Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα αφενός διευκολύνουν τη διαδικασία για τους δανειολήπτες, απλοποιώντας τον τρόπο κατάθεσης δικαιολογητικών, αφετέρου εισάγουν πρόσθετες δικλείδες προστασίας από την κακόβουλη αξιοποίηση του πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η κυβέρνηση έχει ήδη διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα αυστηρό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας -το αυστηρότερο στην Ευρώπη- με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια ομπρέλα προστασίας μέχρι το τέλος του 2018, τονίζει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στη Realnews.
Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν το προσεχές διάστημα αφενός διευκολύνουν τη διαδικασία για τους δανειολήπτες, απλοποιώντας τον τρόπο κατάθεσης δικαιολογητικών, αφετέρου εισάγουν πρόσθετες δικλείδες προστασίας από την κακόβουλη αξιοποίηση του πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται αρνητικός στην ιδέα να γίνεται προσφορά στους ιδιοκτήτες σε τιμές ανάλογες των fund πριν από τους πλειστηριασμούς, εξηγώντας πως «αν και ακούγεται δίκαιο, στην πραγματικότητα ανοίγει τον δρόμο για την κακόβουλη χρήση του θεσμικού πλαισίου και άρα την υπονόμευσή του. Κι’ αυτό επειδή εάν κάποιος γνωρίζει ότι η μη εξυπηρέτηση ενός δανείου οδηγεί σε “κούρεμα”, τότε θα πάψει να το εξυπηρετεί».
Για τη ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός απαντά ότι οι όποιες παρεμβάσεις αφορούν αποκλειστικά το λιγνιτικό δυναμικό, ενώ έμειναν εκτός οι υδροηλεκτρικές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου, που περιελάμβανε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, «το οποίο ακυρώσαμε ως κυβέρνηση». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «αντί να μειωθεί το παραγωγικό δυναμικό κατά 22,1%, να μειώνεται μόλις κατά 9%», διευκρινίζει.