Στα μεγάλα έργα της Κρήτης με έμφαση τον ΒΟΑΚ αλλά και στο παραγόμενο έργο, δράσεις και σχεδιασμούς σε όλους τους τομείς αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσιάζοντας αυτή την ώρα στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον ετήσιο απολογισμό της Περιφέρειας Κρήτης για το 2017. Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε όλους για την καλή συνεργασία λέγοντας ότι, το παραγόμενο έργο δεν είναι ενός ανθρώπου αλλά πολλών. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, το έργο και οι δράσεις θα ήταν περισσότερες αν δεν υπήρχαν παρακρατήσεις πόρων από την κεντρική διοίκηση στη Περιφέρεια Κρήτης ύψους 100 εκ. ευρώ ενώ επίσης-όπως είπε-προβλήματα υπήρξαν στην απορρόφηση κονδυλίων που προκάλεσαν οι συνεχόμενες αλλαγές του νόμου 4412/16 που «μπλόκαραν» τις δημοπρατήσεις έργων.
Ωστόσο ο Περιφερειάρχης εκτίμησε ότι οι πόροι που θα έρθουν στο νησί μας την επόμενη επταετία θα ανέλθουν στα 6-7 δις ευρώ και θα αφορούν τους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, του πρωτογενή τομέα κ.α. με επίκεντρο την συνολική ανάπτυξη του νησιού, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
«Ο σημερινός απολογισμός, Ενότητα προς Ενότητα, αποτελεί χειροπιαστό δείγμα της συλλογικής μας δουλειάς» τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι, με την συνεργασία όλων «εκεί που υπάρχει σχέδιο και βούληση πολλά μπορούν να γίνουν, για αυτό διεκδικούμε, δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να χαθεί. Είμαστε και παραμένουμε στρατευμένοι στον αγώνα για μια Κρήτη, που γεμάτη προοπτικές και αναπτυξιακές δυνατότητες θα εισέλθει στη νέα δεκαετία μετά το 2020».
Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης αναφερόμενος στον απολογισμό του 2017 επεσήμανε: «Το 2017 δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να πετύχουμε πράγματα, και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα παγιωμένα, στα περισσότερα πεδία της καθημερινότητας και της ζωής μας: αναπτυξιακά, οικονομικά, κοινωνικά, ανθρωπιστικά, πολιτικά. εν σταματήσαμε, όμως, ούτε μέρα. Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στις μείζονες κοινωνικές ανάγκες, να εκσυγχρονίσουμε τη διοίκηση, να βρούμε εναλλακτικούς πόρους χρηματοδότησης, να βάλουμε την Κρήτη σε τροχιά ανάκαμψης από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία. Πατήσαμε στο έργο των προηγούμενων χρόνων και προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα, μέχρι τον τελικό στόχο. Να καταστήσουμε το νησί, σε μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου. Αυτός είναι ο ρόλος που αξίζει στην Κρήτη. Στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, του χωροταξικού σχεδιασμού, καλύφθηκε χαμένος χρόνος δεκαετιών.
Με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, με τις σημαντικές εξελίξεις στην ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, βάλαμε το νησί στην προμετωπίδα του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας, της Ανταγωνιστικότητας, συνεχίσαμε την υλοποίηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3 Crete), αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χρηματοδοτήσαμε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, χτίσαμε γέφυρες ανάμεσα στα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Ενισχύσαμε την εξωστρέφεια της οικονομίας του νησιού. Στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και τον Τουρισμό, τους σημαντικούς αυτούς πυλώνες της Κρήτης αθροίσαμε δυνάμεις. Στηρίξαμε το ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό, δώσαμε βήμα έκφρασης σε ντόπιους καλλιτέχνες, διοργανώσαμε πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας, αναλάβαμε το σύνολο των εκδηλώσεων για το Έτος Καζαντζάκη. Την ίδια χρονιά, διοργανώσαμε και φιλοξενήσαμε σπουδαίες αθλητικές διοργανώσεις, γεγονότα που αγκάλιασαν χιλιάδες νέοι άνθρωποι, εκατοντάδες εθελοντές.
Στον τομέα του Τουρισμού, συνεχίσαμε το έργο των προηγούμενων χρόνων. Συμπληρώσαμε το ετήσιο καλεντάρι με τις διεθνείς εκθέσεις, πρωτοπορήσαμε και βραβευτήκαμε για μια ακόμα φορά για την τουριστική μας προβολή. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Κοινωνικής Μέριμνας, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις. Όπως θα διαπιστώσετε στις επιμέρους ενότητες η δουλειά που έγινε επέφερε μετρήσιμα, ποιοτικά αλλά και ποσοτικά αποτελέσματα. Στηρίξαμε τους συνανθρώπους μας, που έχουν βιώσει με έντονο τρόπο την οικονομική κρίση, διευρύναμε το πλαίσιο της παρέμβασης στον τομέα της πρόληψης. Σε μια χώρα που ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, οι τρεις αυτοί τομείς, αποτέλεσαν και αποτελούν μια αναπόδραστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης. Στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, της Εξωστρέφειας, των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η Περιφέρεια Κρήτης συνεχίζει να βρίσκεται στην πρωτοπορία, όχι μόνο σε σχέση με τις υπόλοιπες Ελληνικές Περιφέρειες, αλλά και σε σχέση με
πολλές Περιφέρειες της Ένωσης. Το αργυρό πανευρωπαϊκό βραβείο δημόσιας διοίκησης, αποτελεί μια ακόμα μεγάλη επιβράβευση για όλους μας. Παράλληλα, χτίσαμε γέφυρες συνεργασίας της Κρήτης με άλλες Περιφέρειες, ανοίξαμε διάπλατα παράθυρα κοινής δράσης στον τομέα των ευρωπαϊκών πολιτικών. Την ίδια στιγμή δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στον πρωτογενή τομέα, στην αγροδιατροφή, πιστοποιήσαμε δεκάδες τοπικά προϊόντα και επιχειρήσεις, συμμετείχαμε σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, στηρίξαμε τους αγρότες στο μέτρο των δυνατοτήτων μας.
Στον κρίσιμο τομέα των υποδομών τονίσαμε με αποφασιστικότητα ότι το έλλειμμα βιωσιμότητας της χώρας μας δεν θα αντιμετωπιστεί με συνταγές του παρελθόντος. Αντιθέτως χρειάζονται νέες προσεγγίσεις, νέες αντιλήψεις και προπαντός νέες ιδέες. Ο θεσμός της Περιφέρειας καλείται να λειτουργήσει σαν ένα πολυδύναμο εργαστήρι ανάπτυξης. Η πολιτική του ατροφία, που οφείλεται στην άρνηση της κεντρικής διοίκησης να του εκχωρήσει περαιτέρω αρμοδιότητες, δεν συνιστά εμπόδιο. Στην ουσία, οι Περιφέρειες αποτελούν αντίβαρο στο υπερτροφικό και αναποτελεσματικό κράτος.
Σε αυτό το περιβάλλον η αξιοποίηση των κονδυλίων του ΠΕΠ Κρήτης, η προσέγγιση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, μας έδωσε τη δύναμη να υλοποιήσουμε και να χρηματοδοτήσουμε δεκάδες έργα και στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Παράλληλα, διεκδικήσαμε την υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη το νησί. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για την Κρήτη. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το έργο. Αυτή και μόνο αυτή αποτελεί τη βάση του διεκδικητικού μας πλαισίου. Η παραγωγική, οικονομική, αναπτυξιακή υστέρηση της Ελλάδας δεν εμπόδισε το νησί μας να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητές του. Δεν στάθηκε ικανή να περιστείλει το δικό μας όραμα για την Κρήτη:
Να την καταστήσουμε Περιφέρεια-πρότυπο στην Ευρώπη. Μια Περιφέρεια εξωστρεφή. Μια Περιφέρεια που στηρίζεται στη συνεργασία, στη συνέργεια, στη συμπόρευση όλων των κοινωνικών της δυνάμεων. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να κάνουμε σαφές, πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η επένδυση στην Περιφέρεια, δεν αποτελεί απλά μια περιφερειακή πολιτική, αλλά τη μόνη βιώσιμη εθνική αναπτυξιακή πολιτική. Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει και περιφερειακή διακυβέρνηση άλλου τύπου. Σε αυτή τη διακυβέρνηση θεμέλιος λίθος είναι η αποκέντρωση, η συμμετοχή και διαβούλευση. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κρήτης διαθέτει τη δυνατότητα να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα μιας εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακής στρατηγικής. Μιας στρατηγικής, που θα ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες και απαιτήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις και ευκαιρίες του μέλλοντος. Μέσα και από το φετινό απολογισμό επιβεβαιώνεται ότι η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας. Και η αλήθεια είναι η δύναμή μας».