Το Ιράν σε μια τελείως μη αναμενόμενη κίνηση, ανακοίνωσε σχέδια για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα, σηματοδοτώντας μια πιθανή νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δυο ουσιαστικά αντιπάλων! Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξημένων εντάσεων στην περιοχή, με τις επιθέσεις των Χούθις και τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς να επηρεάζουν τη δυναμική της Μέσης Ανατολής.
Ουσιαστικά, το Ιράν ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τη Σαουδική Αραβία στην Ερυθρά Θάλασσα, κι ενώ οι σύμμαχοι του Ιράν, Χούθις της Υεμένης, πλήττουν τη διεθνή ναυσιπλοϊα στην περιοχή. Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως η απόλυτη έκπληξη, δεδομένου του μακροχρόνιου ανταγωνισμού μεταξύ των δύο δυνάμεων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Σαουδική Αραβία δέχεται επιθέσεις από τους Χούθις στο σύνολο των πετρελαϊκών της εγκαταστάσεων!
Οι δύο χώρες, που για χρόνια υποστήριζαν αντίπαλες πλευρές σε διάφορες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 2016. Ωστόσο, το 2023, με τη μεσολάβηση της Κίνας, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις σχέσεις τους, ανοίγοντας θεωρητικά το δρόμο για νέες μορφές συνεργασίας.
Οι Λεπτομέρειες της Προτεινόμενης Άσκησης
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ιρανού ναυάρχου Shahram Irani, η Σαουδική Αραβία ήταν αυτή που ζήτησε τη διοργάνωση κοινών ασκήσεων στην Ερυθρά Θάλασσα. Αν και δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα, αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες θεωρητικά πρέπει να διεξάγουν διαβουλεύσεις για τον τρόπο διεξαγωγής της άσκησης.
Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί ότι η Σαουδική Αραβία δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή της σε αυτές τις ασκήσεις. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από το Ριάντ προσθέτει ένα επίπεδο αβεβαιότητας στην προτεινόμενη συνεργασία, υπογραμμίζοντας την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Και το πιθανότερο είναι να μην δούμε το Ιράν να κάνει κοινές ασκήσεις στην Ερυθρά ή οπουδήποτε αλλού.
Η θεωρητικά συνεργασία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης στην περιοχή. Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθις της Υεμένης έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, επικαλούμενοι αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, ενώ η Σαουδική Αραβία, όπως κι όλος ο αραβικός κόσμος, “ανέχεται” ξεκάθαρα τις ισραηλινές επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο.
Επιπλέον, οι Χούθις έχουν εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και drones αυτοκτονίας κατά του Ισραήλ, προκαλώντας σκληρά αντίποινα από τους Ισραηλινούς. Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν την στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας μάλλον απίθανη, και wishful thinking των Ιρανών. Δεν αποκλείεται η ιρανική ανακοίνωση να είναι απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, που στόχο έχει να διαρραγούν οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.