Έρευνα “Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας”
Και ενώ οι εταιρείες προχωρούν σε δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν την οικονομική ύφεση, μία στις δύο δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον.
Ο Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας για το 1ο εξάμηνο του 2012 σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας και Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School at The American College of Greece παραμένει χαμηλός και για το επόμενο εξάμηνο. Ο Δείκτης συνεχίζει για 6ο εξάμηνο να είναι κάτω από την τιμή του 100 (82.1), γεγονός που μεταφράζεται σε μείωση και στασιμότητα των δραστηριοτήτων προσέλκυσης και επιλογής νέων στελεχών. Με σκοπό την διάχυση καλών πρακτικών που προσθέτουν αξία στον οργανισμό, στους εργαζομένους και στην Κοινωνία σε καιρούς ύφεσης, το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece πραγματοποίησε με την υποστήριξη των ελαστικών Continental ειδική εκδήλωση την Τετάρτη 14 Μαρτίου, όπου οι εκπρόσωποι των εταιριών συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις δυσκολίες αλλά και το θετικό αντίκτυπο των επιλογών τους.
Η έρευνα Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας διεξάγεται κάθε 6 μήνες με την χορηγία της Peoplecert Group και του Kariera.gr και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα. Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) του 2012 διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 – Ιανουάριος 2012 και τα αποτελέσματα συνοψίζονται ως εξής:
1. Το 41,7% των επιχειρήσεων του δείγματος ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού το επόμενο εξάμηνο ενώ το 42,4% των εταιρειών έχει ήδη κάνει απολύσεις το τελευταίο εξάμηνο. Μόνο το 15,8% των εταιρειών θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
2. Το 23% έχει μειώσει μισθούς ενώ το 38.5% θα το κάνει το επόμενο εξάμηνο. Το 57.9% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 63.2% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 7.1% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%. Το 59,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση. Μόνο το 0,9% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
Σε αντίθεση με το γενικότερο οικονομικό κλίμα, μία στις δύο επιχειρήσεις εξακολουθεί να εμφανίζεται αισιόδοξη (51.2%).
Άνοδο πάνω από 20% στις ενέργειες προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού αναμένεται μόνο στον κλάδο των Υπηρεσιών. Στους κλάδους της Εκπαίδευσης, των ΜΜΕ/Εκδόσεις και των Μεταφορών/Logistics οι προσδοκίες αύξησης ενεργειών προσέλκυσης νέου προσωπικού είναι μηδενικές ενώ εξίσου πολύ χαμηλό ποσοστό ενεργειών προσέλκυσης και επιλογής προσωπικού παρουσιάζει και ο κλάδος των Κατασκευαστικών.
Το 41.7% των εταιρειών θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να μειώσει την εκπαίδευση των εργαζομένων τους, ενώ στο 44% των εταιρειών θα επηρεαστεί αρνητικά και η εκπαίδευση των διευθυντικών στελεχών. Επίσης, περίπου το 62.3% των εταιρειών σκοπεύει να μειώσει τα μπόνους, ενώ το 4.8% μόνο των εταιρειών σκέφτεται να μετεγκαταστήσει τμήμα ή ολόκληρη την εταιρεία στο εξωτερικό (ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο).
Και σε αυτό το εξάμηνο συνεχίζεται η προτίμηση των επιχειρήσεων προς τα νεαρά στελέχη/ αποφοίτους (32.7%)
Όσες εταιρείες προχωρήσουν σε προσλήψεις θα στραφούν κυρίως στους τομείς των Πωλήσεων, της Εξυπηρέτησης Πελατών και των Οικονομικών/ Λογιστικής.
Τα website αναζήτησης εργασίας παραμένουν για τις εταιρείες η πιο δημοφιλής μέθοδος προσέλκυσης και αναζήτησης προσωπικού. Ακολουθούν, οι εταιρικές βάσεις βιογραφικών, η ενδο-εταιρική αναζήτηση για εσωτερική κάλυψη θέσεων, τα εταιρικά web sites και η μέθοδος αναζήτησης που σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων (από στόμα σε στόμα). Η πιο επιτυχημένη μέθοδος σε σχέση με το πλήθος των εταιριών που την χρησιμοποίησαν παραμένουν τα web-site αναζήτησης.
Το 60.4% των εταιρειών χρησιμοποιεί τις συνεντεύξεις ως το βασικό εργαλείο επιλογής προσωπικού, ενώ το 38,8% χρησιμοποιεί και άλλα εργαλεία όπως ψυχομετρικά τεστ και τεστ δεξιοτήτων (Η/Υ, ξένων γλωσσών κλπ)
Περίπου το 50% των εταιρειών απάντησε ότι στις αγγελίες που αφορούν θέσεις γραμματείας, λογιστηρίου, τεχνικούς Η/Υ, και υπάλληλους γραφείου ζητούν πιστοποιημένη γνώση Η/Υ. Η πλειοψηφία των εταιρειών κρίνει σημαντική την ύπαρξη πιστοποίησης γνώσης Η/Υ, αγγλικών ή άλλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για την τελική επιλογή νέου προσωπικού.
Το 51,8% των εταιρειών θεωρεί βασική προϋπόθεση για την επιλογή νέου προσωπικού την ύπαρξη Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών.
Ενώ πολλές εταιρείες σκοπεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους παραμένουν ακόμα διστακτικές στο να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες επανατοποθέτησης των εργαζομένων στην αγορά εργασίας (outplacement) όπως προέκυψε από το ειδικό θέμα του ερωτηματολογίου της έρευνας που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της KPMG.
Από το σύνολο των 217 εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 54,4% είναι ελληνικές ενώ το 45.6% πολυεθνικές.
Η πλειοψηφία των εταιρειών του δείγματος είναι ιδιωτικές και δραστηριοποιούνται στην Αττική. Το 19.8% προέρχεται από τον κλάδο της Βιομηχανίας, το 21.2% δραστηριοποιούνται στον κλάδο της παροχής Υπηρεσιών, ενώ το 23.5% των επιχειρήσεων δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Εμπορίου. Αναφορικά με το μέγεθος των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα, το 46,5% είναι εταιρείες με λιγότερους από 100 εργαζομένους, το 31,8% είναι μεγάλες επιχειρήσεις (100-499 άτομα), και ακολουθούν σε ποσοστό 21,6% εταιρείες με προσωπικό άνω των 500 εργαζομένων
Σε μία ιστορική ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, νέος πρόεδρος του κόμματος, προχώρησε…
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Χανίων χαρακτηρίστηκε από μεγάλη προσέλευση, με…
Ο Παύλος Πολάκης, μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατέλαβε τη δεύτερη…
Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπόσχεται φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, εν τω μεταξύ όμως η…
Στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους κατοίκους των Κεραμειών, με στόχο την ενημέρωση…
Ο Σωκράτης Φάμελλος είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς κατάφερε να επικρατήσει από την…
This website uses cookies.