12.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Από την Αυστραλία έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κι από την Αγγλία έως τον Καναδά συζητούν για τον κροδόδειλο του Ρεθύμνου

Ημερομηνία:

«Είδηση είναι όταν ο άνθρωπος δαγκώνει τον σκύλο και όχι όταν ο σκύλος δαγκώνει τον άνθρωπο» | Αν οι κροκόδειλοι στους υπόνομους της Νέας Υόρκης δεν ήταν τίποτ’ άλλο παρά ένας αστικός μύθος, αυτό δεν ισχύει για τον κροκόδειλο της Κρήτης που υπάρχει και συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις.

 

Μία ιστορία που πέρα από τις πραγματικές της διαστάσεις και τα ζητήματα που δημιουργεί που ζητούν λύσεις, εξάπτει τη φαντασία, και στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, η αναπαραγωγή και η διάδοσή της γίνεται πλέον αστραπιαία.

Τόσο αστραπιαία ώστε πλέον σε όλο τον κόσμο, να έχει δημοσιευτεί κάτι σχετικό με τον κροκόδειλο της Κρήτης.

Μια όμορφη ιστορία

Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το ειδησεογραφικό πρακτορείο emirates247 έως το SkyNews Αυστραλίας και την Vancouver Sun από τον Καναδά, την Guardian και την Daily Mirror στην Αγγλία, όλοι θεώρησαν ότι απ’ όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, αυτή η είδηση αξίζει να δημοσιευτεί.

Σύμφωνα με την Guardian η εξήγηση βρίσκεται στο μύθο πίσω από την ιστορία: ένας κροκόδειλος που λιάζεται στην όχθη μίας τεχνικής λίμνης στην πόλη του Ρεθύμνου, εκεί που χιλιάδες τουρίστες επιλέγουν να ταξιδέψουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, είναι ένα ενδιαφέρον θέμα.

Όταν μάλιστα διαδόθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης η πιθανότητα ύπαρξης και ενός δεύτερου κροκόδειλου, που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Κρήτη μετατρέπεται σε εκκολαπτήριο ερπετών που συναντιούνται σε τροπικά κλίματα, τα πράγματα ξέφυγαν.

Η Guardian έφθασε να κάνει αναφορά σε σελίδα που δημιούργησε κάποιος για τον κροκόδειλο τον οποίο βάφτισε «Σήφη» (επειδή είναι από την Κρήτη) αλλά και στο γεγονός ότι τουρίστες από την περιοχή συρρέουν για να δουν το θέαμα ενώ μαγαζιά με σουβενίρ εκμεταλλευόμενα τη δημοσιότητα του «Σήφη», πουλούν κροκοδειλάκια.

«Δε θέλουμε κροκόδειλους στο οικοσύστημα της Κρήτης»

Είναι σίγουρα μια ευχάριστη, σχετικά ανάλαφρη είδηση από μία χώρα που τον τελευταίο καιρό παράγει ειδήσεις κάθε άλλο παρά ευχάριστες, όμως το ανάλαφρο της παρουσίασης δεν αναιρεί τους πιθανούς κινδύνους.

Σε δηλώσεις του στην Daily Mirror ο Νικιστράτος Χαροκόπου, ένας κάτοικος της περιοχής είπε: «Ναι, εμείς οι ντόπιοι είμαστε εξαιρετικά εκνευρισμένοι γιατί βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Υπάρχουν χωράφια εδώ και περιουσίες και οι άνθρωποι φοβούνται». Και συνέχισε: «Από ποτάμια εδώ κοντά άνθρωποι αντλούν νερό για τα χωράφια τους».

Αρκετοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον κροκόδειλο για εξαφανισθέντα αρνιά και πάπιες. Ο κ. Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου δήλωσε στην Guardian: “Είναι άλλο πράγμα να έχεις ένα μέρος που μοιάζει εξωτικό και είναι πολύ διαφορετικό το να έχεις τροπικές συνθήκες. Η Κρήτη δεν επιθυμεί να έχει κροκόδειλους στο οικοσύστημά της».

Ο Πέτρος Λυμπεράκης, ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας επιβλέπει τη διαδικασία παγίδευσης του ζώου, και έχει παραγγείλει θερμικούς ανιχνευτές και άλλες παγίδες για να πετύχει τον σκοπό του. Αξιωματούχοι περιγράφουν την όλη διαδικασία ως «πρωτόγνωρη και εξαιρετικά ευαίσθητη».

Ο πρώτος ελεύθερος κροκόδειλος σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2001

Πάντως, υπάρχει και μια λογική εξήγηση για το τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη είδηση απ’ όλο τον κόσμο. Όπως μας ενημερώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο emirates247 ο κροκόδειλος της Κρήτης είναι ο πρώτος που κάνει την εμφάνισή του στην Ευρώπη μετά απ’ αυτόν που είχαν βρει πυροσβέστες να κολυμπάει στον ποταμό Δούναβη της Αυστρίας το 2001.

Ο κροκόδειλος της Αυστρίας, αν και δε γνωρίζουμε το μέγεθός του, τελικώς παγιδεύτηκε και οδηγήθηκε στον ζωολογικό κήπο της Βιέννης, όπου, αν και αρκετά πιο βόρεια από την Κρήτη συνεχίζει τη ζωή του.

Προς το παρόν, ο κροκόδειλος της Κρήτης συνεχίζει αμέριμνος τη ζωή του στο Φράγμα Ποταμών. Και όλοι ελπίζουν να είναι μόνος του.

Τripadvisor: Προσοχή ταξιδιώτες!

Πάντως, τελειώνοντας να σημειώσουμε, ότι δεν υπάρχουν μόνο θετικές ή ανάλαφρες αναρτήσεις αφού ήδη στο tripadvisor υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις που προειδοποιούν τους ταξιδιώτες για την ύπαρξη κροκόδειλου στο Ρέθυμνου.

Μάλιστα, σε σχετική ανάρτηση στο φόρουμ της συγκεκριμένης ιστοσελίδας καλούνται όσοι επισκεφτούν την περιοχή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:

“Αν επισκεφθείτε την περιοχή, πάρτε τα μέτρα σας! Μη μένετε έξω για πολύ ώρα. Για τη δική σας ασφάλεια!”

[youtube id=”RMaPTZdwjPE” width=”620″ height=”360″]

 

Πηγές:
emirates247.com
telegraph.co.uk
skynews.com.au
vancouversun.com
mirror.co.uk

theguardian.com

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ