ΤΟΠΙΚΑ

Αρ. Συγγελάκης: Ας ελπίσουμε ότι η επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κάντανο θα συνοδευτεί με μία ειλικρινή συγγνώμη – Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου

Μια μέρα μετά την γνωστοποίηση της καθόδου στην Κάνδανο και τα Χανιά του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο Αριστομένης Συγγελάκης συγγραμματέας του Εθνικού Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας εκφράζει την αγωνία του για το αν η επίσκεψη αυτή υψηλού συμβολισμού θα ανοίξει ξανά ένα παράθυρο διαλόγου για τις αποζημιώσεις από τη Γερμανική Κατοχή.

Ο Αριστομένης Συγγελάκης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ανέφερε ότι “η επίσκεψη του Προέδρου της Γερμανίας Σταϊνμάιερ  στην Κάνδανο αποτελεί μια de facto αναγνώριση της θηριωδίας”.

Ο κ. Συγγελάκης αναρωτήθηκε αν ο κ. Σταϊνμάιερ τελικώς θα ζητήσει “μια καθαρή συγγνώμη χωρίς αστερίσκους και χωρίς μισόλογα” που σημαίνει ότι “θα καλέσει τη γερμανική κυβέρνηση να πράξει το χρέος της απέναντι στην ιστορία και απέναντι στην Ελλάδα που πρωταγωνίστησε στη συντριβή του φασισμού και του ναζισμού”.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που θα συνοδεύει τον Γερμανό πρόεδρο, “θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα θέσει το ζήτημα των αποζημιώσεων δημόσια και όχι ιδιωτικά”.

Υπενθύμισε ότι η κ. Σακελλαροπούλου, σε επίσκεψή της στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2023, “είχε θέσει καθαρά το θέμα των ελληνικών αξιώσεων”.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Σταϊνμάιερ

Ο κ. Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα δει τον χώρο του μελλοντικού Μουσείου Ολοκαυτώματος και θα συμμετάσχει σε συζήτηση για τις γερμανοελληνικές σχέσεις στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Γερμανίας και η σύζυγός του θα βρίσκονται στην Αθήνα για συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και πιθανόν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Επίσης, θα επισκεφθούν εργοστάσιο γερμανικής εταιρείας, τη δομή μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα και το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους της Γερμανίας στην Ελλάδα θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στην μαρτυρική Κάντανο του Δήμου Καντάνου Σελίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη γίνεται κατόπιν επιθυμίας του κ. Σταϊνμάιερ και στο πλαίσιο της γερμανικής πολιτικής για ένδειξη «συγνώμης» στα θύματα του ναζισμού. Λεπτομέρειες για το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης στα Χανιά δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς καθορίζονται από την Πρεσβεία της Γερμανίας σε συνεννόηση με τον Δήμο Καντάνου Σελίνου.

Δεν είναι επίσης γνωστό αν θα παραστεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή μέλος της ελληνικής κυβέρνησης, αν και σύμφωνα με πληροφορίες τελικώς θα παραστεί, όπως και δύο Υπουργοί της Γερμανικής κυβέρνησης καθώς και βουλευτές του Γερμανικού κοινοβουλίου.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία της Καντάνου, θα ακολουθήσουν ομιλίες από τον Πρόεδρο της Γερμανίας και Έλληνες αξιωματούχους, ενώ ο κ. Σταϊνμάιερ θα συναντηθεί με επιζώντες και συγγενείς θυμάτων των ναζιστικών θηριωδιών.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κ. Ζαχαριάδης: “Πολιτική για τον Στέφανο Κασελάκη είναι μόνο για τους πολύ εύπορους”

Σε μια συνέντευξη στο Attica TV, ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία…

21 mins ago

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, με αίτημα…

26 mins ago

Ο Χ. Μαμουλάκης για την επίσκεψη Σταϊκούρα στην Κρήτη

Απάντηση στις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα δίνει ο Τομεάρχης Οικονομικών…

37 mins ago

Αρ. Συγγελάκης για επίσκεψη Σταϊνμάιερ: “Η ναζιστική Γερμανία ισοπέδωσε την Κάντανο. Δεν θα επιτρέψουμε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας να ισοπεδώσει τη Μνήμη”

Από το fb του Αριστομένη Συγγελάκη, συγγραμματέας του Εθνικού Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας:…

39 mins ago

Ο Τεμπονέρας κάνει μήνυση σε Kasselistas για fake news εις βάρος του

Νομικά κινείται ο Διονύσης Τεμπονέρας κατά τρολς του διαδικτύου που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη μετά…

43 mins ago

Δικαίωση για την Σούζαν Ίτον: Ισόβια κάθειρξη συν 13 χρόνια για τον δολοφόνο της – Συγκινημένη η οικογένειά της

Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης επιβεβαίωσε την ενοχή του 32χρονου για τη φρικτή δολοφονία της…

55 mins ago

This website uses cookies.