ΚΟΣΜΟΣ

Αργεντινή: Βυθισμενη σε βαθιά ύφεση – Οι πολίτες θυσιάζουν τα κοσμήματά τους

Στην Αργεντινή σε ύφεση, με σχεδόν κάθε δραστηριότητα αναιμική, υπάρχει ένας τομέας που ανθεί: αυτός των αγοραπωλησιών του ρολογιού του παππού, ή του δαχτυλιδιού της προγιαγιάς.

Η ρευστοποίηση των οικογενειακών κοσμημάτων γίνεται πλέον απαραίτητη για ολοένα περισσότερους, για να βγάλουν τον μήνα, για να αποπληρώσουν οφειλές…

«Όταν σε πνίγουν τα χρέη, αφήνεις το συναίσθημα στην άκρη», συνοψίζει η Μαριάνα μέσα σε ενεχυροδανειστήριο στην εμπορική συνοικία Όνσε. Δεν θέλει να αποκαλύψει πόσα χρήματα της έδωσαν για το ρολόι, δώρο του παππού της στον πατέρα της για την ολοκλήρωση των σπουδών του.

Η Μαριάνα, η οποία δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της, εκμυστηρεύτηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στα 63 της, η σύνταξη που παίρνει, έπειτα από μια ζωή σε θέση υπαλλήλου στο δικαστικό σύστημα, δεν της φθάνει για να βγάζει τα έξοδά της, καθώς ο πληθωρισμός ίπταται, βρίσκεται στο 72% από την αρχή της χρονιάς και στο 276% σε ετήσια βάση.

Με τα χρήματα που πήρε για το ρολόι, εξήγησε, θα μπορέσει να πληρώσει «τρέχουσες δαπάνες και δόσεις της ασφάλισης υγείας που εκκρεμούν».

Το μεσημέρι, σε διασταύρωση στην Όνσε, η αντίθεση δεν θα μπορούσε να είναι πιο χτυπητή: κατάστημα με υποδήματα είναι εντελώς άδειο, η αίθουσα αναμονής διπλανού καταστήματος, που αγοράζει και πουλάει κοσμήματα, ασφυκτικά γεμάτη. «Αγοράζω χρυσό», γράφει η ταμπέλα, με μεγάλα χρυσαφί γράμματα.

Τριπλάσιες συναλλαγές

Στο «El Tasador», από τα γνωστότερα καταστήματα, δεκάδες πελάτες κάνουν υπομονή στο σαλόνι, ρυθμού αορίστως art déco.

Αν η εκτίμηση είναι οριστική και τα μέρη την κρίνουν συμφέρουσα, θα φύγουν με την αξία του κοσμήματος ή όπου άλλου πολύτιμου είδους επιθυμούν να εκποιήσουν σε ρευστό, υπόσχεται το κατάστημα με μισό αιώνα δραστηριότητας, που διαβεβαιώνει ότι εγγυάται «τη μυστικότητα και την ασφάλεια» των πελατών του, που είναι ολοένα πιο πολυάριθμοι.

Το τρέχον διάστημα το Ελ Τασαδόρ κάνει περίπου 300 συναλλαγές την ημέρα, τις τριπλάσιες από ό,τι πριν από έναν χρόνο.

«Τελευταία έχουμε τεράστια αύξηση του κόσμου, πιστεύω εξαιτίας αυτού που γίνεται στη χώρα. Κόσμος που έχει κομμάτια που πιθανόν δεν σχεδίαζε να πουλήσει αποφάσισε να το κάνει, διότι δεν τα βγάζει πέρα πλέον», εξήγησε η Νατάλια, μια από τους τέσσερις εκτιμητές του καταστήματος, που επίσης δεν έδωσε το επώνυμό της, για «λόγους ασφαλείας».

«Αυξήσαμε το προσωπικό και παρατείναμε το ωράριο λειτουργίας, διότι ο κόσμος στριμώχνεται και δεν μπορούμε να τον παρακολουθούμε», πρόσθεσε.

Την τάση τροφοδοτούν εκπομπές στην τηλεόραση και βίντεο στο YouTube, με ονόματα όπως «El valor de tus sueños» («Η τιμή των ονείρων σας»), μείγματα ριάλιτι σόου και διαφήμισης.

Πάνω απ’ όλα είναι η κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης, η οποία στραγγαλίζεται από τον χρόνιο πληθωρισμό, χωρίς να λογαριάζεται η απότομη υποτίμηση του πέσο έναντι του δολαρίου τον Δεκέμβριο, αυτή που εξωθεί τους τελευταίες μήνες να ξοδεύουν τις οικονομίες τους, τα χρήματα που έκρυβαν «κάτω από το στρώμα», κατά τη λαϊκή έκφραση και, πλέον, να ρευστοποιούν τα κοσμήματά τους.

Πικρή «χρυσή εποχή»

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, η ζωή στην Αργεντινή είναι πάρα πολύ ακριβή», αναστενάζει ο Ντανιέλ, άνεργος λογιστής, 56 ετών, που πάει σε ενεχυροδανειστήρια για του εκτιμήσουν ασημένιο μπρελόκ, αλλά φεύγει απογοητευμένος: του προτείνουν το αντίτιμο ενός εισιτηρίου του μετρό (60 λεπτά του ευρώ).

Η κορύφωση των εκποιήσεων «γίνεται στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχονται οι λογαριασμοί», παρατήρησε ο Κάρλος, κοσμηματοπώλης, επίσης υπό τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί το επώνυμό του.

«Το κλασικό είναι το δαχτυλίδι, αλλά φέρνουν επίσης κοσμήματα βικτοριανά, της Belle époque, που είχαν οι παππούδες τους ή οι προπάπποι τους, μοναδικά κομμάτια», αποκαλύπτει η Νατάλια.

Παρά το ότι η φτώχεια πλήττει κατά τους επίσημους αριθμούς το 42% του πληθυσμού, δεν είναι σπάνιο στην Αργεντινή ακόμα και νοικοκυριά με μεσαία προς χαμηλά εισοδήματα να έχουν χρυσά κοσμήματα.

«Τα χρόνια του 1970, πολύς κόσμος είχε πρόσβαση σε χρυσό, είτε επρόκειτο για δαχτυλίδια, ή για τους άνδρες μανικετόκουμπα ή καρφίτσες, ή για τα κορίτσια χρυσό ρολόι όταν έκλειναν τα δεκαπέντε τους χρόνια», θυμάται η εκτιμήτρια.

Εδώ και καιρό ο κόσμος δεν φοράει πλέον κοσμήματα στον δρόμο για λόγους ασφαλείας. Απεναντίας, τα πουλάει.

«Ο χρυσός πωλείται πάντα», ανέφερε η Νατάλια. «Αυτό που αλλάζει είναι το ‘γιατί’. Πριν ήταν για να χρηματοδοτήσει κανείς κάποιο σχέδιο, για να κάνει ανακαίνιση, για να αγοράσει αυτοκίνητο, για να κάνει μια γιορτή… Σήμερα, γίνεται επειδή ‘δεν βγάζω τον μήνα’, ή ‘οι λογαριασμοί αυξήθηκαν’, ή ‘έχω μείνει χωρίς δουλειά’», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Στην κορυφή της αξιοπιστίας οι τοπικές εφημερίδες στην Ελλάδα σύμφωνα με το Reuters Institute

Τα τοπικά ΜΜΕ είναι αυτά που εμπιστεύεται ο περισσότερος κόσμος για την ενημέρωση του. Στην…

4 hours ago

Κομβικές κινήσεις η πλωτή δεξαμενή ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων και το «τείχος» των επίγειων δυνάμεων στο μέτωπο του Αγίου Βασιλείου

Σε πλήρη επιφυλακή παραμένουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο δήμος Αγίου Βασιλείου, η Περιφέρεια, οι εθελοντές…

4 hours ago

Αισιοδοξία για τη νέα ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη – Πάνω από 60.000 τόνους η παραγωγή φέτος

Στοιχεία αύξησης σε σχέση με πέρυσι γενικότερα στην Κρήτη δείχνει μέχρι στιγμής η ελαιοκαλλιέργεια, η…

4 hours ago

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ελεύθερος – όμως η ελευθερία του Τύπου διαρκώς περιορίζεται

Του Λευτέρη Θ. Χαραλαμπόπουλο Ο Τζούλιαν Ασάνζ επιτέλους ελευθερώνεται. Για οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται για την…

4 hours ago

Der Spiegel: Τι θα συμβεί εάν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στην Κύπρο; – Οι συνέπειες για την ΕΕ

Το SPIEGEL αναφέρεται στην πρόσφατη απειλή του ηγέτη της Χεζμπολάχ εναντίον της Κύπρου. Δύο συντάκτες της ZEIT «αντιδικούν» γύρω από τη θέσπιση…

4 hours ago

Τζούλιαν Ασάνζ: Η έκκληση της συζύγου του και η επιθυμία του πατέρα του

Ύστερα από 14 χρόνια που υπέμεινε δικαστικές διαμάχες, φυλάκιση και παραμονή του στην Αγγλία, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι πλέον…

4 hours ago

This website uses cookies.