Λίγος καιρός μένει μέχρι την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου Κρήτης.
Το Κέντρο Καταγραφής που επαναδραστηριοποιήθηκε μέσω της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Ιατρικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης στις 17 Δεκεμβρίου του 2013 έχει σκοπό να καταγράψει λεπτομερώς τις μορφές και τα ιδιαίτερα χαρακρηριστικά των κρουσμάτων καρκίνου σε κάθε γωνιά της Κρήτης. Ήδη από κάποια λίγα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα διαφαίνεται έξαρση μορφών καρκίνου στην Κρήτη.
“Είναι αναμενόμενο. Ζούμε έναν σύγχρονο τρόπο ζωής. Έχουμε όλοι μας αλλάξει τις παραδοσιακές πρακτικές, ζούμε περισσότερο και η δημογραφική γήρανση, όπως ήταν αναμενόμενο, επηρεάζει και τους δείκτες. Αυτό φαίνεται ήδη στα δεδομένα. Τώρα, το ερώτημα είναι, σε πιο βαθμό είναι τέτοια η αύξηση όσο περιμέναμε. Το ερώτημα είναι αν κάποιες συγκεκριμένες μορφές καρκίνου έχουν αυξηθεί, σε ποιες περιοχές στην Κρήτη παρουσιάζεται η έξαρση και σε ποια χρονική περίοδο παρουσιάζεται αυτή η έξαρση.”, μας είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του ο κ. Λιονής.
Με σημερινές δηλώσεις του μας επιβεβαίωσε ότι το έργο του Κέντρου προχωράει, έστω και με μια σχετική αργοπορία λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης:
“Όπως ξέρετε όλη αυτή η προσπάθεια προχωρά εθελοντικά. Και με τη λίγη χρηματοδότηση που έχουμε βασιζόμαστε σε σημαντικό βαθμό σε πολλούς εθελοντές για να ολοκληρώσουμε πάρα πολλές εγγραφές. Έτσι λοιπόν είναι λογικό να μένουμε πιο πίσω και να μετατίθεται η ανάλυση και η παρουσίαση των δεδομένων πιθανόν για τις αρχές του Σεπτέμβρη. Είμαστε όμως στο στάδιο ολοκλήρωσης της δουλειάς μας. Κάθε μέρα που περνά τουλάχιστον 5 μέλη της ομάδας μας είναι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για να περνάνε τα δεδομένα. Γίνετε μια σημαντική δουλειά”.
Η αφετήρια του Κέντρου Καταγραφής Καρκίνου είχε δοθεί το 1992 από τον καθηγητή κ. Βλαχονικολή, και για 20 και πλέον χρόνια είχε σιγήσει. Η διακοπή χρηματοδότησης είχε δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά αφού στην πρώτη αυτή έρευνα παρουσιαζόταν στοιχεία τα οποία τεκμηρίωναν μία σημαντική έξαρση κρουσμάτων καρκίνου στην Κρήτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και στα Χανιά σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη.
Σήμερα, 20 χρόνια μετά, το Κέντρο Καταγραφής Καρκίνου επανέρχεται, με την ερευνητική ομάδα πλέον να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες ώστε τα αποτελέσματα της έρευνας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά από τις υπηρεσίες υγείας αλλά και για τη γενικότερη χάραξη πολιτικής από την Περιφέρεια Κρήτης. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει και ο κ. Λιονής, “ανάπτυξη χωρίς υγεία, δεν υπάρχει”.
Στην πρωτοποριακή πρωτοβουλία συμμετέχει η Παθολογική-Ογκολογική Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου επιστημονικός υπεύθυνος και διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Β. Γεωργούλιας, και η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διευθυντής είναι ο καθηγητής κ. Χρήστος Λιονής.
Λειτουργεί με μια διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από ογκολόγους, γενικούς γιατρούς, στατιστικούς και επιστήμονες πληροφορικής.
Σε απάντηση των ισχυρισμών της Αντιπεριφερειάρχου Ρεθύμνου κα Μαρίας Λιονή και της ανακοίνωσης που εξέδωσε…
«Ναι τυχαίνει να πιστεύω ότι υπάρχουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτή είναι…
Δύο περιστατικά μαζικής άφιξης μεταναστών σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στα νότια παράλια της Κρήτης, προκαλώντας…
Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης σε χωριό του Αποκόρωνα Χανίων, αποκαλύπτοντας ένα…
Συγκλονίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη των 4 κατηγορούμενων, μελών του πληρώματος του πλοίου Blue Horizon, για τον θάνατο…
«Τα άκουσαν» Ντόναλτ Τραμπ και Τζέι Ντι Βανς για την αντιμεταναστευτική τους ατζέντα και τη στάση τους απέναντι στους…
This website uses cookies.