Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Τμήματος Δυτικής Κρήτης σε ειδική θεματική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 22/07/2014 σε συνεργασία με τους τοπικούς Κλαδικούς Συλλόγους Μηχανικών (Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ν. Χανίων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, Σύλλογος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Χανίων και Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Περιφερειακό Τμήμα Κρήτης), εξέτασε το περιεχόμενο του πρόσφατου σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», το οποίο τροποποιεί ή αντικαθιστά τον ισχύοντα νόμο 2971/2001 και διαπίστωσε τα εξής:
Σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα ο αιγιαλός και η παραλία, παράκτια οικοσυστήματα, αποτελούν, δημόσια κοινόχρηστα πράγματα, ανήκοντα κατά κυριότητα και εξ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυσή τους, που αποτελεί το βασικό και κύριο από την φύση προορισμό τους.
Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και κάθε πρόταση νόμου, οφείλει, είτε να καλύπτει νομοθετικό κενό, είτε να θεραπεύει, να ρυθμίζει και να αποσαφηνίζει ζητήματα και παραλείψεις ενός προηγούμενου νόμου με το ίδιο αντικείμενο. Να θέτει, δηλαδή, το θεσμικό πλαίσιο – το όριο – μέσα στο οποίο θα κινούνται οι δραστηριότητες και οι πράξεις της Διοίκησης και των πολιτών, ώστε να εξασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Στο πλαίσιο αυτό το κράτος πρέπει να είναι αρωγός στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως όμως, να είναι ο εγγυητής των δικαιωμάτων των πολιτών που αφορούν στην χρήση, στην πρόσβαση, στην προστασία του περιβάλλοντος και του κοινόχρηστου χώρου.
Παγκοσμίως έχει κατοχυρωθεί η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος (της ζωής). Η γη είναι ο χώρος που προστατεύει τη ζωή. Όχι μόνο του ανθρώπου άλλα των ζώων και των φυτών. Χωρίς το φυσικό περιβάλλον ο άνθρωπος δεν έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει. Ο αιγιαλός είναι το σημείο συνάντησης της στεριάς με τη θάλασσα και αποτελεί κομβικό περιβάλλον ζωής. Η αναγωγή του χώρου που συντελούνται λεπτοφυείς βιολογικές κλπ. διαδικασίες, δεν είναι δυνατόν να εκπέσει σε θέση αγοραίας συναλλαγής. Κάθε επέμβαση σ’ αυτή την περιοχή πρέπει να είναι απολύτως αναστρέψιμη για την εγγύηση της εξέλιξης της ζωής.
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχουν γίνει νομοθετήματα που υποχρεώνουν και την Ελλάδα στην προτεραιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος. Επί πλέον, ο αιγιαλός και η παραλία με την κλασσική έννοια που τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι πηγή πληροφοριών, γεωλογικών, ιστορικών, φυσικών, πολιτιστικών και αρχαιολογικών. Με την αναγωγή του αιγιαλού σε υποδοχέα επεμβάσεων όλων των τύπων αποποιούμεθα αυτόν τον πλούτο της γνώσης, της επιστήμης και της ζωής και τον αντιμετωπίζουμε ως εμπορευματικό αντικείμενο χρήσης και ανταλλαγής.
Αντίθετα με την πιο πάνω προσέγγιση στο κείμενο του νομοσχεδίου διαφαίνεται ότι η επιχειρηματική σκοπιμότητα προτάσσεται κάθε άλλης. Επιπλέον διαφαίνεται ότι το συγκεκριμένο ν/σ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας που πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα και θα έχει ως στόχο «τη διευκόλυνση των “στρατηγικών επενδύσεων” και τις “ιδιωτικοποιήσεις”».
Το ΥΠΟΙΚ όμως δεν πρέπει να νομοθετεί ανεξάρτητα για το συγκεκριμένο αντικείμενο – χωρίς τουλάχιστον το ΥΠΕΚΑ – αφού οι επιπτώσεις των ρυθμίσεων που προτείνει, επηρεάζουν ουσιωδώς χωρικά και περιβαλλοντικά θέματα με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Δεν δικαιολογείται ένα νομοσχέδιο για τις παράκτιες και παρόχθιες ζώνες να μην εναρμονίζεται σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά να έπεται χρονικά του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Τουρισμό (που αναθεωρήθηκε πρόσφατα) ή των Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο εκπόνησης σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Επιπλέον είναι εμφανής η σημασία του συνολικού αυτού σχεδιασμού ειδικά στις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.
Ακόμη θα πρέπει να διδαχτούμε από ευρωπαϊκά παραδείγματα αντιμετώπισης του αιγιαλού ως αντικείμενο πλήρους εμπορικής εκμετάλλευσης που αποδείχτηκαν καταστροφικά και για το επίπεδο καθημερινής ζωής των ανθρώπων αλλά και για την οικονομία των χώρων, που υιοθέτησαν αυτή την έννοια.
Ως ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης μαζί με τους Κλαδικούς Συλλόγους Μηχανικών
– Αντιλαμβανόμαστε τους αιγιαλούς και τις παραλίες ως μέγιστο εθνικό πλούτο, που δεν εμπορευματοποιείται ως αναλώσιμο προϊόν υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.
– Στηρίζουμε την ήπια ανάπτυξη των αιγιαλών και παραλιών με σαφείς κανόνες, που όλοι θα απολαμβάνουν ως φυσικό αγαθό και κοινό κτήμα.
– Θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη εθνικής πολιτικής διαχείρισης της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης με ξεκάθαρες προδιαγραφές, που προστατεύουν το περιβάλλον, με στόχο τη διασφάλιση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου.
– Συντασσόμαστε με τα υπόλοιπα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ που ζητούν την εγκατάλειψη της προώθησης του εν λόγω νομοσχεδίου καθώς και άλλων ανάλογων προτάσεων νόμου.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και μπροστά στις έντονες αντιδράσεις που συγκέντρωσε το προαναφερθέν νομοσχέδιο προωθούνται αλλαγές από την κυβέρνηση που σκοπεύει να το επανακαταθέσει στο προσεχές μέλλον. Θεωρούμε ότι οι ελάχιστες αρχές τεχνικού χαρακτήρα που αφορούν στη διαχείριση της παράκτιας και παρόχθιας ζώνης θα πρέπει να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα ακόλουθα:
Μια σύλληψη, σε υπερπολυτελή βίλα στα Χανιά, δύο νεαρών από την Τουρκία, άρχισε να ξετυλίγει το…
40 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή, την αποχώρησή τους από το κόμμα. Η…
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, θα προχωρήσει σε περιοδεία το Σαββατοκύριακο 23…
Ανατροπή αναφορικά με τα δεδομένα στην μάχη για την προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ προκύπτουν από δημοσκόπηση που διενήργησε η…
Του Νίκου Μιχελάκη * Η αιφνίδια πτώση τιμών που παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στην Ισπανία…
Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης Κείμενο: cretanbeaches.com Τα Παλαιά Ρούματα είναι μια καταπράσινη περιοχή στις βόρειες πλαγιές του όρους Αποπηγάδι,…
This website uses cookies.