ΘΕΣΕΙΣ

Απ’ το βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» «ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ»: Τήλος

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Κώ και δυτικά της Ρόδου. Έκταση: 63τ.χ. Πληθυσμός: περίπου 250 κάτοικοι.

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το νησί πήρε το όνομά του από τον Τήλο, γιό της αδελφής του Ήλιου, Αλίας. Όταν αυτή αρρώστησε σοβαρά, ο Τήλος, μετέβη στο νησί για να περισυλλέξει βότανα για τη θεραπεία της. Λίγο αργότερα, όταν η μητέρα του ανάρρωσε, ο Τήλος επέστρεψε στο νησί και έκτισε ιερό προς τιμή του Απόλλωνα-Ήλιου και του Ποσειδώνα.

Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο οι ιστορικοί την αποκάλεσαν εσφαλμένα Αγάθουσα ή Τεύτλουσα (πρόκειται πραγματικότητας για το νησί Σεσκλί κοντά στη Σύμη).

Τον 14ο αιώνα ονομάστηκε από τους Ενετούς Comaro της Κύπρου Piscopia, Επισκόπια ή Πισκοπιά, ώστε να εξυπηρετηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, σε έγγραφο του 15ου αιώνα εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παράλληλα, το ελληνικό όνομα της και μάλιστα με την τοπική προφορά, ως Ντήλος.

Μοναδικό φαινόμενο αποτελεί η απομόνωση στο νησί δύο ομάδων ελεφάντων που προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες του περιβάλλοντος και εξελίχθηκαν σε ελέφαντες-νάνους, ύψους 1,20 μέτ. Έως 1,50 μ. Στο σπήλαιο Χαρκαδιό της Μισαριάς έγιναν συστηματικές παλαιοντολογικές ανασκαφές, κατά τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί τα οστά 38 νάνων ελεφάντων πριν από 50.000 χρόνια…

Το ανωτέρω είναι τμήμα του κειμένου για την Τήλο που περιλαμβάνεται στο βιβλίο «Πενήντα Μικρονήσια της Ελλάδας» Φωτογράφηση, κείμενα φωτογραφιών Λίζα Έβερτ και εισαγωγικά κείμενα: Γεράσιμος Αποστολάτος, Πέλλη Φωτιάδη. Εκδόσεις Αστερισμός.

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γρίπη των πτηνών: «Ισχυρά στοιχεία» δείχνουν ότι ο ιός πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στον άνθρωπο

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η γρίπη των πτηνών πέρασε για πρώτη φορά από τα θηλαστικά στους ανθρώπους,…

6 hours ago

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβενέτου. Το μεσημέρι…

9 hours ago

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του Επιταφίου στην Ιερά Μονή Αγκαράθου. Επισκέπτες από…

9 hours ago

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και των άλλων Μεσογειακών…

9 hours ago

Εκατοντάδες Χανιώτες στον Επιτάφιο Θρήνο στη Μητρόπολη Χανίων | Φωτός

Με έκδηλη την συγκίνηση και παρουσία, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και πλήθους ευσεβούς λαού τελέσθηκε…

9 hours ago

Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου στα 76 της χρόνια – Οι ρόλοι που την έκαναν αξέχαστη

Την τελευταία της πνοή άφησε ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου η αγαπημένη ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. Το θλιβερό…

9 hours ago

This website uses cookies.