/1/2012 ανακοίνωσε ότι ξεκινάει διαδικασία επί παραβάσει, που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την Ουγγαρία για τα νέα νομοθετικά μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν την υποχρεωτική πρόωρη συνταξιοδότηση των δικαστών και εισαγγελέων στα 62 έτη από τα 70 που ίσχυε.
Στην ερώτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής, μνημονεύει την ανακοίνωση της Επιτροπής για την Ουγγαρία ότι παραβιάστηκαν «οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ίση μεταχείριση στην απασχόληση (οδηγία 2000/78/ΕΚ), που απαγορεύουν τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας για λόγους ηλικίας” και ότι “σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είναι απαραίτητο να ισχύουν αντικειμενικά κριτήρια και να ισχύει η αρχή της αναλογικότητας, αν μια κυβέρνηση αποφασίζει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης για μια ομάδα ατόμων και όχι για άλλη».
Ο Ν. Χουντής υπογραμμίζει “την ομοιότητα των δύο περιπτώσεων” και τονίζει ότι «ο ελληνικός νόμος περί εφεδρείας αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας αφού δεν θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση θεμιτή εξαίρεση”. Και συνεχίζει, “σύμφωνα με την οδηγία, εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο αν επιδιώκονται θεμιτοί στόχοι για την αγορά εργασίας ή στόχοι κοινωνικής πολιτικής οι οποίοι μάλιστα ρητά προσδιορίζονται στο άρθρο 6 της οδηγίας 2000/78”. Ο Ν. Χουντής καταλήγει «Δεν υπάρχει κανείς που να επικαλείται ότι η υποχρεωτική πρόωρη συνταξιοδότηση στην Ελλάδα έγινε για λόγους κοινωνικής πολιτικής. Είναι δεδομένο ότι έγινε για λόγους δημοσιονομικής πολιτικής και χωρίς να ληφθεί υπόψη η αρχή της αναλογικότητας. Είναι σαν να δικαιολογείται ένας ιδιώτης εργοδότης να απολύει υπαλλήλους πάνω από μια ορισμένη ηλικία με μοναδικό επιχείρημα ότι έτσι τον συμφέρει».
Ολοκληρώνοντας την ερώτησή του ο Ν. Χουντής, τονίζει ότι «το μέτρο της εφεδρείας παραβιάζει ευθέως, το ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους, αλλά και την κοινοτική νομοθεσία, αφού «συνεπάγεται διαφορετική δυσμενή μεταχείριση, ευθέως συνδεόμενη με την ηλικία» και ζητάει από την Κομισιόν «να αποφανθεί άμεσα και να ζητήσει την απόσυρση του νόμου 4024/2011 όπως έκανε και για την Ουγγαρία».
Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο για το 2024, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα των US News…
Η OpenAI, η μητρική εταιρεία του ChatGPT, έκανε νέα βήματα σήμερα στην πορεία της να…
Η προγραμματισμένη εκδήλωση "Νύχτα των Ευχών" που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2024…
Η σορός που εντοπίστηκε στις 23 Δεκεμβρίου στην παραλία Αγίου Ιωάννη στη Γαύδο μεταφέρθηκε τελικά…
Έληξε η διαμαρτυρία που είχε ξεκινήσει από ομάδα κρατουμένων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «ΚΡΗΤΗ 1»…
Δεν έχουν τέλος οι αναταραχές στις φυλακές Αγυιάς στην Κρήτη, όπου εδώ και τρεις μέρες,…
This website uses cookies.