Να πείσει κυρίως τους… έξω από εδώ, ότι κάτι κινείται στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, πασχίζει το οικονομικό επιτελείο παρά το ότι είναι κοινή η διαπίστωση εντός και εκτός Ελλάδας ότι το πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί για πολλούς και διάφορους λόγους.
Το πώς μπορεί να… σωθεί η παρτίδα, έστω με επικοινωνιακούς όρους, συζήτησαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γιάννη Στουρνάρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και τη νέα διοίκηση του Ταμείου για την Αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και αυτό στο οποίο συμφώνησαν ήταν ότι η συγκυρία επιτρέπει ή μάλλον επιβάλλει το ξεκαθάρισμα στον τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον όσον αφορά στις τράπεζες κρατικού ενδιαφέροντος.
Μετά από την απορρόφηση της ΑΤΕ από τη Πειραιώς, σειρά παίρνει εντός του Αυγούστου το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με ανάλογη συνταγή, δηλαδή «σπάσιμο» σε «κακή» και «καλή» τράπεζα και εν συνεχεία πώληση της στους… μνηστήρες που ήδη συνωστίζονται στη πόρτα του Δημοσίου.
Εθνική και EUROBANK αναμένεται ότι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το χαρτοφυλάκιο καταθέσεων του Τ.Τ. γνωρίζοντας ότι οι ανταγωνιστές έχουν ενισχυθεί σημαντικά, αφενός η Πειραιώς με την απόκτηση της ΑΤΕ αφετέρου η ALPHA με τον διαφαινόμενο γάμο με τη Credit Agricole για την Εμπορική.
Σειρά θα πάρει στη συνέχεια ο ΟΠΑΠ, που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα «φιλέτα» στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, σε αυτή τη προσπάθεια πώλησης, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να συναντήσει γκρίνιες, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι στελέχη όλων των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις ή και ενστάσεις για τη πώληση του ΟΠΑΠ, καθώς θεωρούν ότι το Δημόσιο δεν έχει κανέναν λόγο να πουλήσει τη “χήνα με τα χρυσά αυγά” που δίνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Με ρυθμούς… χελώνας προχωρά και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Με ανακοίνωση του το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου, στο βορειοανατολικό τμήμα της Ρόδου, επιφάνειας περίπου 1.850.000 τμ. Στο ακίνητο περιλαμβάνεται και γήπεδο γκόλφ 18 οπών, έκτασης 450.000 τμ. περίπου. Τη Τρίτη ανοίχθηκαν οι υποβληθείσες αιτήσεις, παρουσία των ενδιαφερομένων.
Εκδηλώθηκαν 7 επενδυτικές υποψηφιότητες, τόσο από την Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Ταμείο ως προς την πλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προϋποθέσεων, με τη διοίκηση του Ταμείου να εκφράζει την ικανοποίησή της για την εκδήλωση τόσο σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, θεωρώντας ότι η συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών οργανισμών στη διαγωνιστική διαδικασία είναι απόδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας.