Στο παρελθόν ήταν σπάνιο, τώρα πια είναι σχεδόν συνηθισμένο.
Αρκετά παιδιά 10, 12, 15 χρονών νοσηλεύονται στην Παιδιατρική Κλινική όχι γιατί προσβλήθηκαν από μια ασθένεια της ηλικίας τους αλλά γιατί ήταν μεθυσμένα.
Έχω την εντύπωση ότι οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος” μας είπε ο διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ καθηγητής Μανόλης Γαλανάκης.
Ο γιατρός είπε ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν στο τμήμα τέτοια περιστατικά.
“Τώρα πια είναι τακτικά και με αυξητική τάση. Έρχονται σ’ εμάς μικρά παιδιά που έχουν καταναλώσει αρκετό αλκοόλ, κυρίως κρασί.
Τα νοσηλεύουμε, συνήθως 1-2 ημέρες, και στη συνέχεια τα στέλνουμε στα σπίτια τους. Αλλά όλο αυτό που συμβαίνει προφανώς και μας ανησυχεί”.
“Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι στους νέους έχει χειροτερέψει η κατάσταση με το αλκοόλ, στις μεγαλύτερες ηλικίες έχει σταθεροποιηθεί” σημείωσε ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας Γιάννης Μουζάς αναφερόμενος στο καινούργιο σεμινάριο που διοργανώνεται για την εκπαίδευση εθελοντών, διάρκειας 50 ωρών, που αφορά στην κοινωνική προσέγγιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, σε ημερίδα που έγινε στο Σπήλι Ρεθύμνου για το αλκοόλ, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός το χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα κοινωνικής υγείας.
«Χρειάζεται μία ολιστική παρέμβαση, σε ένα πεδίο μεγάλο, που μπορούν να δράσουν το πανεπιστήμιο, η ιατρική κοινότητα, η αυτοδιοίκηση αλλά και η πολιτεία ώστε να συνεργαστούν προς την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας», είπε ο κ. Ξανθός.
Τα ποσοστά αλκοολισμού για το Ρέθυμνο και τα Χανιά είναι αρκετά υψηλά, ανέφερε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη. Επισήμανε ότι πιο υψηλά ακόμη είναι τα ποσοστά των παιδιών, των εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ για περισσότερο από μία φορά τον μήνα και περισσότερο από πέντε ποτήρια ποτού τη φορά.
Όπως σημείωσε: «Αυτό σύμφωνα με μελέτες τόσο ευρωπαϊκές όσο και ελληνικές από το 2015 έως και σήμερα είναι κάτι που είναι επαναλαμβανόμενο στις μικρές ηλικίες κυρίως όμως στη μελέτη του 2015 διαπιστώνουμε πως η χρήση είναι συστηματική και αφορά αγόρια από 11 έως 15 ετών σε ποσοστό 40% και στα κορίτσια σε ποσοστό 37%.
Στοιχεία που δείχνουν την κακή νοοτροπία που υπάρχει, την αποδοχή δυστυχώς από τις τοπικές κοινωνίες αλλά και ότι πιθανόν όπως φαίνεται η χρήση να ξεκινάει μέσα από την οικογένεια ανοίγοντας ουσιαστικά με την αποδοχή των γονέων έναν δρόμο που είναι πολύ σκοτεινός».
Για το θέμα μίλησε στην “Π” και η κοινωνιολόγος – κοινωνική λειτουργός, πρόεδρος του Συλλόγου “Η Επιστροφή” και συνεργάτιδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, Κατερίνα Σφακιανάκη.
Η κα Σφακιανάκη τόνισε ότι σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει, η επαφή των παιδιών στην Κρήτη με το αλκοόλ αρχίζει στην ηλικία των 11 ετών.
“Στη χρήση αλκοόλ υπάρχουν και πολλά συνοδά προβλήματα όπως είναι ο βιασμός, η ενδοοικογενειακή βία, τα τροχαία. Είναι εύκολο να εμπλακείς ως θύτης ή ως θύμα” υπογράμμισε.
Σύμφωνα με την κα Σφακιανάκη, το Δίκτυο Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠΑΓΝΗ, ο Σύλλογος “Επιστροφή” και το Κλαμπ Οικογενειών προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 952 οικογένειες σε όλη την Κρήτη.
Από τον Ιανουάριο του 2018 μέχρι σήμερα τα νέα περιστατικά έφτασαν τα 41.
“Προφανώς και είναι πολλά” είπε η κα Σφακιανάκη αναφέροντας ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που ζητούν βοήθεια είναι ηλικίας άνω των 30 ετών.