Εκ νέου ανοίγει ο φάκελος για εργασιακά, με την τρόικα να ζητά ακόμα περισσότερες θυσίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα φαίνεται να ζητά “μείωση του υψηλού κόστους εισόδου και εξόδου των εργαζομένων από την αγορά εργασίας” και “αύξηση της ευελιξίας των προγραμμάτων εργασίας με αποσύνδεση του χρόνου απασχόλησης του εργαζομένου από το ωράριο λειτουργίας της επιχείρησης”.
Ποιες οι απαιτήσεις της τρόικας στον εργασιακό τομέα
Με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας στις επιχειρήσεις, οι ίδιες μπορούν να προσλαμβάνουν, να απολύουν και να απασχολούν το προσωπικό τους με βάση τις ανάγκες τους.
Μάλιστα, φέρνει ως παράδειγμα το λιγότερο προστατευτικό καθεστώς που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με αυτά τα δεδομένα, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση και ειδικότερα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας αναμένεται να τεθούν:
* Ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση των υπαλλήλων, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα μακρύ το διάστημα των 4, των 5 και των 6 μηνών που προβλέπει ο νόμος του 2010 για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης σε όσους απασχολούνται 10 – 15 χρόνια, 16 – 20 χρόνια και πάνω από 21 χρόνια, αντίστοιχα.
* Η υποχρέωση καταβολής ποσοστού της νόμιμης αποζημίωσης (τουλάχιστον 50% αν ο συνταξιοδοτούμενος θα λαμβάνει κύρια + επικουρική σύνταξη) σε όσους αποχωρούν για να συνταξιοδοτηθούν.
* Το διαφορετικό καθεστώς το οποίο εξακολουθεί να ισχύει σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης που δικαιούνται οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν στη διετία μειώνοντας έως και 50% το κόστος απόλυσης των υπαλλήλων που προειδοποιούνται.
* Η παροχή της δυνατότητας στις επιχειρήσεις να συμφωνούν με τους εργαζομένους διαφορετικά ωράρια εργασίας μέσα στην ημέρα και στην εβδομάδα (αντί της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε τετράμηνη ή και εννεάμηνη βάση που προβλέπει ο νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται λόγω της δυσκολίας προγραμματισμού και αυξομείωσης του χρόνου εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης χρονικής περιόδου).
* Ο περιορισμός των διοικητικών υποχρεώσεων που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις στη διαχείριση του χρόνου και του προγράμματος εργασίας του προσωπικού τους (γνωστοποιήσεις στο ΣΕΠΕ, έγγραφες συμφωνίες, εγκρίσεις αδειών για υπερωρίες κ.ά.).
* Στη λογική της μεγαλύτερης ευελιξίας στον χρόνο εργασίας, ζητείται επιπλέον η κατάργηση του πενθημέρου με αύξηση των ημερών εργασίας στις 6, με ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης τις 11 ώρες την ημέρα και κατάργηση των περιορισμών που υπάρχουν στην εναλλαγή μεταξύ της πρωινής και της απογευματινής βάρδιας.
Οι ζητούμενες νέες αλλαγές, εφόσον συμφωνηθεί να προωθηθούν μερικώς ή ολικώς, θεωρείται βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα του κοινωνικού διαλόγου και των σχέσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΓΣΕΕ και μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων.
Ωστόσο, έντονο προβληματισμό προκαλεί στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η αξίωση της τρόικας, να μειωθούν (εν μέσω της ύφεσης που μαζί με την αύξηση της ανεργίας πλήττει τα έσοδα των Ταμείων) κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες οι εισφορές στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Η τρόικα ζητά να πληροφορηθεί τα βήματα που έχουν γίνει για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μνημονιακής δέσμευσης η οποία δεν έχει υλοποιηθεί.
news247.gr
Του Καθηγητή Jeffrey Levett (Τζέφρεϋ Λέβετ)[*]. Στο πλαίσιο μιας διεθνούς συζήτησης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να…
Γράφει ο Ιωάννης Ντουντουλάκης* Τα Χριστούγεννα συναντάμε παντού στολίδια. Μακάρι, αν αντί να ανάβουμε τεχνητά…
Η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ SYN.KA, μέσα στο πνεύμα των γιορτών, ξαναφέρνει κοντά μας τον…
Στις 12 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας θα αναχωρήσει τελικά το πλοίο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από το…
Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα «καρτελοποιήθηκε» και έχει μετατραπεί σε «Κολομβία της Ευρώπης»,…
Με αφορμή την είδηση ότι τα πρωτεία των θανατηφόρων τροχαίων στην Ελλάδα έχει η Κρήτη…
This website uses cookies.