ΤΟΠΙΚΑ

Από το πιρούνι ως το χωράφι: Παραδοσιακά τρόφιμα της Κρήτης στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη

Με στόχο την ένταξη στη διατροφή του Ευρωπαίου πολίτη παραδοσιακών τροφίμων και καλλιεργειών της Κρήτης, τα οποία έχουν ξεχαστεί, όπως σταμναγκάθι, ξυλάγγουρο, ατζούρι, φακές, κουκιά, τοματάκι Μήλου, τσακώνικη μελιτζάνα και πολλά άλλα, συνεχίζεται η υλοποίηση του ερευνητικού έργου BIOVALUE/HORIZON2020 που συμμετέχει το MAIX και συντονίζεται από τον Καθηγητή του ΜΑΙΧ κ. Κωνσταντίνο Μάττα.

Στο πλαίσιο του έργου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΜΑΙΧ, στα Χανιά. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 17 φορέων που είναι εταίροι στο έργο και προέρχονται από χώρες όπως είναι Νορβηγία, Ουγγαρία, Γαλλία, Κύπρος, Ισπανία, Εσθονία, Γερμανία, Τουρκία, Ιταλία, Γεωργία, Σερβία και Ελλάδα.

Στο έργο εφαρμόζονται μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για να προβλέψουν την επίδραση της βιοποικιλότητας στην οικονομία, το περιβάλλον και τη διάδοση συγκεκριμένων καλλιεργειών της μεσογειακής διατροφής στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, συνδυάζονται η συμπεριφορά καταναλωτών, αγροτών και των ενδιαφερόμενων μερών, όπως η χονδρική πώληση, τα supermarket, το κράτος, οι κλιματικές συνθήκες και οι προτιμήσεις των καταναλωτών για παραδοσιακά τρόφιμα της Κρήτης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι υπεύθυνοι των Πακέτων Εργασίας πρόκειται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατά τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής του έργου και τις δραστηριότητες διάδοσης των προϊόντων της Κρήτης προς τις χώρες της Ευρώπης.

Το έργο, με τίτλο «Παραγοντικό εργαλείο προσομοίωσης για τη βελτίωση της βιοποικιλότητας στην αγροδιατροφική αλυσίδα από το πιρούνι ως το χωράφι» (Fork-to-farm agent-based simulation tool augmenting BIOdiversity in the agri-food VALUE chain-BIOVALUE), χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμαμτος Horizon2020. Έχει χρονική διάρκεια τέσσερα έτη, έχοντας ολοκληρώσει τον πρώτο χρόνο υλοποίησής του. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.993.562 ευρώ.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εγκατάσταση Απινιδωτών στους Δήμους της Π.Ε. Χανίων στο Πλαίσιο του Προγράμματος «Ζωή»

Η εγκατάσταση 62 εξωτερικών απινιδωτών στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ξεκίνησε τη Δευτέρα 25…

18 mins ago

Δωρεά 60 υπολογιστών στα σχολεία της Κρήτης από την Τράπεζα Χανίων

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, αναγνωρίζοντας τον σπουδαίο ρόλο της απέναντι στην κοινωνία λειτουργεί πάντοτε με…

26 mins ago

“Σύντροφοι και φίλοι τα καταφέραμε!”: Μήνυμα Παύλου Πολάκη προς τους Πολιτικούς του Φίλους και Υποστηρικτές

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Παύλος Πολάκης…

32 mins ago

Κρήτη: Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη

Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας, για την καταστροφή των αλιευτικών τους εργαλείων και…

36 mins ago

Χανιά: Δυνατότητα Παρακολούθησης Μαθημάτων του Ψηφιακού Φροντιστηρίου για Απόφοιτους ΓΕ.Λ., ΕΠΑ.Λ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ανακοίνωσε…

38 mins ago

Η Περιφέρεια Κρήτης σε world café για τη χρήση ανακυκλωμένων ελαστικών στο πρόγραμμα REPLAN – CITY LIFE

Στην Βαρκελώνη της Ισπανίας έγινε η συνάντηση των εταίρων του  Ευρωπαϊκού Έργου REPLAN – CITY LIFE –…

40 mins ago

This website uses cookies.