Αδειάζουν τα γραφεία του Τομέα Αποκατάστασης Καταστροφών σε Ηράκλειο και Αρκαλοχώρι καθώς οι εργαζόμενοι μετακινούνται σταδιακά στη Θεσσαλία που βρίσκεται στη δίνη της απερίγραπτης θεομηνίας που σαρώνει τα πάντα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που υπάρχει οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σταδιακά και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχουν αποχωρήσει στην πλειοψηφία τους προκειμένου να βρεθούν στο πλευρό των ανθρώπων που ζουν τη φρίκη της απώλειας ανθρώπινων ζωών, τον εφιάλτη των αγνοουμένων και την αγωνία των εγκλωβισμένων.
Στο Αρκαλοχώρι η είδηση της αποχώρησης της δύναμης του ΤΑΕΦΚ προκάλεσε μούδιασμα και δυσφορία αφού από τη μια ο κόσμος αισθάνεται αλληλέγγυος με τη σκληρή δοκιμασία των πληγέντων από την πλημμύρα, από την άλλη πλευρά όμως κανείς δεν έχει δώσει μια πειστική απάντηση γιατί δεν προσλαμβάνεται επαρκής αριθμός εργαζομένων στην τόσο κρίσιμη υπηρεσία του Τομέα Αποκατάστασης Καταστροφών, με αποτέλεσμα οι ίδιοι άνθρωποι να είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με το που θα εκδηλωθεί θεομηνία. Η απομάκρυνση των ανθρώπων του ΤΑΕΦΚ από το Ηράκλειο μοιραία έχει κόστος για τη σεισμόπληκτη κοινωνία του Αρκαλοχωρίου που βλέπει να δημιουργείται ένας νέος κύκλος καθυστερήσεων και αναβολών στην εξέταση των 2.500 φακέλων που περιμένουν να ελεγχθούν και από τους οποίους έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί μόλις 29 άδειες οικοδόμησης.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων «Ελπίδα» Κώστας Γκαντάτσιος με δηλώσεις του στο «Ράδιο Κρήτη» τονίζει ότι ολόκληρη η τοπική κοινωνία του Αρκαλοχωρίου έχει συγκλονιστεί από την εφιαλτική δοκιμασία που ζουν οι κάτοικοι των περιοχών που δοκιμάζονται τόσο σκληρά από τη φοβερή θεομηνία, την οποία όπως τονίζει οι σεισμόπληκτοι όχι απλά την κατανοούν αλλά την αισθάνονται κιόλας διότι και εκείνοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αντίστοιχη σκληρή δοκιμασία και με τα δράματα των πολύπλευρων απωλειών.
Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να μην σχολιάσει το γεγονός ότι η απομάκρυνση των 30 ανθρώπων που στελεχώνουν το γραφείο του Τομέα Αποκατάστασης Καταστροφών σε Ηράκλειο και Αρκαλοχώρι, είναι ένα πλήγμα για τον τόπο μας, αφού μοιραία το ζήτημα της οικιστικής ανασυγκρότησης θα πάει πολλά βήματα πίσω. Είναι ξεκάθαρο ότι τα στελέχη του ΤΑΕΦΚ που φεύγουν από το Ηράκλειο θα χρειαστεί να μείνουν για μεγάλο διάστημα στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν τις ζημιές και να γίνει η αντίστοιχη διαδικασία που έγινε και εδώ.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο είναι ότι δεν μπορούν να μένουν τρύπες ανοικτές σε όλη τη χώρα, όπως έγινε στη Σάμο, που επίσης δοκιμάστηκε από το σεισμό, και η δύναμη του ΤΑΕΦΚ αποχώρησε από εκεί για να έρθει στο Αρκαλοχώρι μετά το χτύπημα του εγκέλαδου και με τον ίδιο τρόπο αποχωρεί και από εδώ για να μετακινηθεί στη νέα πληγείσα περιοχή. Είναι απορίας άξιο γιατί δε στελεχώνονται με μόνιμο και ικανό σε αριθμό προσωπικό αυτές οι υπηρεσίες που έχουν αποδειχτεί στην πράξη πόσο κορυφαίας σημασίας ζήτημα είναι η λειτουργία τους.